Hlavní navigace

ČT zvažuje zpravodaje v Londýně a na Blízkém východě

11. 4. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 115393
11. 4. 2008

Česká televize zvažuje rozšířit síť svých současných deseti stálých zahraničních zpravodajů. V úvahu přichází obnovení pobočky v Londýně a zřízení nového postu v Tel Avivu či některém jiném městě na Blízkém východě. Stát by se tak mohlo podle ředitele zpravodajství ČT Milana Fridricha zhruba do jednoho roku až tří let.

V krátkodobém a střednědobém výhledu je to Londýn, Paříž, Tel Aviv… Londýn je určitě priorita číslo jedna, druhá priorita je pro mě Blízký východ, řekl Fridrich na zasedání Rady ČT k místům, která v prvé řadě připadají v úvahu pro zřízení nového postu zahraničního zpravodaje.

Stálého zpravodaje v Londýně nemá ČT od konce února 1999, kdy tehdejší zpravodaj Ivan Kytka odešel do české redakce BBC v Londýně. Události v Británii nyní pokrývá jedna ze dvou zpravodajek v Bruselu, případně ČT vysílá zvláštního zpravodaje z České republiky. K myšlence obnovit zpravodajský post v Londýně vede televizi mimo jiné role Británie jako důležitého hráče světové politiky i spojence USA v Afghánistánu a Iráku.

Británie je navíc podle Fridricha lidem v ČR velmi blízká, a to nejen historicky, kdy Londýn sloužil jako sídlo Benešovy exilové vlády za druhé světové války. V současnosti tam pracují již tisíce Čechů i Slováků, kteří zapouštějí kořeny, působí v bankách či mezinárodních organizacích nebo tam žijí na vlastní pěst, jejichž osudy mohou být zajímavé.

cif 24 - early cena - média

Co se týče Blízkého východu, zpravodaje tam už má delší dobu Český rozhlas. ČT o něm (zpravodaji) uvažuje už dlouho, jen se vždy objevilo něco, co bylo třeba řešit dříve, podotkl Fridrich. ČT tak například v souvislosti s letošní letní olympiádou zřídila post zpravodaje v Číně, kterým je Tomáš Etzler. Pak také chtěla ČT uzavřít věnec zemí obklopujících Česko, v nichž má televize zpravodaje, a zřídila proto pobočku ve Vídni.

Zdroj: ČTK, upraveno a zkráceno

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).