Hlavní navigace

ČT2 včera odvysílala první Souvislosti Jana Pokorného. Filosoficko-diskusní

7. 4. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: archiv
První díl nového diskusního týdeníku zaměřeného na „velká společenská témata“ uváděla otázka „Čím více demokracie, tím méně práv?“

Věnován byl populistům vítězícím ve volbách či vládě silné ruky, která přichází na řadu tehdy, když se lidé cítí ohroženi, což je v souvislosti s běženeckou krizí aktuální. A snaha odpovědět na palčivé otázky tu skutečně byla a někdy z hodně „jiných“ úhlů, ale i o tom má takovýto filosoficko-diskusní pořad být. Ostatně pozvání do studia k přímému přenosu přijali: politoložka Vladimíra Dvořáková, docent Katedry politologie a sociologie Právnické fakulty UK Petr Pithart, filosof Václav Bělohradský a politolog a komentátor Josef Mlejnek.

Záměrem tvůrců, podle kreativního producenta Patricka Diviše, v jehož tvůrčí skupině pořad vzniká, bylo: Souvislosti Jana Pokorného se budou věnovat velkým společenským tématům, domácím, středoevropským i celosvětovým. A hlavně těm, která v danou chvíli rezonují. Chceme jít do hloubky k příčinám fenoménů, které budeme nahlížet často z netradičních úhlů pohledu a v souvislostech, které nejsou na první pohled zřejmé.

A že nepůjde jen o politiku, což je podle mého hodně důležité rozhodnutí, dokládají i oznámená témata, mezi nimiž má být i diskuse o vědeckých objevech, jakým bylo například nedávné oznámení týkající se gravitačních vln.

BRAND24

A co jsem si z poklidné a příjemně filosofické diskuse odnesl pro sebe? Především dvě věci – demokracii chybí funkce „Diktátora“ v tom pravém slova smyslu, a chybí nám tudíž také návrat ke skutečně tradičním evropským hodnotám, tzn. k těm řeckým a římským. Každý si ale mohl odnést něco jiného, protože o tom to je. Provokovat k zamyšlení, nabídnout alternativy a pomoci vytvořit názor.

Pokud pro vás byl vysílací čas 22:20 hod. poněkud pozdní, pořad najdete ke zhlédnutí v iVysílání České televize, z něhož jsou odchyceny i fotografie v galerii.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).