Hlavní navigace

Čtečky a tablety na konci roku trhaly rekordy, prodeje PC celosvětově spadly

14. 1. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Češi o Vánocích pod stromečkem rozbalili zřejmě rekordní počet tabletů a čteček. Podle Mall.cz stouply prodeje tabletů na konci roku až desetinásobně a čteček se prodalo dokonce dvacetkrát více než začátkem roku. „Zatímco do října 2012 se prodeje tabletů pohybovaly na Mall.cz měsíčně ve stovkách kusů, Vánoce vše změnily – v listopadu a prosinci už se jednalo o tisíce kusů,“ stojí v tiskové zprávě Mall.cz.

Češi o Vánocích pod stromečkem rozbalili zřejmě rekordní počet tabletů a čteček. Podle Mall.cz stouply prodeje tabletů na konci roku až desetinásobně a čteček se prodalo dokonce dvacetkrát více než začátkem roku.

„Zatímco do října 2012 se prodeje tabletů pohybovaly na Mall.cz měsíčně ve stovkách kusů, Vánoce vše změnily – v listopadu a prosinci už se jednalo o tisíce kusů,“ stojí v tiskové zprávě Mall.cz.

Prodeje přitom táhly zejména levnější modely. „Ačkoliv renomované značky jako Apple a Samsung tvoří více než polovinu obratu za tablety prodané v roce 2012, v počtu prodaných kusů už je situace jiná. Na počtu prodaných kusů se tyto dvě značky podílejí necelými 40 %,“ dodává Mall.cz.

Čtečky zažily ještě prudší boom. „První nárůst přišel s dovolenými, kdy prodeje oproti začátku roku vzrostly o zhruba 300 %. Druhá vlna zájmu přišla s vánočními nákupy, díky kterým se prodeje dostaly na dvacetinásobek stavu z ledna 2012. Na Mall.cz mezi čtečkami jasně dominoval Amazon Kindle, který se na obratech i počtech prodaných kusů podílel z 90 %.“

PC dál padá

Zpráva z českého trhu ilustruje trend, který je patrný i ve světě. Podle čerstvé analýzy agentury Gartner v posledním čtvrtletí 2012 klesly prodeje klasických PC ve srovnání s koncem roku 2011 o 4,9 % (prodalo se na 90,3 milionu sestav). Podle analytiků se ukazuje, že tablety nahrazují PC zejména v oblasti zábavy.

ebf - partner 1

„Stále více se kloníme k tomu, že většina uživatelů přesune své zábavní aktivity na tablet a pracovní nebo kreativní činnosti budou v budoucnu vykonávat na sdílených PC,“ uvádí zpráva agentury Gartner.

Největším výrobcem PC zůstává firma HP s 16,6% podílem na světovém trhu, následuje Lenovo (15,5 %) a Dell (10,2 %). 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).