Hlavní navigace

ČTÚ: na trh by mohl přijít další mobilní operátor

23. 11. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Konkurenci mezi tuzemskými mobilními operátory by mohl vystupňovat nový hráč na trhu. To je věc, o které se spekuluje už řadu měsíců, ovšem teď tuto myšlenku oživil Pavel Dvořák, šéf Českého telekomunikačního úřadu. Probíhá vyhodnocování změn v plánu využití rádiového spektra. A předpokládáme, že v návaznosti na to vyhlásíme v prvním čtvrtletí příštího roku výběrové řízení na využití pásma 1800 MHz pro vybudování dalšího mobilního operátora, přibližuje Pavel Dvořák plány tuzemského…

Konkurenci mezi tuzemskými mobilními operátory by mohl vystupňovat nový hráč na trhu. To je věc, o které se spekuluje už řadu měsíců, ovšem teď tuto myšlenku oživil Pavel Dvořák, šéf Českého telekomunikačního úřadu. Probíhá vyhodnocování změn v plánu využití rádiového spektra. A předpokládáme, že v návaznosti na to vyhlásíme v prvním čtvrtletí příštího roku výběrové řízení na využití pásma 1800 MHz pro vybudování dalšího mobilního operátora, přibližuje Pavel Dvořák plány tuzemského telekomunikačního regulátora v aktuálním vydání týdeníku Euro.

BRAND24

Český telekomunikační úřad by podle Pavla Dvořáka mohl na trh vpustit dalšího operátora na základě aukce, ze které by vyloučil současné tři velké operátory: T-Mobile, Telefóniku O2 a Vodafone. Na trhu by se tak objevil úplně nový hráč. Nový hráč na českém mobilním trhu by mohl přinést zajímavé oživení. Kromě toho, že by tím byl vytvořen tlak na další snižování cen, mohl by nový operátor zapříčinit rychlejší rozvoj nových služeb, uvedl Pavel Dvořák pro Euro. Cenu licence si chce nechat Český telekomunikační úřad odhadnout nezávislou agenturou. Pokud by šlo vše dobře, nový mobilní operátor by se na trhu mohl objevit už koncem roku 2011.

Šéf Českého telekomunikačního úřadu se sice domnívá, že v oblasti hlasových služeb je již český trh přesycen, ale vidí stále prostor u datových služeb. O příchodu dalšího mobilního operátora se spekulovalo zhruba před rokem, ale tehdy Český telekomunikační úřad došel k závěru, že uvolněné kmitočty v pásmu 900 MHz by nestačily pro takovou síť, která by mohla zdatně konkurovat těm třem současným. Podle Pavla Dvořáka se tehdy neobjevili ani předběžní zájemci o vstup na náš trh.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).