Hlavní navigace

ČTÚ zveřejnil výsledky druhého kola projektu MOSEK

16. 9. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Český telekomunikační úřad zveřejnil výsledky druhého kola projektu Monitoring služeb elektronických komunikací 2008 (MOSEK), tedy celostátního šetření zaměřeného na firmy, z něhož mimo jiné vyplývá, že všechny firmy s více než deseti zaměstnanci mají připojení k Internetu. Naopak jím nedisponuje pětina osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) a necelá desetina menších firem s maximálně deseti zaměstnanci. Nejčastějším způsobem připojení k Internetu je ADSL, které využívá 43 procent firem s…

Český telekomunikační úřad zveřejnil výsledky druhého kola projektu Monitoring služeb elektronických komunikací 2008 (MOSEK), tedy celostátního šetření zaměřeného na firmy, z něhož mimo jiné vyplývá, že všechny firmy s více než deseti zaměstnanci mají připojení k Internetu. Naopak jím nedisponuje pětina osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) a necelá desetina menších firem s maximálně deseti zaměstnanci. Nejčastějším způsobem připojení k Internetu je ADSL, které využívá 43 procent firem s více než deseti zaměstnanci. Přes WiFi se připojuje 29 procent těchto firem.

Z komunikačních služeb Internetu asi polovina firem do deseti zaměstnanců používá výhradně e-mail. Větší firmy s minimálně padesáti zaměstnanci používají ke komunikaci také VoIP služby včetně Skype a dále také ICQ, přestože to jeho licence neumožňuje. Právě proto možná také Skype ve firmách od 50 do 250 zaměstnanců převažuje nad ICQ. VoIP obecně využívá více než čtvrtina společností mající přes padesát zaměstnanců, ale častěji hlavně pro komunikaci uvnitř firmy. Tisková zpráva)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).