Hlavní navigace

Názory k článku CZ.NIC a nemonopolní registrační systém

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 11. 2001 8:39

    M.Berka (neregistrovaný)
    Pokud si to spocitam tak se snizi naklady na urovni B, ale kazdy z registratoru bude
    muset mit DB, ucetni system, obchodniky, ucetni, pocitace rezie apod.
    Uroven B to bude muset mit taky, nekdo bude muset realizovat platby a ucty mezi centrem a registratory.
    Takze nakonec to bude vypadat podobne jako u systemu socialni pomoci, kazdy z vlastniku
    domeny bude muset na jednu korunu poplatku vynalozit nejmene DVE, aby zaplatil
    celou hierarchii a konkurence v tomto pripade tu cenu nijak nesnizi...
    Mozna nejlepsi variantou je, aby kazdy vlastnik byl soucasne i registratorem, nebo
    se mylim? Soucasna varianta = registrator je jeden a dovoluji si tvrdit, ze
    vsechno mezi temito krajnimi variantami je DRAZSI...
  • 16. 11. 2001 9:07

    Ondrej... (neregistrovaný)
    jo to jsou ale pekne kecy!

    Dukaz je jasny. Dokazete vynasobit dve cisla? (pocet domen * rocni poplatek)... Kolik vam vyslo? Me docela hodne.

    A videl jste nekdy fungujici firmu s obratem mensim nez 5 mil. Kc rocne?? Ja ano a musim rict, ze docela fungovala. Vy asi zijete v peknych vysinach a pro castku mensi nez je 100 000 ani nevstanete z postele, ze?

  • 16. 11. 2001 10:58

    M.Berka (neregistrovaný)
    Bohuzel, nepochopil jste... Mi slo o to co zaplati kazdy koncovy vlastnik domeny,
    tedy 800,- nebo 1000,- nebo 500,- Vam asi jde o to, kolik si nahrabe jeden registrator,
    pet registratoru nebo 100 registratoru (alespon z vaseho vzorce soudim), ale o to
    tady snad nejde nebo snad jo?
    Jde tedy o to kdo hrabe a kdo ne nebo jde o to, kolik plati vlastnici domen?
    Tot otazka...
    Zavidite tedy, ze nekdo hrabe a zrovna vy nehrabete? A chtel by jste hrabat taky..
    Jasne.
    Mi je jedno jestli hrabe KPN, Telecom, pan Dittrich, pan Novak, mi jde o to, kdo bude
    kolik platit...Ale asi je zbytecne se vubec s vami bavit, alespon jsem to zkusil...
  • 16. 11. 2001 17:48

    Zdenek (neregistrovaný)
    Vytvaret system vice registratoru, kdy kazdych x firem
    bude mit svuj vlastni CZ NIC v takto male zemi
    nema vyznam. Argumentace o snizeni poplatku se ukaze
    v pripade jeho zavedeni jako licha. Stejne se argumentovalo
    pri likvidaci monopolu Ceske pojistovny na povinne
    ruceni a situce dnes: zadne snizovani cen, pojistne sazby rostou, a to u vsech pojistoven, a to je jeste horni
    hranice regulovana statem, pokud se nepletu.
  • 17. 11. 2001 10:55

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    No, a ted, kdyz je velka cast registraci podavana pres zprostredkovatele, myslite, ze tito zprostredkovatele nemaji vlastni DB, ucetni system, obchodniky, pocitace, rezii a podobne ?

    Uroven B sice (neco z toho) bude muset mit take, ale uvedomil jste si, ze ta bude komunikovat nejvyse s nekolika desitkami svych velkych zakazniku, kteri se navic nebudou prilis menit ? Takze obchodnici prakticky nejsou potreba vubec, ucetni staci jedna, platby uz dnes probihaji zcela automaticky a nejvetsi naklad je spojen s dohledavanim chybne zaslanych plateb, coz take odpadne, protoze stali velci zakaznici budou delat chyby jen velice vyjimecne.

    Ja se domnivam, ze cast B muze byt velice jednoducha a tedy i dost lacina zalezitost. A navazujici registratori si budou moci nad timto ciste technicky pojatym rozhranim vybudovat jakekoliv sluzby, jake budou chtit - nepochybuji, ze vzniknou registratori s kvalitou sluzeb zakaznikum stejnou nebo jeste mensi nez ma soucasny CZ.NIC, kteri je ale budou poskytovat s minimalni prirazkou - a tam se domnivam, ze bude cena podstatne lacinejsi nez dnes, nepochybne vzniknou i registratori, kteri budou mit sluzby podstatne komfortnejsi - a tam bude cena samozrejme jina. Mohou vzniknout registratori, kteri nebudou domenu nabizet samostatne, ale pouze jako soucast jinych sluzeb, jako privazek zdarma nebo za nakladovou cenu. A navzajem se tito registratori co se tyce cen pohlidaji - to je ta konkurence. Ostatne, v malem se to da videt uz dnes - podivejte se na soucasne zprostredkovatele, kteri si do znacne miry uz ted navzajem konkuruji. Jak vysoko maji ceny nad cenou nakladovou ?

    Cim jednodussi bude centralni cast, tim vetsi sire moznost se otevre. A tim budou ceny centra lacinejsi. A dost pochybuji, ze by tohle nevyvolalo snizeni cen i zlepseni sluzeb.

    Domenovy system musi mit, z technickych duvodu, urcitou monopolne provozovanou centralni cast. To je vec dana, o ktere muze byt jen stezi nejaka diskuse. Co ale technicke duvody nijak nezduvodnuji je, aby tato monopolni cast take stanovovala ci omezovala obchodni podminky, za kterych jsou domeny poskytovany. Samozrejme, ze lze rict, ze to tak delat ma, ale to je pak "politicke" rozhodnuti a ne rozhodnuti diktovane nutnosti. Ja se domnivam, ze monopoly ustavene "z politicke vule" jsou povetsinou pro koncove uzivatele nevyhodne. Nicmene, mohu se samozrejme mylit. A dokonce, i kdybych se nemylil, pokud bude vseobecne presvedceni, ze to tak ma byt a, ze to tak chceme, pak neni o cem diskutovat. Vox populi, vox dei. Rozhodnuti, kterym smerem se vydat padne pravdepodobne behem nekolika malo tydnu, a ovlivni cely cesky Internet patrne na nejmene nekolik budoucich let. Domenovy system bude fungovat dal v kazdem pripade. Rozhoduje se o kvalite sluzeb, jeji cene a moznostem flexibilniho prizpusobovani novym podminkam a pozadavkum, ktere by, kdo muze rict, mohli v budoucnosti nastat..

  • 17. 11. 2001 12:37

    Jan Havlicek (neregistrovaný)
    Mam pocit, ze statem je stanovena i DOLNI hranice. A ze se to pojistovnam moc nelibi.
  • 17. 11. 2001 15:52

    Petr Souček (neregistrovaný)
    Podívejte se na situaci s doménami COM, NET a ORG. Původní poplatek byl $50 a musela se doména registrovat nejméně na dva roky, tedy $100. Pak byl administrativně přinucen NSI snížit poplatek na $35 ($70). Pak přišla demonopolizace, domény se prodávají registrátorům za nějakých $6 a NSI/Verisign pořád chce za registraci $35, ale třeba Gandi chce jen $10. Tedy k poklesu cen skutečně došlo, a došlo i k podstatnému zlepšení kvality služeb.
  • 18. 11. 2001 12:43

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    A to bych jeste dodal, ze Verisign nejen, ze chce stale nekrestanske penize, ale navic, komunikuje s vami jen do okamziku zaplaceni. Jakmile ma sve penize jiste, tak uz se ho v nicem nedovolate (a Gandi ten zase nenabizel registrace .biz - a myslim, ze dosud nenabizi).

    Takze, pokles cen potvrdit mohu, se zlepsenim kvality sluzeb zkusenost, bohuzel, nemam.

  • 18. 11. 2001 17:27

    MK (neregistrovaný)
    Treba se chce Verisign tech drobnejch zakazniku zbavit a nenasel odvahu to udelat rizene. Proto poskytuje drahe sluzby s nulovym komfortem a tise doufa, ze to zakazniky odradi :-)
  • 17. 11. 2001 11:19

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Cena pojistneho u CP byla take regulovana statem, a pokud si pamatuju, tak CP take pravidelne zadala o jeji zvyseni. Takze, nizka cena u CP byla udrzovana statni regulaci a dnes je take udrzovana statni regulaci, jen tato dovolila, aby se cena zvedla. Nevidim nikde pricinnou souvislost mezi likvidaci monopolu zvysenim cen. Vidim pricinnou souvislost mezi zvysenim horni hranice cen a zvysenim cen, coz by ale nastalo i v pripade monopolu.

    A upozornuji, ze jsetli se domnivate, ze ceny pojistneho jsou neprimerene vysoke, nic vam nebrani zalozit si pojistovnu - a bud' si take nahrabat, nebo poskytnout tuto sluzbu za prijatelnejsi cenu (a tim, zrejme, nalakat zakazniky predrazenych ustavu k sobe). Ne, mate pravdu - to nemuzete udelat, protoze stat se pojistovnou nemuze kazdy, je to prisne regulovano. A proc je to regulovano ? Protoze lide, kteri nejsou schopni sami posoudit serioznost a spolehlivost sveho dodavatele (coz jim vycitat nelze), nejsou schopni ani si sehnat nazor nekoho, kdo to posoudit schopen je (coz jim vycitat lze) a nejsou ochotni nest nasledky svych rozhodnuti (coz jim ja vycitam) pozadali stat, aby rozhodoval za ne, kdo jim muze poskytovat sluzby a za jakych podminek - a stat to dela. Jenze jakakoliv jistota v jakemkoliv podnikani, obzvlast, jde-li o jistotu, kterou zajistuje nekdo jiny, je vzdycky daleko, daleko drazsi.

    Pokud jsou tedy dnesni ceny neprimerene (a to ja nedokazu posoudit), tak primarnim duvodem, proc to tak je a proc se to nezlepsije NENI zruseni monopolu Ceske Pojistovny - primarnim duvodem je, ze je to cena za jistoty, ktere my obcane od statu co se tyce pojistoven zadame.A tak mame co jsme chteli. Ja nerikam, ze je to spatny smer, pokud se shodujeme, ze to tak chceme. Ja jen rikam, ze za vsechno se plati.

    Je to podobne jako u, blahe pameti, Druzstevnich Zalozen. Vsichni vedeli na kolik jsou vklady pojisteny. Vsichni videli, ze nektere zalozny nabizeji oproti jinym i oproti bankam vyznamne vyssi uroky. Vetsi zisk je vzdy spojen s vetsim rizikem. Presto obrovske mnozstvi lidi vlozilo penize do techto zalozen a riskli to. A kdyz to nevyslo ? Rev jak na lesy, ktery nakonec zpusobil, ze cast penez zamazne stat - tedy my vsichni. Druha varianta byla prohlasit - pravidla jste znali, jste dospeli lide, je nam lito, za chyby se plati. Ostatni by ale neplatili. Nehodnotim, ktery zpusob se ma pouzit. Jen znovu demonstruji, ze riziko bud' nesou ti, kteri udelaji chybu, nebo se rozlozi na vsechny a "rizikovne" tak plati vsichni a vec je tedy zbytecne draha i pro ty, co chybne rozhodnuti neudelali. A tak to plati naprosto vsude. I u tech zminenych pojistoven a nakonec to bude platit i u domen.

  • 19. 11. 2001 13:07

    Dusan Bolek (neregistrovaný)
    Ale to plati jen do konce pristiho roku, pak uz si kazdy muze delat pojistne jak chce. Nicmene moc si od toho neslibujme, naklady jsou takove jake jsou a pod ne nikdo dlouhodobe nepujde.
    Jinak druzstevni zaloznici dostali to co meli pojistene, problem a rev byl v tom, ze puvodne to sice pojistene meli, jenze tim, ze krachli vsichni tak nebylo z ceho vyplacet.
  • 19. 11. 2001 14:24

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    No, to byl jen jeden z duvodu - hlavni duvod, proc nebylo z ceho vyplacet bylo, ze odvody do zajistovaciho fondu se pocitaly z objemu vkladu k pulnoci 31.12 kazdeho roku. A verte neverte, zrovna v tu dobu skoro zadna zalozna zadne penize nemela. Popravde receno, ono to tak muselo byt - zalozna totiz mela povinnost pecovat o penize druzstevniku co nejlepe a tak kdyby zbytecne odvedla penize do zajistovaciho fondu (a tim zkratila druzstevniky na zisku, ackoliv tomu slo legalne zabranit), porusila by zakon a mohla by za to byt postizena.

    Nicmene, to jen tak na okraj.

    Faktem je, ze zaloznikum penize vyplatil stat a tedy mi vsichni, at uz byli duvody jakekoli. A tak byla druzstevnikum snizena rizika z jejich osobniho rozhodnuti za cenu, ze jsme to zaplatili vsichni. Takze jako priklad toho, ze clovek si nese riziko bud' osobne, a pak ma vec obvykle lacinejsi, nebo prenese riziko na nekoho jineho (v tomto pripade dokonce az dodatecne) - a pak to stoji vic a dokonce vsechny - je to, pres uvedenou nepresnost, stale platne.

  • 19. 11. 2001 20:03

    Jirka ZUJIC (neregistrovaný)
    Posilam Vam kopii dopisu, ktery jsem dnes zaslal na CZ NIC a vse bude jasne. Prosim kdo muze pomoci smest tento monopol ze zidle pomozte, uz me to nebavi ! Jirka.VAzeni, opet jsem jeden z tech kdo si stezuje na system Vami zasilanych upozorneni na platby. Pri svych ziscich, ktere proste musite mit jeste tucnejsi nemuzete posilat papirove zalohove faktury ? Opravdu by Vam v tom milionovem obratu tolik ubylo ? Dostal jsem upozorneni na neplatbu az od spravce ZONERu a pretim vubec nic !!!! Kontakt mame spravny adresa info@delicatesse.cz a nic nam nedoslo. Ted mame nefunkcni domenu a Vy ani nejste schopni si zaridit vice uctu kde platba prijde ihned jako treba eBanka nebo tak podobne. Na to je asi Vas rozpocet strasne maly. Upozornuji Vas, ze ve me muzete videt nepritele cislo 1, protoze dnesnim dnem zapojuji vsechny sve pratele pravniky v akci proti Vasi firme, ktera at si klidne vydelava penize, ale ne s drzosti jako to delate VY ! Budu zkoumat jak Vas smest z VAsi samozvane spravy ceske domeny a jak zatrast s vasi monopolni pozici. Jiri ZUJIC P.S. A sakra uz mi zprovoznete www.delicatesse.cz zaplatil jsem tak Vy take delejte svou praci !!!
  • 21. 11. 2001 8:42

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    Navrhuji nespokojit se s málem a důsledně pokračovat v uvedeném duchu. Bojujte proti Telecomu, až nezaplatíte za telefon a oni vám ho vypnou. Bojujte proti vodárnám, až nezaplatíte za vodu a oni vám ji vypnou. Bojujte proti monopolním praktikám ČEZu, až nezaplatíte elektřinu a budete svítit svíčkami. A nakonec bojujte proti monopolu ministerstva financí, až nezaplatíte daně a oni vám drze vyměří pokutu.

    P.S. Jak dlouho trvá taková prioritní platba v IPB? Nebo si to představujete tak, že CZ-NIC bude mít povinně účet u každého bankovního ústavu v ČR? Nebo stačí jen u toho vašeho?

    P.P.S. Taky zrovna neholduji monopolům. Ale dávám přednost tomu, když se jim vytýkají jejich skutečné chyby, ne když na ně někdo svaluje vinu za vlastní pochybení.

  • 21. 11. 2001 13:49

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Posilam kopii odpovedi, kterou jsem dnes zaslal p. Zujicovi - protoze on ten dopis zaslal nejen CZ.NICu, ale take me.

    Vazeny pane.

    Neni mi vubec jasne, z jakeho duvodu jsem byl pocten Vasim dopisem, neb uz dost dlouhou dobu nemam s CZ.NIC nic spolecneho - alespon ne natolik, abyste se mohl opravnene domnivat, ze je duvod mi kopii vaseho odpisu zaslat take.

    Nicmene, kdyz uz jste to udelal, odpovim Vam alespon jako soukroma osoba - a upozornuji, ze muj nazor je ZCELA soukromy a nijak nesouvisi s postojem CZ.NIC.

    Vazeny pane. Za spravnost a funkcnost adres predanych CZ.NIC odpovidate Vy. Vase adresy vsak vetsinu casu funkcni nebyly. A to mohu prohlasit presto, ze jiz nemam pristup k LOGum systemu CZ.NIC.

    Jak sam vite, behem doby zasilani vyzev prestava v urcitou dobu domena byt funkcni. Od te chvile jsou samozrejme nefunkcni i adresy, ktere do takove domeny smeruji. Udat jako kontaktni adresy, tedy adresy uzivane v okamziku, kdy je s domenou nejaky problem, takove adresy, ktere prave v okamziku, kdy jsou s domenou nejake problemy nejsou funkcni, to je opravdu state-of-the-art zdraveho rozumu. To, ze jste udal prave takove adresy neni ani trochu chyba CZ.NIC. Chapu sice, ze Vy zalezitostem okolo Internetu nerozumite, ale od toho mate sveho technickeho spravce (ktereho jste si sam o vlastni vuli vybral) a ten je od toho, aby Vam s technickymi otazkami - prave temi, kterym nerozumite, pomohl.

    Trochu od veci pak je, ze stroj titan.czechia.com, ktery pro vas postu bere neni zrejme prilis dobre nakonfigurovan. Podle platnych RFC je MAIL From: <> naprosto platnou adresou odesilatele, dokonce v nekterych pripadech je primo narizeno takovou adresu pouzivat, tento mailer presto postu z teto adresy odmita s tim, ze je vadna. Netvrdim, ze to je duvod, proc Vam nebyly doruceny prvni vyzvy - to muze zjistit jen ten, kdo ma pristup k LOGum, jen konstatuji, ze stroj, na ktery si nechate zasilat postu neni ani spravne nakonfigurovan.

    Co se tyce Vaseho doporuceni ohledne banky - uz jsem mnohokrat na ruznych mistech uvedl, ze CZ.NIC jednani s Expandii mel a nedoslo k dohode. Expandia o CZ.NIC jako o zakaznika ZAJEM NEMELA. Nicmene, co se tyce delky vypadku Vasi domeny, k tomu mohu poznamenat jen tolik, ze dobu pripsani penez na ucet CZ.NIC jste mel moznost ovlivnit a Vase domena mohla byt funkcni jiz 17.11, kdybyste chtel. Zrejme Vas zajem o jeji funkcnost neni nijak zvlast velky - poskytnute adresy jsou nefunkcni v okamziku, kdy je s domenou problem, domena Vam nefunguje hezkych par dnu, ale Vy si toho vsimnete, teprve kdyz vam to rekne Zoner, mate moznost zaplatit okamzite, ale zvolite bezny bankovni prevod, o kterem jiste vite, ze trva podstatne dele. Celkove se domnivam, ze Vas zajem o funkcnost te domeny neni nijak zvlast velky a v zasade se o ni poradne nestarate sam. A ted, kdyz se Vam na hlavu snesou dusledky vaseho nezajmu, tak hledate, na koho shodit vinu.

    Venovat libovolne penize na pravniky a snazit se znicit kohokoliv je Vase vysostne pravo, ktere Vam nehodlam ani v nejmensim rozmlouvat - a preji hodne stesti.

    Zaverem bych rad jeste jednou upozornil, ze jsem soukroma osoba - a ocenim, pokud se tedy s vasimi stiznostmi budete obracet na patricna mista. Moje adresa dan@nic.cz sice funguje, ale je zachovana zejmena pro osoby, ktere slusne zadaji o pomoc a neznaji spravnou adresu. Tem poradim jak a na koho se nejlepe obratit. Pro dopis stylu, jaky jste napsal Vy vsak zadnou radu nemam a navic, Vy spravnou adresu evidentne znate.

    S uctou

    Dan Lukes

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).