Hlavní navigace

CZCOM snižuje ceny

14. 10. 1998
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

CZCOM byl snad prvním poskytovatelem, který nabídl připojení 56 Kb/s, konkrétně s technologií K56Flex. Byl také jeden z prvních, kdo upgradoval na V.90. Nyní přichází s další novinkou - snižuje v této oblasti ceny.

Kdysi jsme se s jedním kolegou z „kamenného“ časopisu bavili o tom, jaké jsou výhody připojení 56 Kb/s. Došli jsme nakonec k závěru, že to s nimi není tak žhavé – zatímco rychlost není garantovaná žádná, cena oproti 33,6 dvojnásobná ano. V jakémsi článku jsem to pak použil a velmi záhy přišla reakce od jednoho čtenáře, že to není tak docela pravda. Jako příklad dával Czech On Line, který nasazuje 56 Kb/s na řadě svých uzlů jako přidanou hodnotu pro zákazníky, aniž by po nich chtěla nějaký příplatek.

Postupně se k této cestě přiklonila většina všech poskytovatelů, kteří 56 Kb/s nabízejí. 56 totiž není 2× 33,6 a kromě toho jsem ještě neviděl člověka, který by u nás skutečně dosáhl rychlosti 56 Kb/s. I v případě, že se někomu spískají modemy třeba na 52 Kb/s, ještě to vůbec neznamená, že skutečně dosáhne této propustnosti. A do třetice je tu známý fakt, že tato rychlost platí jen jedním směrem, byť je to ten obvykle potřebnější. Jedná se však obecně o poněkud vachrlatou možnost přístupu, takže chtít za ni dvojnásobek by bylo nemoudré. Ostatně chce-li nyní právě zhruba onen dvojnásobek Telecom za připojení prostřednictvím ISDN (tedy garantovaných 64 kb/s), je jasné, že není možné chtít totéž za 56 kb/s.

Tento vývoj reflektuje i firma CZCOM, která patřila k průkopníkům 56 Kb/s u nás, mimo jiné také díky tomu, že používá modemové centrály od Microcomu, které umožňovaly celkem snadný upgrade na tuto rychlost. Dosavadní cena za 56 Kb/s činila při neomezeném přístupu 799 korun, od nynějška zákazník zaplatí stejně jako za 33,6, to jest o tři stovky méně – 499 korun.

Lahody 56 kb/s si však mohou i tak zákazníci CZCOMu užít jen v Praze a Pardubicích, další uzly by měly následovat postupně. Jako první se počítá s Hradcem Králové, kde má CZCOM svůj hlavní stan, a s Opavou.

Marek Antoš

BRAND24


Starší, související články:

* Modemy s rychlostí 56 Kb/s na českých linkách

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).