Hlavní navigace

CzechAccelerator podpoří další české firmy a start-upy, hlásit se mohou do poloviny září

29. 6. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

CzechAccelerator
CzechInvest otevřel další kolo startupového akcelerátoru CzechAccelerator. O účast se můžete ucházet do 14. září. Firmy, které uspějí ve výběrovém řízení, vycestují do Silicon Valley, Bostonu, Švýcarska, Izraele nebo Singapuru příští rok v lednu.

V říjnu 2009 byl v jednom z nejznámější podnikatelských inkubátorů na světě, v kalifornském Plug & Play Tech Centre, představen projekt českého technologického akcelerátoru – CzechAccelerator. Cílem akcelerátoru je jednak umožnit malým a inovativním technologickým firmám a start-upům získat zkušenosti v zahraničí a pomoci získat strategického partnera, ať už technologického, nebo z oblasti rizikového kapitálu.

Projektu se dosud zúčastnilo třináct českých firem, tři z nich opakovaně. Na základě III. výzvy k nim přibude dalších deset společností, které odjedou rozvíjet nápady do špičkového prostředí inkubátorů a akcelerátorů v Silicon Valley, Bostonu, Švýcarsku, Izraeli nebo Singapuru. Projekt dosud stál téměř 6,2 milionu korun, z toho bylo 85 procent z Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) Evropské unie.

Od konce června do14. září 2012 se inovativní české podniky mohou hlásit do IV. výzvy projektu CzechAccelerator 2011 – 2014.

Do předchozí III. výzvy se přihlásilo šestnáct společností, z toho deset uspělo ve výběrovém řízení. Projekty, se kterými české firmy do CzechAcceleratoru vstupují, jsou velmi zajímavé a životaschopné. Ať už je to například projekt malé větrné elektrárny s vertikální osou společnosti Simeti, řešení pro dopravu imobilních osob do letadla společnosti Altech nebo sociální síť zaměřená na umělecký aspekt graffiti a streetartu Tomáše Junkera, řekl Martin Frélich, náměstek ministra pro oblast fondů EU, výzkumu a vývoje z Ministerstva průmyslu a obchodu.

Ve IV. výzvě je pro zúčastněné firmy připraven bonus v podobě navýšení příspěvku na bydlení ze současných 6 666 korun na částku 15 000 korun na firmu a měsíc. Do IV. výzvy se mohou firmy hlásit do 14. září. Projekty budou obhajovat před odbornou komisí v listopadu, v prosinci je čeká před-odletové právní a marketingové školení. V lednu příštího roku firmy pak vycestují do zvolených destinací, vysvětluje Miroslav Křížek, generální ředitel agentury CzechInvest.

ebf - partner 1

Do CzechAcceleratoru 2011 – 2014 se mohou hlásit společnosti působící v oborech: biotechnologie, ICT, life sciences, zdravotnická technika, čisté technologie, nanotechnologie a přesné strojírenství. Kandidáti musí vyvíjet inovativní produkt, který má šanci uspět na globálním trhu.

Zdroj: tisková zpráva

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).