Hlavní navigace

CZFree.Net roste a sílí

10. 12. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Před šesti měsíci jsme na Lupě v článku poprvé psali o amatérském projektu CZFree.Net, jehož náplní je vybudování metropolitní bezdrátové sítě. Co jej odlišovalo od ostatních metropolitních bezdrátových sítí, bylo ono slůvko "free", které znamená, že kdokoli se může se k CZFree.Net připojit za cenu nákladů. Jak se mu daří?

Před šesti měsíci jsme na Lupě v článku CZFree.Net – širokopásmové připojení za cenu nákladů poprvé psali o amatérském projektu CZFree.Net, jehož náplní je vybudování metropolitní bezdrátové sítě, která by svým uživatelům zprostředkovávala přístup k Internetu či jinému síťovému obsahu. Co jej odlišovalo od ostatních metropolitních bezdrátových sítí, bylo ono slůvko „free“, které znamená, že kdokoli se nachází v dosahu signálu přístupového bodu, může se k CZFree.Net připojit za cenu nákladů na zřízení koncové antény (tj. asi 7.000 korun včetně karty a kabeláže). Internetová konektivita 32 kbit/s je zdarma, další za příplatek.

Srdce myšlenky staré rok již téměř osm měsíců buší v malém podkrovním bytě v Praze 5 s pěkným výhledem na stanici metra Anděl. Před půl rokem jej tvořil jeden všesměrový přístupový bod, který byl bezdrátově připojen k poskytovateli internetového připojení Casablanca rychlostí 384 kbit/s. CZFree.Net používal a stále používá protokol IEEE 802.11b v bezlicenčním pásmu 2,4 GHz. Současně existovaly přístupové body na Malvazinkách a Újezdě, které byly na hlavní přístupový bod napojeny směrovou anténou. Přenosová kapacita dosahovaná na zařízeních Lucent Technologies činila 2–3 Mbit/s.

Současná podoba sítě CZFree.Net je tvořena třemi branami (gateway). Zachována zůstala ta na Andělu, pouze Casablancu vystřídal coby poskytovatel internetového připojení TransgasNet. Podle zakladatele CZFree.Net Zdeňka Jandy probíhá spolupráce za standardních komerčních podmínek a konektivitu v řádu megabitů, z níž je každému zájemci zdarma vymezeno oněch 32 kbit/s, platí provozovatelé CZFree.Net ze svého. Brána jménem Arachne je umístěna na Břevnově, připojena skrze InWay a spravuje ji Michal Polák z Arachne Labs. Brána nazvaná saildm se nachází ve Vršovicích, konektivitu dodává CECOM a o údržbu dbá Martin Saidel.

V létě byly přístupové body tři (Anděl, Malvazinky, Újezd) a další se chystaly na Vinohradech, Vysočanech a Žižkově. Nyní jich je přibližně třicet a metropolitní bezdrátová síť pronikla za hranice metropole – jak signálem, tak myšlenkami. V současně době je v České republice několik menších bezdrátových sítí, které s CZFree.Net nejsou fyzicky propojené, ale přesto se k němu hlásí. Nicméně fyzické propojení by v budoucnu mělo přijít prostřednictvím VPN (Virtual Private Network). V plánu jsou rovněž optická pojítka či Wi-Fi, ovšem realita za idejemi zatím mírně pokulhává, DHCP podporuje pouhých pět přístupových bodů.

KL24

V pravém slova smyslu dosud není spuštěn ani multimediální obsah, pokud mezi něj nepočítáme hraní počítačových her a experimentální streamy MP3. V nejbližší době by však mělo být uvedeno první „full-time“ rádio s živými vstupy a přenosy z hudebních akcí. Nyní jsou uživatelé odkázáni především na služby Internetu – zdarma mají k dispozici již zmíněných 32 kbit/s, které za přibližně tři sta korun měsíčně mohou povýšit na nepočítanou linku 64 kbit/s či její násobky (je jich přidělených několik desítek). CZFree.Net sice trpí občasnými výpadky, ale cena je více než přátelská.

Zajímavý postoj k projektu CZFree.Net zaujal v čísle 47 týdeník Euro, který je vyhlášený tím, že každý týden přináší řadu nesmyslů s oboru ITC a řada lidí jej kupuje vysloveně pro pobavení: „Nebyli bychom Čechy, kdyby se už v Praze, Brně, Olomouci a Plzni nehoufovaly skupiny amatérských průzkumníků, kteří se snaží buď loupit signál TransgasNetu, VŠCHT a jiných institucí, nebo amatérsky tvořit vlastní bezdrátové minisítě. Založily si webovou stránku, kde se dělí o výsledky svých pátrání po vysílačích a do budoucna jistě připraví i partizánskou mapu možností bezplatného připojení.“ Co dodat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).