Hlavní navigace

Další projekt Pavla Matouška: P2P půjčky na serveru Benefi.cz

19. 6. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Peer-to-peer půjčky jsou v kurzu. Svůj projekt spustil i známý internetový podnikatel, který loni prodal i zbytek serveru AAA poptávka.

Nový projekt bývalého majitele serveru AAA poptávka Pavla Matouška se jmenuje Benefi.cz a jde o klasické zprostředkovávání malých půjček mezi žadatelem a skupinou věřitelů.

Tzv. P2P půjčky přišly do Česka už v roce 2010 se serverem Bankerat.cz, který funguje dodnes. Na jednu stranu nabízejí podnikatelům i fyzickým osobám snadnější přístup k penězům, na druhou stranu jsou příležitostí k investici.

Benefi nepřináší do principu nic nového: žadatelé mohou napsat, kolik a na co si chtějí půjčit, nastavit dobu splácení a systém jim vypočítá, jaká bude pravděpodobná výše splátky a úroků. V aukci pak teoreticky může dosáhnout ještě na lepší podmínky.

Nejnižší možný úvěr je 10 tisíc Kč, maximální výše pak je omezena buď na 150 tisíc Kč (pokud zájemce pouze doloží příjmy), nebo na 250 tisíc (pokud zájemce dodá výpisy z bankovního a nebankovního úvěrového registru). Splatnost je maximálně 60 měsíců (s výpisy z registru), nebo 48 měsíců (s doložením příjmů).

Internetová stopa

Benefi ověřuje důvěryhodnost dlužníků jak prostřednictvím potrzení o příjmech, tak prověřením jeho online existence. „Ať už se jedná o Facebook nebo obyčejnou diskusi, tak každý máme stopu. Benefi prověřuje detailně internetovou stopu žadatele o půjčku a v případě negativního výsledku nepustí žadatele o půjčku do aukce,“ popisuje na svém webu.

Investoři mohou do půjčování dát minimálně 1000 Kč, maximální výška kapitálu omezena není. Do jedné půjčky mohou investovat od 1000 do 100 tisíc Kč. Čím rizikovější půjčky poskytnou, tím vyšší je úrok i potenciální výnos. 

Ale samozřejmě také možná ztráta. Benefi ovšem slibuje, že v případě nesplacení dluhu bude příslušnou částku od dlužníka vymáhat – ať už podáním návrhu k soudu, nebo předáním exekučnímu úřadu.

Za své služby server inkasuje poplatky od obou stran: od investorů 2 % z proinvestované částky, od dlužníků pak 5 % z celkové splatné částky. 

Další hráč na obzoru

Svět P2P půjček v Česku v únoru rozšířil také projekt Půjčméfirmě.cz, který se ale zaměřuje na úvěry pro podnikatele a malé firmy. A brzy přijde i další hráč – příští týden by měl podle informací Lupy odstartovat projekt Zonky.cz, za kterým stojí firma Home Credit (vlastněná skupinou PPF) a bývalá šéfredaktorka IHNED.cz Lucie Tvarůžková

cif 24 - early cena - média

P2P půjčky jsou novým internetovým hitem – jen v letošním roce má jejich objem vystoupat na 77 miliard dolarů. V celkovém objemu půjček ale stále tvoří jen desetiny procenta.

Nejznámější službou tohoto typu je americký Lendingclub, který podle svých čísel od založení zprostředkoval půjčky za 9,3 miliardy dolarů a loni vstoupil na burzu. Loňský rok i tak skončil ve ztrátě 33 milionů dolarů. Známý je také britský server Zopa, který v dubnu oznámil, že už zprostředkoval půjčky ve výši přes 900 milionů britských liber. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).