Hlavní navigace

Druhý letošní P2P projekt je online. Ex-finančníci rozjíždí půjčkový portál

11. 2. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pro malé firmy jednoduchý zdroj peněz a pro investory zajímavý způsob zhodnocení svého majetku. P2P půjčky se rozjíždí i v Česku.

Peníze a P2P si začínají rozumět. Po směnárně Valutomat se rozjíždí i nová služba pro půjčování mezi firmami Půjčméfirmě.cz. Za projektem stojí duo manažerů ze Citi bank a McKinsey – Roman KakosPetr Šlechta

Český trh úvěrů pro podnikatele a malé firmy dosahuje v současnosti asi 200 miliard korun. Dostupnost úvěrů je pro tento segment u nás stále nízká a projekt Půjčméfirmě.cz to může významně zlepšit, tvrdí Kakos, kterého v projektu jistí investorská skupina EnCor Capital Management, kolem někdejšího ředitele Raiffesenbank Lubora Žalmana.

Služba cílí na firmy s obratem do 100 milionů ročně. Tedy stejně jako on-line P2P směnárna Valutomat, která chce zopakovat úspěch své polské matky. 

Stejně jako Valutomat musel i projekt Půjčméfirmě.cz získat povolení od ČNB. A na hodnocení rizikovosti úvěrů spolupracuje se společností CRIF – Czech Credit Bureau.

BRAND24

Službu, která přímo propojí investory a firmy, připravuje i skupina Rockaway ve spolupráci s investičním fondem Roklen. Jejich Fundlift má fungovat jako crowdfundingový server především pro inovativní startupy. 

Peer to peer služby jsou na vzestupu především v zahraničí. Ve Velké Británii a USA zprostředkovaly největší peer-to-peer portály úvěry v objemu 6,5 miliard eur. Podporuje to i vláda Davida Camerona. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).