Hlavní navigace

Valutomat spustil první tuzemskou P2P směnárnu

26. 1. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Polský nápad v českém provedení. On-line směnárna jede na trendu peer to peer operací s penězi, který je na vzestupu. V domovském Polsku je Valutomat jedním z lídrů trhu.

Kurz si uživatelé domluví mezi sebou a v první fázi se budou měnit peníze i bez jakéhokoliv poplatku. Podle zástupců Valutomatu tak lze dosáhnout až o šest procent lepšího kurzu než v běžných směnárnách nebo bankách. 

„Cílíme na malé a střední firmy. Oslovit ale chceme i studenty nebo cestovatele,“ tvrdí marketingový ředitel firma Edgar Fusko s tím, že převod do Valutomat peněženky lze uskutečnit z jakékoliv české banky. Firma také úzce spolupracuje s většinou velkých tuzemských bank, ze kterých jsou pak převody rychlejší a levnější. 

Princip je jednoduchý. Peníze, které si chtějí uživatelé vyměnit, převedou z bankovního účtu do peněženky na Valutomat.cz. Následně podají příkaz ke směně v kurzu, který si uživatel sám zadá. Pokud existuje jiný uživatel, který je ochoten za tento kurz peníze vyměnit, transakce proběhne ihned. Pokud ne, nabídka ke směně čeká na svůj protějšek a je viditelná pro všechny, kdo jsou v systému zaregistrovaní. Po skončení výměny si uživatel peníze přesouvá z peněženky Valutomatu zpět na svůj bankovní účet v dané měně.

KL24

Firma začala v Polsku fungovat před pěti lety a dnes je jednou z největších online směnáren ve čtyřicetimilionové zemi. “Iniciátorem byl Václav Liška a Valutomat jako takový vychází z projektu jednoho polského programátora, který už v devatenácti letech naprogramoval základní části Allegra,” řekl v prosinci Lupě Lumír Kunz z tuzemské pobočky firmy. 

“Poláci chtěli expandovat a my jsme byli první volba. Václav Liška nám pomohl vytvořit tým lidí a zorientovat se na českém trhu. Na přelomu roku jsme se dohodli a v březnu jsme to dělali na plný úvazek. Teď jsme tři a postupně k nám přišel i Radek Havlík, který odešel z Allegra, aby se stal šéfem českého Valutomatu,” dodal Kunz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).