Hlavní navigace

Rockaway a Roklen chystají crowdfunding pro malé investory

30. 1. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Tuzemský internet bude moci brzy odškrtnout další metu. Rozjede se totiž první equity crowdfundingový server pro komunitní financování zajímavých startup.

Rockaway za svět internetu a Roklen ze světa finančnictví. Rodiče serveru Fundlift ho chtějí rozjet během jara a už dnes začínají vybírat projekty a firmy, které se o přízeň investorů poperou jako první. 

"Jde o formu investic, která se ve světě těší veliké oblibě. Investorské veřejnosti umožní investovat do společností. Nejedná se ani o dary, ani o předplatné, ale o skutečné investice. Dává tak investorům způsob, jak podpořit začínající firmy a zároveň zhodnotit své peníze,“ tvrdí šéfka finanční skupiny Roklen Andrea Lauren. Za Roklenem stojí šestice bankéřů včetně bývalého šéfa Patria Finance Jana Klenora.  


Zdroj: Fundlift

První várka projektů bude z oblasti internetu a nových technologií. "Jde o oblast, ve které sami podnikáme a dokážeme tak vybrat projekty, které mají reálnou šanci uspět. Navíc jde o obor, ve kterém jako Česká republika dokážeme být konkurenceschopní na světové úrovni,“ říká Jakub Havrlant, zakladatel investiční skupiny Rockaway. Další kola už budou plněna firmami i z jiných oborů.

Crowdfunding je už celosvětový i tuzemský fenomén. A komunitní financování znamená milionový byznys už i v Česku. Za poslední tři roky podpořili Češi nápady na serverech typu Hithit.cz nebo Startovač.cz čtyřiadvaceti miliony korun. "České portály fungují především pro aktivity z kultury, umění či komunitní oblasti. Řada dalších záměrů, například počítačových her, přitom často využívá globální platformy, jako je Kickstarter,“ tvrdí spoluautor studie Crowdfunding Visegrad Milan Zubíček.


Zdroj: Crowdfunding Visegrad

Nejúspěšnějším tuzemským projektem jsou karlínští Warhorse Studios, kteří na svou hru Deliverance: Kingdom Come vybrali na globálním Kickstarteru přes milion liber

Komunita pro investory a startupy

Fundlift má být ale o službou o úroveň výš. Investoři získají totiž rovnou podíl ve firmě. Necílí tak na běžné uživatele internetu, ale spíš na menší investory, kteří zatím přemýšlí, kam by své peníze vložili. 

cif 24 - early cena - média

I proto už službu nelze provozovat jen tak. Podle informací z Rockaway je celý proces zaštítěn obchodníkem s cennými papíry v podobě Roklenu. Zároveň bude celý proces regulován ČNB.

Inspirací pro Fundlift jsou americké servery. Za oceánem se tento způsob získávání peněz rozjel už před dvěma lety. Přes první úspěšné pokusy ale na equity crowdfunding panují různé názory. Někdo si třeba myslí, že jde jen o moderní formu hazardu. Jiný varuje před katastrofickými dopady spojování nezkušených začínajících podnikatelů s nezkušenými investory. Převažují ale názory, že demokratizace financování začínajících firem má velkou budoucnost a mohla by pomalu nahradit VC (venture capital) fondy investující do startupů. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).