Hlavní navigace

DDoS vyřadil půl internetu, média se vrací k SEO a jak hackli Demokraty

23. 10. 2016
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: zothen / depositphotos
SEO se vrací, YouTube porazilo kabelovku, Živě.cz z roku 1997, Facebookistan na Facebooku nenajdete, muž z NSA vynesl 50 TB dat. Co přinesl právě končící #týden?

Wall Street Journal reorganizuje redakci. Chce omezit vatu a psát kratší, více adresné a na čtenáře více zaměřené texty. V The Wall Street Journal is reorganizing its newsroom and cutting down on flabby stories je toho o plánech více a neuškodí si to přečíst. Možná to časem také dorazí do českých redakcí. Za pár let. Tedy pokud přežijí.

Vydavatelé v USA se vracejí k SEO. Zklamáni Facebookem si opět najímají SEO experty. Tedy aspoň to píše As Facebook turns fickle, publishers focus again on search, kde zmiňují i to podstatné, co by vždy mělo platit: potřebujete různé způsoby přivádění čtenářů, spolehnout se pouze na jeden, to je cesta do pekel. Protože pokud to bude zrovna Facebook, tak ten vám už nic jen tak bez tvrdého placení přivádět nebude. Podle Parsely je dnes 40 % příchodů z Facebooku, což je stejně jako z Googlu. Facebook má ale jednu zásadní nevýhodu: není stabilní a je nepředvídatelný.

Hoax (opět) tvrdí, že „zítra“ se všechny vaše fotky na Facebooku stanou veřejné. Vznik tohoto hoaxu můžete sledovat až někdy do roku 2012 (Na svůj profil můžete psát kolik právničiny chcete, Facebook se tím stejně řídit nebude) a stále se vrací. Jako obvykle navíc volá po vložení zcela nesmyslného příspěvku, který se odvolává na v zásadě neexistující nebo nesouvisející věci. Všem, kdo naletěli, nezbývá než gratulovat. Viz No, Facebook isn't going to make all your private photos public tomorrow.

Skyrim Special Edition – Gameplay trailer #2:

TELEgraficky

Borrowed Time Ubuntu 16.10 je venku ■ Guardians of the Galxy Vol. 2 Firefox 49.0.2 je venku ■ Rozhovor se Sidem Meierem ■ Genui koupili Cherry 

WEBDESIGN, INTERNET

Mládež v USA sleduje YouTube více než kabelovku. Což je, popravdě, dost zásadní změna. Viz Teens are watching YouTube more often than cable TV for the first time, kde najdete i čísla – 26 % se na YouTube dívá každý den, 25 % na kabelovku každý den. Vítězství tedy velmi těsné, ale tohle bude pokračovat u YouTube směrem vzhůru a kabelu směrem dolů. Nemluvě o 37 % sledujících denně Netflix.

Julian Assange přišel o přístup k internetu, Ekvádoru tak nějak nejspíš došla trpělivost. Viz Assange’s Internet “intentionally severed by state party”.

DDoS ovlivňoval v pátek dopoledne Amazon, Twitter. Tumblr a další služby. Útok mířil na společnost Dyn a její DNS servery, které poskytují služby řadě dalších společností. Viz DDoS útok vyřadil DNS servery, nedostupný byl Twitter, Github i Spotify nebo Denial of Service Web Attack Affects Amazon, Twitter, Others a Many sites including Twitter, Shopify and Spotify suffering outage. Jakkoliv to v pátek odpoledne už vypadalo na vyřešený problém, došlo k novému DDoS útoku, který navíc ovlivnil i dostupnost Amazonu, Twitteru a řady dalších webů i v Evropě (ranní se víceméně týkal pouze části USA). Útok navíc začalo vyšetřovat americké DHS.

Server Živě.cz z roku 1997 je online díky nalezeným zálohám. Kousek historie můžete najít na www.zive.cz/zive1997 a je to velmi poučné. Už třeba tím, že si uvědomíte, jak byl tehdejší web malý s ohledem na malé displeje.

From Mac to Linux: Web Development with Linux je popis toho, jak přejít z Mac na Linux, pokud jste webový vývojář. Užitečné hlavně tím, že obsahuje zcela konkrétní tipy na software. Pár příkladů: Vim, Sublime Text 3, Atom pro editaci kódu. Mongo DB, ElasticSearch, MySql či nodejs. Předchozí článek Linux has replaced my Mac také neuškodí projít. Snad ale napíše ještě víc.

 SOFTWARE

Jak v Trello používají Trello, je užitečné čtení, které najdete v How Trello Uses Trello to Collaborate, Plan, and Communicate as a Team.

The Last Guardian – ICO & Shadow of the Colossus Retrospective (PS 4):

Zajistit bezpečnost Internetu věcí (IoT) bude trvat věky, píšeJustin WarrenIoT Security Is A Mess That Will Take An Age To Fix a trochu to tak odkazuje i k pátečnímu masivnímu DDoS útoku na Dyn, za kterým stojí možná i miliony k internetu připojených zařízení (včetně hacknutých kamer či videozáznamníků), nikoliv počítačů, jak tomu doposud bylo zvykem.

Assasin's Creed Official Trailer 2 – Michael Fassbender Movie:

Apple Car je v nedohlednu a firma přišla o stovky lidí hlavně z důvodu nejistoty. O osudu projektu by se mělo rozhodnout někdy později v příštím roce. Viz How Apple Scaled Back Its Titanic Plan to Take on Detroit, kde zjistíte, že plány na vlastní auto už firma opustila a zbývá pouze autonomní řídicí systém, který by mohl být použit někým jiným. Celé to přitom není žádná maličkost, Project Titan čítá tisíc lidí.

Read Dead Redemption 2 trailer:

HARDWARE 

Mohou být Chromebooky plnohodnotnou náhradou pro Mac či Windows? Ve The Chromebook In 2016: Pros, Cons – Can It Replace A MacBook, Windows 10 Laptop? to rozebírají a jediná špatnost, se kterou přišli, je – paradoxně – to, že to není kompatibilní. To nakonec nejsou ani Windows a Mac. Stejně jako iOS a Android. A přesto to všechno je dobře použitelné. Ale jinak tam uvádí mnoho důvodů ve prospěch Chromebooků.

Nintendo Switch pro hraní kdykoliv a kdekoliv.

MARKETING A KOMUNIKACE

Třetina pro-trumpovského obsahu na Twitteru v prezidentské debatě je robotická. Říká to studie, která našla 576 178 tweetů od pro-trumpovských robotů a 136 639 tweetů od pro-hillary robotů. Viz Trump's Twitter debate lead was ‚swelled by bots‘ a politicalbots.org.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Ruští hackeři hackli Demokraty falešným přihlašovacím formulářem Gmailu. Viz Russian Hackers Faked Gmail Password Form To Invade DNC Email System, kde se dozvíte, že přihlášení vyvolali podvrženými maily od Gmailu – těmi, které Google používá pro reset hesla. Po kliknutí se objevila přihlašovací obrazovka Gmailu, ale zároveň se web pokoušel dostat do počítače malware. Ze 108 poslaných e-mailů se 20 dočkalo kliknutí a v druhé várce poslali ještě 16 e-mailů a čtyři lidé se nechali nachytat. Falešné přihlášení se nacházelo na accounts-google.com a útočníci použili bit.ly pro odkazy, takže byli docela hodně úspěšní. Detaily viz též Threat Group-4127 Targets Hillary Clinton Presidential Campaign.

Facebookistan. Velmi povedené video na téma Facebook a ztráta soukromí. Ale také světa, který známe:

Na území ČR byl zadržen ruský hacker, útočník na cíle v USA. Chtějí ho získat právě USA, ale také ho chce samozřejmě zpět Rusko. Jevgenij N. (*1987) zadržen na základě hledání Interpolem. Viz Česká policie ve spolupráci s FBI zatkla Rusa podezřelého z hackerských útoků nebo Czech police arrest Russian in connection with U.S. hacking attacks.

LinkedIn tvrdí, že hacker zatčený v Česku je spojen s únikem hesel a údajů o uživatelích z roku 2012. Viz LinkedIn says arrest of Russian hacker tied to 2012 breach at social networking firm a pozdější US Indicts Russian Hacker Allegedly Behind Dropbox, LinkedIn Breaches, kde je mu ještě přisuzována účast v úniku hesel z Dropboxu. V obvinění se nakonec objevuje i zbytek jména – Jevgenij Nikulin – a zmíněn je i Formspring a Google.

WikiLeaks vydává mailing list New York Times za selhání novináře téhož listu. V „úniku“ tvrdí, že objevili, jak novinář posílá Hillary „ke schválení“ první návrh svého sloupku. Jenže, „First Draft“ (tedy první návrh) je mailing list, do kterého se může kdokoliv přihlásit. Což tak nějak ukazuje, co je současný největší problém WikiLeaks – zveřejňování věcí bez kontroly a prověření a zásadní ztráta důvěryhodnosti.

A když už jsme to WikiLeaks nakousli: v How Russia Pulled Off the Biggest Election Hack in U.S. History najdete další zajímavé čtení. Vyplývá z něj, že se WikiLeaks stalo nástrojem ruských hackerů a poměrně užitečným nástrojem Ruska, kterým se snaží ovlivnit volby v USA. Samozřejmě, můžete to celé brát jako výborné konspirační teorie, ale zůstává tu ten nepříjemný fakt, že poslední „únik e-mailů“ od WikiLeaks je plný nesmyslů a nelze mu věřit.

Dodavatel NSA bude obviněn ze špionáže po odcizení 50 TB dat. Viz NSA contractor to be charged with espionage after making off with 50 TB of data, a pokud při tom kroutíte hlavou, tak asi oprávněně. Objemem ukradených informací zásadně překonává i Edwarda Snowdena. Podle starších informací New York Times mělo jít i o vysoce utajený kód určený k hackovaní sítí cizích vlád. A viz též NSA Contractor To Be Charged With Violating Espionage Act For Stealing Classified Files.

Dirty Cow je vážná chyba v jádře Linuxu a schovává se tam už dobrých devět let. Nepříjemná je v tom, že umožňuje získat přístup poněkud tak vysoko, jak by to být nemělo. Podrobnosti na dirtycow.ninja/.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Snapchat odsouvá obsah od vydavatelů a přednost dostávají příběhy od vašich přátel. Poměrně zajímavá proměna, protože to byl právě obsah od vydavatelů, na který se Snapchat pokoušel sázet, a vypadalo to i na dost zásadní komerční tah. Trochu to tak připomíná Facebook, který nejprve vydavatele a tvůrce obsahu nalákal, aby jim v ten nejvhodnější moment začal omezovat dosah, aby po nich mohl chtít peníze a nakonec je začal odsouvat pryč. Vše, samozřejmě, „v zájmu uživatelů“. Na Snapchatu tak dostávají přednost Stories (obsah od lidí) a je odsouváno Discover (obsah od vydavatelů). A to včetně podstatné změny, že dokončený Příběh nezahájí automatické přehrávání dalšího příběhu. Viz Snapchat is pushing its publisher content almost out of sight.

Facebook testuje reklamy ve skupinách a je vlastně dost zvláštní, že je ještě inzeráty nezavalil a tak dlouho je nechal v klidu. Viz Facebook tests ads in Groups, its next potential cash cow, kde se dočtete o onom dlouho vytvářeném #PR mýtu, že Facebook už „nemá místo pro reklamy“ a v newsfeedu „dosáhne maxima“ v polovině roku 2017.

Lokační data z Facebooku, Twitteru, YouTube, VK, Picasa i Instagramu byla sdílena se šmírovacím startupem Geofeedia. Ten je poté zpracovával a dodával vládním agenturám. Viz Facebook, Twitter and Instagram Share Data with Location-based Social Media Surveillance Startup a hlavně kompletní zpráva od ACLU v Facebook, Instagram, and Twitter Provided Data Access for a Surveillance Product Marketed to Target Activists of Color, kde zjistíte i to, že tato data byla použita pro sledování aktivistů.

Facebook prý umožní poněkud více NSFW zpravodajský obsah. V FACEBOOK CAVES ON CENSORSHIP, WILL ALLOW MORE NSFW NEWS CONTENT připomínají, že „Pravidla“ Facebooku v minulosti nespočetněkrát cenzurovala zpravodajství jenom proto, že se to týkalo věcí, které Facebook „zakazuje“. Nově Facebook tvrdí, že bude spolupracovat s komunitou a partnery, aby zajistil méně cenzury. Problém je v tom, že se Facebooku nejen nedá věřit, ale hlavně v tom, že jeho cenzoři nikdy nepochopí, co mají mazat a co mazat nesmějí. Takže to můžeme přidat k dalšímu „vrtění psem“.

MOBILNÍ APLIKACE

Instagram testuje Live video a nebylo by na tom nic překvapivého, nakonec jeho vlastník má tohle technicky zvládnuté a pokouší se to prosadit všude. Viz IT LOOKS LIKE INSTAGRAM IS TESTING LIVE VIDEO ON THE BETA VERSION OF ITS APP.

STARTUPY A EKONOMIKA

Říkat něco o filantropii ve spojení s Markem Zuckerbergem moc nejde. The Guardian to komentuje v Rockefeller gave away money for no return. Can we say the same of today’s tech barons? a velmi dobře shrnuje pozadí „s.r.o“, které si Zuckerberg (a jeho žena) založili na další kreativní práci s penězi. Ano, dnešní „dobročinnost“ je podle všeho zásadní kalkul, který nemá s dobročinností v zásadě skoro nic společného. Novodobí „dobrodějové“ se velmi pečlivě vyhýbají placení daní a odmítají tak i ten nejzásadnější podíl na chodu společnosti.

Salesforce vycouvala z koupě Twitteru i proto, že je plný trollů. Píší to v Twitter trolls were part of the reason why Salesforce walked away from a deal a svědčí to, tedy pokud je to pravda, o jediném: že jsou v Salesforce odtržení od reality. Jednu věc ale pochopili správně: Twitter (stejně jako Facebook) s tímhle problémem prakticky nic nedělá. A to je Twitter oproti Facebooku v zásadě zodpovědná společnost.

V USA stávkují herci, kteří namlouvají počítačové hry, a může to znamenat i dost podstatné ohrožení posunutí termínů u řady her. Důvodem kupodivu nejsou primárně peníze, ale „respekt a bezpečí“. Namlouvání her jim prý způsobuje až zdravotní problémy. Viz Video game voice actor strike begins over concerns of ‚safety and respect‘ a reakce protistrany viz Video Game Voice Actors Now on Strike After Negotiations Fail, kde navíc zjistíte, že stávce předcházely dva roky vyjednávání.

E-KNIHY

Amazon Kindle Cloud Reader je tak trochu nechtěné dítě, které Amazon zanedbává. V The Real Story – Why the Kindle Cloud Reader was Developed se nad tím zamýšlí Michael Kozlowski a v závěru říká něco o tom, že dnes má Amazon jiné priority. A pokud jste to nevěděli, Cloud Reader je webové řešení pro čtení knih, alternativa ke Kindle čtečce.

INFOGRAFIKY

Snapchat Stories vs Instagram Stories [Infographic] aneb je kopie lepší než originál?

Vychytávky v iOS 10, o kterých byste měli vědět. V podobě infografiky k nalezení v IOS 10 FEATURES: EVERYTHING YOU NEED TO KNOW ABOUT.

ebf - tip - debata

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se v uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. 

Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).