Hlavní navigace

Dekapitace Contactelu

21. 1. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dosavadní generální ředitel Contactelu Michal Čupa včera nastoupil na mimořádnou dovolenou a vedení firmy místo něj převzal provozní ředitel Peter Rubeck. Důvody údajně souvisejí s hospodářskými výsledky a se splněním cílů, které firmě stanovil její stoprocentní dánský vlastník. Loňské výnosy Contactelu přitom meziročně stouply o 48 procent.

Včera odpoledne probleskly v médiích první informace o tom, že v Contactelu se cosi děje – stávající generální ředitel Michal Čupa byl poslán na mimořádnou dovolenou, což se nejspíše fakticky rovná odvolání, resp. vyhazovu. Stručná informace bez dalších podrobností vyšla ve 14:43 na Mobil.cz a v 16:55 se v anonymní reakci některého ze čtenářů objevily i detaily. Žádné oficiální informace nebyly do redakční uzávěrky k dispozici a k zastižení nebyla ani tisková mluvčí. Získat se mi podařilo jen velmi kusé neoficiální informace, z nichž však lze poskládat alespoň určitý základní obrázek o tom, co se asi včera v Contactelu stalo. Znovu ale zdůrazňuji, že jde jen o neoficiální informace, resp. spekulace.

1068

Nuže tedy: včera mělo proběhnout jednání nejvyššího vedení Contactelu, na kterém se hovořilo i o hospodářských výsledcích firmy za loňský rok a o splnění ekonomických cílů stanovených dánským vlastníkem. Právě zde pak mělo dojít ke sporu o to, zda bylo stanovených cílů dosaženo (a zaměstnancům firmy mají být vyplaceny „bonusy“, tj. odměny za dosažené výsledky), nebo zda splněny nebyly. Názory dánské části managementu se údajně natolik různily od názorů českého generálního ředitele, že vyvrcholily jeho okamžitým „odesláním“ na mimořádnou dovolenou. Místo něj pak měla dozorčí rada pověřit dočasným vedením firmy dosavadního provozního ředitele (COO, Chief Operating Officer) Petera Rubecka Christensena.

Tento scénář se vcelku shoduje s anonymní reakcí, která se objevila včera na Mobil.cz a hovoří o tom, že následně bylo svoláno setkání se zaměstnanci (staff meeting), na němž byla změna na nejvyšším postu ve firmě oznámena. V této reakci je také zmiňován argument dánské části managementu, že „obrat (…) je nižší než plán, nicméně provozní zisk je vyšší než plán“. Další informací, jež doplňuje celkovou mozaiku, je to, že na zmíněném jednání nejvyššího vedení měl být přítomen nedávno (v prosinci) jmenovaný předseda dozorčí rady Contactelu, Torben Holm. Ten je současně viceprezidentem dánského TDC, který je dnes již stoprocentním vlastníkem Contactelu a je také tím vysoce postaveným představitelem TDC, jenž má na starosti zahraniční akvizice a před časem přijel do Prahy oficiálně tlumočit Vladimíru Mlynářovi pokračující zájem TDC o koupi Českého Telecomu.

S možnou budoucí koupí Českého Telecomu (která koncem roku 2002 dokonce již vypadala velmi aktuálně) souvisí i očekávaný zájem TDC prodat Contactel (protože současné vlastnictví Českého Telecomu i Contactelu by mu nejspíše neprošlo u antimonopolního úřadu). Je ale samozřejmě otázkou, jak dobře se bude prodávat či alespoň nabízet k prodeji firma se stigmatem čerstvě odvolaného generálního ředitele. Troufnu si předpokládat, že hůře než s ředitelem ve funkci, v níž je možné jej „bezbolestně“ vyměnit v souvislosti se změnou vlastníka.

Ještě zajímavější je samozřejmě otázka, zda náhlé odvolání Michala Čupy (byť jde zatím jen o nástup na dovolenou) bylo dopředu plánované, nebo k němu došlo spíše spontánně až při včerejším jednání. Odpověď pravděpodobně zná jen dánský management – ale vzhledem k přítomnosti Torbena Holma, jenž by jako viceprezident TDC mohl mít potřebné pravomoci k eventuálnímu rozhodnutí „přímo na místě“, zřejmě nelze vyloučit žádnou z obou možností.

BRAND24

Pokud jde o dosavadní hospodářské výsledky Contactelu, pak v květnu loňského roku, v souvislosti s navýšením svého základního jmění, avizovala společnost záměr dostat se ještě v loňském roce do černých čísel. Za rok 2002 přitom Contactel dokázal zvýšit své výnosy o plných 50 procent a v tomto trendu pokračoval i v roce loňském roce. Koncem loňského listopadu pak Contactel oznámil, že jeho roční výnosy poprvé překročily jednu miliardu korun (což v meziročním srovnání představuje nárůst o 48 procent) a že ještě v průběhu loňského roku začal vytvářet provozní zisk na úrovni EBITDA.

Finální hospodářské výsledky za celý rok 2003 ještě oznámeny nebyly a právě jejich srovnání s cíli stanovenými vlastníkem společnosti měly být ve středu včerejších událostí…

Jaký očekáváte další osud Contactelu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).