Hlavní navigace

Digital Broadcasting: Úvěry řádně splácíme, i závazek vůči Vladimíru Železnému

17. 7. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ PLNÉ ZNĚNÍ REAKCE – Provozovatel celoplošného televizního multiplexu 4 a Regionální sítě 7 reaguje na včerejší článek DigiZone.cz o svém hospodaření.

Financování provozu a rozvoje celoplošného televizního multiplexu 4 i Regionální sítě 7, které většinově vlastní ostravský podnikatel Radim Pařízek, probíhá podle předem stanoveného byznys plánu a oba operátoři nemají problémy se splátkami úvěrů. V reakci na včerejší článek serveru DigiZone.cz to sdělil majitel firem Digital Broadcasting a Progress Digital Radim Pařízek. Fungujeme naprosto v souladu s naším byznys plánem a nemáme sebemenší problém s úhradami svých závazků jak ve vztahu k dodavatelům, tak i úvěrům či směrem k dr. Železnému, uvedl vlastník obou sítí s tím, že při přípravě a výstavbě obou sítí postupoval naprosto řádným a standardním způsobem.

ČLÁNEK, NA KTERÝ REAGUJE OPERÁTOR: Pařízkovy multiplexy jsou kvůli úvěrům kompletně zastaveny ve prospěch věřitelů

DigiZone.cz ve čtvrtečním článku upozornil na fakt, že všechny podíly vlastníků společností Digital Broadcasting (multiplex 4) a Progress Digital (Regionální síť 7) jsou zastaveny ve prospěch věřitelů, kterými jsou Česká spořitelna a realitní magnát Luděk Fabinger, který byl loni obviněn v kauze H-System z vyvádění peněz, jež měly být použity na umoření dluhů firmy vůči jejím klientům. Vladimíru Železnému, který byl v roce 2012 krátce spoluvlastníkem multiplexu 4, má operátor za jeho podíl vyplatit 67 milionů korun (k poslední splátce má dojít letos). Pro úspěšnou realizaci takto finančně náročných projektů je nezbytné mít dojednán stabilní úvěrový systém, který je tvořen jak finančními zdroji z bankovního sektoru, tak i mimo něj, upozorňuje ředitel vnějších vztahů společností Digital Broadcasting a Progress Digital Martin Roztočil.

ebf - partner 1

Projekty tak ohromného rozsahu mívají vždy návratnost až po delším období. V samém počátku bývají ztrátové. To je ovšem zcela běžné a logické. Navíc i konkurence na trhu celoplošného DVB-T vysílání v České republice vykazovala v průběhu výstavby svých sítí podobné údaje, a to dokonce s o několik řádů většími finančními objemy, dodal Roztočil. Podstatné podle něj je, že při plynulém a uvážlivém financování jsou tyto projekty úspěšné, o čemž svědčí rychlý nárůst penetrace multiplexu 1a/Regionální sítě 7, která se přiblížila 85 procentům populace, a multiplexu 4, která dosáhla více než 95 procent obyvatel České republiky. Tím se obě sítě staly plnohodnotnými a konkurenceschopnými mediálními celoplošnými platformami, zdůraznil Roztočil.

Reakce Digital Broadcasting a Progress Digital na článek DigiZone.cz by potucek793

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).