Hlavní navigace

Digitalizace na Slovensku? Katastrofa, říká manažer STV

7. 2. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
7. 2. 2006

Slovensko nemá žádnou strategii přechodu na zemské digitální vysílání a reálně tak hrozí, že se DVB-T stane pouhým doplňkem jiných druhů šíření televizního signálu. V rozhovoru pro slovenský ekonomický týdeník Trend to říká statutární zástupce generálního ředitele veřejnoprávní Slovenské televize Marcel Para.

Velmi rád bych řekl, že budoucnost DVB-T je světlá, protože stát má jasnou strategii. Protože tak by DVB-T nahradilo současné analogové vysílání. Reálně se však podle mne schyluje ke scénáři, který je pro DVB-T ten nejhorší. Vznikne mu konkurence nové, jiné technologie. A co potom udělá stát? Co když si například padesát procent lidí nekoupí přijímač DVB-T a televizi budou mít z jiných zdrojů? ptá se Para.

Zemskému digitálnímu vysílání na Slovensku podle Marcela Pary hrozí, že ztratí možnost převzetí všech domácností, které dosud přijímaly analogové zemské vysílání. Pokud stát okamžitě nezačne něco dělat, DVB-T se stane jen doplňkovou technologií. Následně bude záviset jen od podnikatelského záměru provozovatelů, jakým způsobem umožní přijímat televizní signál, konstatuje nejbližší spolupracovník ředitele STV Richarda Rybníčka.

BRAND24

Podle Marcela Pary je nepřípustné, aby digitalizaci připravovali neznámí lidé na ministerstvu kultury, které nikdo z branže nezná. Navíc tvorba tohoto zákona ani nemůže spadat pod tento resort. Ministerstvo kultury podle mě nedokáže garantovat ani kvalitu, ani odbornost, říká Para. Pokud zákon nebude do roka a pokud se první licence pro digitální vysílání neudělí ještě letos, Para se obává velkých problémů. Investoři pilotních projektů (zkušební digitální vysílání probíhá v Bratislavě, Banské Bystrici/Zvolenu a Košicích, pozn. red.) začnou talčit na současnou licenční radu, aby to udělala ona. Jenže ta nemá takové pravomoci a zázemí, aby to mohla udělat bez chyb. V Česku jsou mnohem dál a i tak mají přesně ty problémy,o kterých hovořím, říká Para.

K tomu, aby Slovensku do roku 2012 mohlo vypnout analogové vysílání, je podle Pary potřeba splnit tři základní věci: přijmout novou mediální legislativu, zkoordinovat multiplexy a rozhodnout, zda bude stát nějakým způsobem digitalizaci dotovat. Teď není zkoordinovaný ani jeden celoplošný multiplex. Zákon není a pokud nebude jasné, zda to bude stát nějak dotovat a co vlastně, investoři nemůžou začít budovat sítě. To všechno musí být hotové nejpozději v roce 2007. I tak by to už bylo napjaté a DVB-T by si nemohla být na Slovensku jistá svojí převahou nad jinými technologiemi, konstatuje Para.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).