Hlavní navigace

Digitální dokrývače ČT pro Plzeňsko budou zatím jen čtyři

17. 6. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
17. 6. 2009

Česká televize hodlá do vypnutí zemského analogového vysílání na hlavních vysílačích v územní oblasti Plzeň, které je naplánované na 30. září tohoto roku, zprovoznit v tomto regionu čtyři digitální opakovače, tzv. gapfillery. Na dnešní tiskové konferenci Národní koordinační skupiny pro přechod na digitální vysílání v Plzni to řekl Jiří Vykydal, vedoucí útvaru rozvoje a investic Českých Radiokomunikací, které pro ČT zajišťují technický provoz její digitální sítě.

TIP: Termíny vypínání analogových vysílačů v Územní oblasti Plzeň

Konkrétně jde o lokality Aš, Kraslice, Mariánské Lázně a Rotava. Tyto lokality vyplývají z našich měření, které jsme v oblasti provedli. Pokud najdeme i další oblasti s nedostatečným digitálním signálem, bude možné zvážit výstavbu dalších opakovačů. Závisí to na požadavcích našich partnerů a klientů, prohlásil Vykydal. Komerční televize zatím o zprovoznění digitálních opakovače neprojevily zájem a vyčkávají, zda se na jejich provozu, případně na zachování analogových dokrývačů, bude finančně podílet stát.

Podle systémového inženýra ČT Karla Moulíka se bude ČT při výběru lokalit pro zprovoznění dalších digitálních opakovačů rozhodovat také na základě toho, zda z nich budou vysílat i komerční televize. Pokud budou v některých problémových oblastech vysílat jen programy ČT a lidé nenaladí signál jiných multiplexů, tak si pak stejně pořídí satelit a nebudou tedy potřebovat terestrický signál. Proto je otázka jak správně vynaložit investice do gapfillerů, vysvětlil Moulík.

BRAND24

Česká televize nyní provozuje v celé republice pouze dva digitální opakovače: jeden v Nemanicích na Domažlicku a druhý v Desné na severu Čech.

Čtěte zítra na DigiZone.cz podrobněji o podobě informační kampaně k vypínání analogového televizního vysílání v územní oblasti Plzeň

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).