Hlavní navigace

Digitální televize v Košicích a Prešově se možná odmlčí

4. 5. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
4. 5. 2007

Ukončení experimentálního digitálního vysílání v Košicích a Prešově zvažuje provozovatel tamního zkušebního multiplexu, společnost Telecom Corp. Nedávno schválený zákon o digitálním vysílání totiž počítá se zavedením řádných digitálních multiplexů na Slovensku až na přelomu let 2011 a 2012. Do té doby by měla v zemi existovat pouze jedna celoplošná digitální síť, jejímž operátorem má být jedna silná společnost, upozorňuje server Digimedia.sk.

Zkušební digitální vysílání v Košicích probíhá od listopadu 2004 (v Prešově od února 2006). Jednofrekvenční sít na kanálu 44 obsahuje dva programy veřejnoprávní Slovenské televize, televizi Markíza, Joj a TA 3. Podle ředitele Telecom Corp. Pavla Lulajky počítal původní návrh digitálního zákona s tím, že první přechodnou celoplošnou digitální síť bude provozovat několik menších operátorů. Firma by tak po letech experimentování mohla začít na provozování DVB-T vydělávat.

BRAND24

Přechodná síť se měla původně rozdělit mezi více hráčů, stěžuje si Lulajka. Povolení k provozování multiplexu totiž měl operátor získat pro jednotlivé regiony zvlášť. Jeden celoplošný multiplex tak mohl být v režii několika provozovatelů, což mělo zabezpečit soutěžní prostředí na trhu DVB-T, upozorňuje server Digimedia.sk. Telecom Corp. nyní hrozí, že ukončí východoslovenský experiment, protože programy šířené v tomto multiplexu firmě nic neplatí.

Experiment už přišel Telecom Corp. na deset milionů slovenských korun a pokud by měl pokračovat stejným způsobem až do roku 2012, firma by přišla o značné finanční prostředky. Pokud by ale operátor vypnul zkušební digitální vysílání v Košicích a Prešově, přišlo by podle Lulajky o digitální signál asi 20 tisíc majitelů set-top-boxů. Firma proto oslovila ministerstvo dopravy, pošt a telekomunikací s žádostí o dotaci na pilotní digitální vysílání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).