Hlavní navigace

Digitální vysílání přitahuje ve Skandinávii už i komerční rádia

26. 10. 2005
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
26. 10. 2005

Dvě největší soukromé rozhlasové stanice v Dánsku se připojují do vysílání T-DAB, které provozuje státní vysílatel. Dánský rozhlas byl až do září tohoto roku jediným, kdo tvořil obsah digitálního vysílání. Nyní se k němu na základě vzájemné dohody přidávají také komerční stanice SkyRadio a Radio 100FM. Zaznamenali jsme vzrůstající počet prodaných digitálních přijímačů, takže předpokládáme, že digitální vysílání se stane systémem, který brzy začne hrát na celém rozhlasovém trhu rozhodující roli, konstatuje výkonný ředitel společnosti Sky Radio Ab Trik. Jeho souputník Jesper Lund, člen představenstva společnosti Talpa Radio Denmark (Radio 100FM), říká totéž jinými slovy: Stále více Dánů objevuje výhody digitálního rozhlasu a my cítíme, že nastal čas upřít na tento způsob vysílání větší pozornost. V Dánsku je v provozu aktuálně zhruba 150 tisíc přijímačů T-DAB a tento počet roste čtvrtletně o několik desítek tisíc. Státní rozhlas DB vysílá digitálně 18 programů, komerční rádia se digitalizací zabývají teprve od letošního června.

cif 24 - early cena - média

Ve Švédku proběhl počínaje 14. říjnem krátkodobý týdenní experiment vysílání T-DAB. Do testů v okolí hlavního města Stockholmu se zapojily dvě rozhlasové sítě s největší poslechovostí, komerční stanice MTG Radio a SBS Radio, navíc pak i lokální soukromý program Radio Sydväst 88.9. V době trvání experimentu si mohli posluchači naladit 13 digitálně vysílaných stanic. Švédové začali poprvé se zkouškami digitálního rozhlasu před deseti lety, v současnosti zde existují dva oprávnění vysilaté, veřejnoprávní Swedish Brodcasting Corporation a Swedish Educational Broadcasting Company. Signál jejich sítí pokrývá třetinu švédské populace a naladí si ho posluchačí v oblastech Stockholm, Göteborg, Malmö a Luleå.

Zdroj: Digitální portál ČRo a Švédská vláda

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).