Hlavní navigace

DNSSEC se postupně rozšiřuje i na další domény

26. 8. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Poslední dny jsou opravdu bohaté na novinky v oblasti DNSSEC. Katalyzátorem dalšího rozšiřování této technologie byl nedávný podpis kořenové zóny. Českého uživatele by jistě mohla zajímat zpráva, že jsme jako první na světě dokončili proces změny způsobu podepisování z NSEC na NSEC3, hlásí Ondřej Filip, ředitel sdružení CZ.NIC, které spravuje českou národní top-level doménu .cz. Museli jsme tedy pochopitelně vyměnit klíče v kořenové zóně. V případě řešení, která měla pomoci překlenout vakuum do…

Poslední dny jsou opravdu bohaté na novinky v oblasti DNSSEC. Katalyzátorem dalšího rozšiřování této technologie byl nedávný podpis kořenové zóny. Českého uživatele by jistě mohla zajímat zpráva, že jsme jako první na světě dokončili proces změny způsobu podepisování z NSEC na NSEC3, hlásí Ondřej Filip, ředitel sdružení CZ.NIC, které spravuje českou národní top-level doménu .cz. Museli jsme tedy pochopitelně vyměnit klíče v kořenové zóně. V případě řešení, která měla pomoci překlenout vakuum do doby podpisu kořene, tedy DLV a ITAR jsme pouze staré klíče odstranili a nové už nepřidali. Všichni poskytovatelé připojení, kteří chtějí validovat DNSSECem naši národní doménu, by tedy měli používat pouze ověření přes kořenovou zónu. Všechny ostatní mechanismy už nadále nedoporučujeme, dodává Ondřej Filip v článku z blogu sdružení CZ.NIC.

DNSSEC otevírají náruč také správci národních domén nejvyšší úrovně ve Finsku (.fi), Belgii (.be) a Nizozemsku (.nl). Podpisu se dočkaly nově dočkaly i dvě domény první úrovně nepoužívající latinku. Konkrétně jde o doménové koncovky Srí Lanky .ලංකා a .இலங்கை. Společnost Afilias oznámila, že letos v září chystá podpis nadnárodní generické top-level domény .info a následně i všech 12 ostatních spravovaných domén, mezi které patří například národní top-level doména Indie (.in) nebo Černé hory (.me). Jak je vidět, u doménových registrů je v souvislosti s DNSSECem víceméně ‚dobojováno‘. Nyní zbývá hodně práce na registrátory, poskytovatele služeb a připojení a výrobce software, komentuje současný stav Ondřej Filip.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).