Hlavní navigace

Dočká se Google Chrome nového pojetí tabbed-browsingu?

2. 9. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Open source projekt Chromium, z něhož vychází mj. Google Chrome, má pro testery novinku. Jak známo, některé experimentální funkce nejsou standardně aktivní ani ve vývojových buildech. Aby nebylo nutné tyto funkce aktivovat poněkud nepohodlně přes příkazovou řádku, vznikla nyní obrazovka about:labs. Jejím prostřednictvím lze tyto experimentální funkce aktivovat přímo z uživatelského rozhraní. Zatím jsou dostupné dvě. Uživatelé Mac OS X si mohou vyzkoušet náhledovou obrazovku se všemi otevřenými…

Open source projekt Chromium, z něhož vychází mj. Google Chrome, má pro testery novinku. Jak známo, některé experimentální funkce nejsou standardně aktivní ani ve vývojových buildech. Aby nebylo nutné tyto funkce aktivovat poněkud nepohodlně přes příkazovou řádku, vznikla nyní obrazovka about:labs. Jejím prostřednictvím lze tyto experimentální funkce aktivovat přímo z uživatelského rozhraní. Zatím jsou dostupné dvě. Uživatelé Mac OS X si mohou vyzkoušet náhledovou obrazovku se všemi otevřenými stránkami, přes kterou lze jednoduše přepínat mezi panely (kartami).

MMF24

Testeři s MS Windows mohou vyzkoušet nové pojetí tabbed-browsingu, kdy tradiční lištu s oušky panelů (karet) nahrazuje postranní panel se seznamem otevřených stránek. Tento koncept není ale úplnou novinkou. V různých podobách je nasazován napříč prohlížeči: ať už jako volitelná funkce či pouhý experiment objevující se ve vývojových buildech. Těžko říci, kdy a jestli vůbec některá z těchto funkcí pronikne do Google Chrome.

V aktuálně betatestovaném Google Chrome 6 se ale vývojáři rozšíření (a potažmo jejich uživatelé) mohou těšit na context menu API. Systém rozšíření je v prohlížeči Googlu funkčně dosti omezen (zejm. ve srovnání s Firefoxem). Má to své výhody i nevýhody. Právě jednou z nevýhod je absentující možnost přidat funkci či povel rozšíření do kontextového menu, které si uživatel otevře nad nějakým prvkem na prohlížené stránce (třeba nad obrázkem nebo označeným textem). S příchodem Google Chrome 6 to ale už konečně bude možné. (Google Operating System, Chromium Blog)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).