Hlavní navigace

Dodávky tabletů klesají, adware v aplikacích a Coca Cola tweetovala Mein Kampf

8. 2. 2015
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Isifa
Freelancingová budoucnost světa, Waze prý pomáhá teroristům, Twitter nejvíce cenzurují Turci a o tablety klesá zájem. Co přinesl právě končící #tyden?

Povedené grafy v Here’s how America’s taste in music has evolved over the past 50 years ukazují, jak jsme ztratili zájem o některé hudební žánry a začali se zajímat o jiné.

There is No End říká Joystiq.com. Ve skutečnosti to ale konec je. Joystiq končí.

Ghostwriting, ano. Možná jste o něm nikdy neslyšeli, ale je všude okolo nás. V zahraničí možná ještě masivněji využívaný, než v Česku. Něco málo najdete v The Army Of Ghostwriters Behind King Content.

Děti je potřeba chránit, proto Taiwan chce zavést zákon, který jim zabraňuje trávit s počítači příliš času. Jen je otázka, jak hodně bude ten zákon bezzubý, dost totiž připomíná něco jako „množství větší než malé“. Viz Taiwan just banned kids from overusing tech. About time, or asinine?

Here’s why platforms like YouTube shouldn’t remove ISIS videos je úvaha nad tím, zda YouTube a tomu podobné platformy mají odstraňovat videa od ISIS. Těžké rozhodování.

IoT je prý technologie Microsoftu. Tedy aspoň podle českých novinářů.

IoT je prý technologie Microsoftu. Tedy aspoň podle českých novinářů.

TELEgraficky

■ Apple možná jde do vlastního StreetView ■ Kdo vyhrál letošní Crunchies ■ Destiny 16 milionů hráčů ■ Radioshack zavře 1784 obchodů ■ Ethernetový kabel za 6 899 liber, au ■ Správně, chytré hodinky u zkoušek zakázatBilly Idol a Internet v roce 1993 ■ Google koupil Odysee ■ Clippy se vrací, možná ■

WEBDESIGN, INTERNET

Guardian digital editor is right — ending comments is a mistake řeší odstraňování možnosti komentovat, které se poměrně často děje u větších médií – Reuters, RE/code, Popular Science, Bloomberg. Aron Pilhofer z Guardianu se domnívá, že je to „monumentální chyba“. Zakládá to na nutnosti budovat vztah s čtenáři a udržovat s nimi konverzaci. Otázkou zůstává, jestli to, co se děje v komentářích (stačí se podívat zde na Lupu), se dá nějakou konverzací nazvat. Protože v zásadě to nejlepší, co lze udělat, je komentářům se obloukem vyhnout.

Ghost Buttons – THE Minimalist Web Design Trend se věnuje minimalistickému webdesignu.

Spousta ikon zdarma, to se vždy může pro nějaký ten design hodit. Najdete je v 100 Great Free Icon Packs of 2014

Mít mobilní web je důležitější, než být na sociálních sítích (co se značek, firem týče), alespoň pro lidi mezi 19 a 33 roky. Viz How Smartphone-Owning Millennials Expect Brands to Use Technology

How i can join … ISIS“ se už v našeptávači Googlu neobjeví. Viz Google Removes “How Can I Join ISIS” Autosuggestion

Děláte do SEO? A umíte optimalizovat pro DuckDuckGo? Viz 4 Search Engine Optimization Techniques for DuckDuckGo

SOFTWARE

Why Are 95% of Private Clouds Failing? je dobrá otázka. A dají se pokládat další. Jak ale tenhle text ukazuje, je dost dobře možné, že stále nevíme, co je a co není cloud.

Apple má s Googlem dohodu o tom, že vyhledávání v Safari poskytuje Google. Tahle dohoda ale brzy končí a je otázkou, jestli nedojde ke změně. Viz As Apple-Google Deal Expires, Who Will Win The Safari Default Search Business?

„Our games are actually still too hard to learn,“ says EA's Hilleman je taková zapeklitá věc. Kde je hranice mezi složitou hrou a hrou, která vás nebude bavit právě proto, že je příliš složité se do ní dostat? Poslední rozšíření World of Warcraft je takovým typickým příkladem. Přineslo sice nový obsah, ale už ne náplň. Masivně zjednodušilo všechno pro „plebs“ a ve výsledku je prostě o ničem.

MICROSOFT'S NEW APP STRATEGY: TURNING GOOGLE INTO A DUMB PIPE si všímá hodně podstatných změn u Microsoftu. Office pro iOS a Android například, donedávna nemyslitelné. Stejně jako Windows 10 jako upgrade zdarma.

Detect signs of malware with Recent Files Seeker přináší tip na docela užitečný kousek softwaru, který najde nedávno změněné soubory. A navrhuje využití pro detekci přítomnosti podezřelých programů.

HARDWARE

Dodávky tabletů v Q4 2014 klesly o 12 %. Canalys dodává, že jde o vůbec první pokles. Viz Tablet Shipments Fell 12% In Q4 2014, Its First Decline Ever, Says Canalys, kde píší, že důvodem je zvýšená popularita phabletů.

Das Keyboard 4C sice má všechny klávesy, ale chybí na nich popisky. Prostě pro profíky. Viz The Blank Das Keyboard 4C Is For Mavis Beacon Graduates Only

Nové Raspberry Pi je podstatně výkonnější než to předchozí. Ale má zajímavý problém, pokud si ho vyfotíte, tak zhavaruje. Viz There's a weird problem with the new Raspberry Pi computer, kde se dočtete, že to způsobuje jeden z čipů, který reaguje na silný záblesk světla z blesku.

Ehm, tak Business Insider v One photo shows the biggest weakness with the iPhone 6's camera objevil zcela netušené: že iPhone neumí zoom, ale jenom zvětší obrázek. No, tady nezbývá než gratulovat, protože tohle je přeci známo už roky. A nejenom u iPhonu, ale u všech mobilních telefonů, co nemají optický zoom.

MARKETING A KOMUNIKACE

Pro marketéry bude v roce 2015 nejpodstatnější starat se o zkušenosti zákazníků. Vypadá to na nové univerzální zaklínadlo a návrat ke kořenům. Viz Marketers’ “Most Exciting Opportunity In 2015″ Is…

Proč lidé sledují značky na sociálních sítích? Čtěte v 10 Reasons Why Millennials Follow Brands on Facebook, Twitter and Pinterest

Má H&M zapotřebí si kupovat rozesílku spamu? Těžko říct, tiskové oddělení H&M ani po 4 dnech a upomínkách neodpovědělo.

Má H&M zapotřebí si kupovat rozesílku spamu? Těžko říct, tiskové oddělení H&M ani po 4 dnech a upomínkách neodpovědělo.

Tumblr Marketing: 10 Examples of Effective Brands Doing It Right vám třeba pomůže lépe pochopit Tumblr. V našich krajích přeci jen není až tak obvyklé ho pro marketing používat.

Marketingová a obchodní oddělení se prý do tří let spojí. Píší to v Marketing and Sales to Merge in 3 Years a vycházejí z toho, co si myslí CMO (Chief Marketing Officers).

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

New Adware Found In Google Play Apps With Millions Of Downloads je něco o tom, že Avast objevil aplikace s miliony stažení v Google Play, které mají obsahovat adware, Což, jak název napovídá, je zneužívání inzerce – v tomto případě se reklamy tváří jako varovné zprávy objevující se po odemčení mobilu. Zajímavé je i to, že to začnou dělat až pár dní po instalaci, takže nevzbudí podezření rovnou. Fikané.

Následky a řešení kyberútoku na Sony budou stát miliony dolarů. Viz Sony will spend $15 million to deal with cyberattack fallout, kde se ale také dočtete o tom, jak se daří mobilní divizi.

TPP (Trans-Pacific Partnership) chystá další kulišárnu. Prodloužení „copyrightu“ o dalších dvacet let. Což by v praxi mohlo znamenat, že dílo by bylo „chráněno“ až 100 let. Nemyslitelné. Viz Negotiators Burn Their Last Opportunity to Salvage the TPP by Caving on Copyright Term Extension

Jedničkou ve snaze cenzurovat Twitter je Turecko, dvojkou Rusko. Vítejte ve  svobodném světě. Viz Turkey’s requests to remove content from Twitter up 156 pct in second half of 2014

BMW napravilo bezpečnostní chybu umožňující hackerům odemknout auto. Viz BMW patches security flaw that could have allowed hackers to unlock car doorsNěco bližšího k této bezpečnostní chybě týkající se 2,2 milionu BMW hledejte v Beemer, Open Thyself! – Security vulnerabilities in BMW's ConnectedDrive

Waze (patří Googlu) vadí policii, hlavně tím, že prý ukazuje, kde přesně se nacházejí její lidé. A může tak pomáhat teroristům. Viz Police are pleading with Google to ditch a feature in its Waze app that could help terrorists

WHY THE ANTHEM SECURITY BREACH WAS SUCH A WAKE-UP CALL FOR THE HEALTH INDUSTRY se věnuje hacknutí společnosti Anthem, druhé největší zdravotní pojišťovně v USA. Klasicky nejde o maličkost, záznamy 80 milionů lidí, byť ne zdravotní.

Právníci Katy Perry jdou po umělci, který vytvořil 3D tištitelného žraloka. Tedy, „levého žraloka“. Viz Katy Perry’s lawyers go after artist of 3D printable ‘Left Shark’

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Automatizovat marketingové kampaně (nejenom) na Twitteru je cesta do pekla. Zjistila to Coca Cola, která v automatizované kampani několik hodin retweetovala pasáže z knihy Mein Kampf. Viz Why You Should Never Automate Your Twitter Marketing Campaigns.

Facebook vypustil do světa pomůcku pro přechod na Graph API v2.0 – na něco takového, pokud máte nějaké aplikace pro Facebook, máte čas do 30. dubna. Viz Facebook Enables Code-Free Upgrade to Graph API v2.0.

Twitter Sucks At Dealing With Abuse And Trolls, Says CEO Dick Costolo aneb to my všichni víme. A těžko se na tom cokoliv změní, protože Dick Costolo stejně přemýšlí jenom ve svém světě omezeném angličtinou. Až bude mít Twitter (a Facebook a další) koule na to, mít zastoupení v každé zemi (jako na to mají koule Google, Microsoft i další), tak to nebude jenom plácání. Costolo se navíc domnívá, že tohle všechno odrazuje věrné uživatele. Což je otázka, možná i proto, že Twitter potřebuje nové uživatele. A tam dělá všechno pro to, aby je odradil hned na samém počátku. Založit účet je neuvěřitelně komplikovaný a otravný proces.

Tip: Signs of a healthy Twitter account ve skutečnosti obsahuje užitečné tipy pro Twitter – používejte fotky a hashtagy, retweetujte, bavte se s dalšími, nepřehánějte to s odkazy v tweetech, nepřeceňujte víkend, dávejte hvězdičky a zůstaňte „on topic“.

MOBILNÍ APLIKACE

The Best Screen Recorder for Android 5 by se mohlo hodit, pokud hledáte aplikace pro záznam obrazovky na Androidu. Není to až tak legrace, protože na výběr je sice leccos, ale kvalita je zásadní problém.

20 apps and games for February má nějaké docela užitečné tipy na aplikace pro iOS a Android.

Yelp Shares Tumble on Growth Slowdown Fears je zajímavé z několika pohledů. Jednak proto, že akcie Yelpu propadly poté, co se ukázalo, že neroste. Ale hlavně proto, že jediné, co „roste“, jsou přístupy z mobilních zařízení. Jinak tomu, že Yelp neroste, se nelze moc divit. Je to těžce zanedbávaná služba, která stále vypadá jak z minulého století a nedokáže zajistit aktualizace ani pečovat o uživatele. Paradoxní na tom všem je, že Foursquare víceméně vyklidilo pole a Yelp měl obrovskou šanci.

Má Ubuntu Phone šanci? Čtěte v THE FIRST UBUNTU PHONE WON'T RELY ON APPS. HERE'S WHY THAT'S BRILLIANT, kde se dočtete i to, že Ubuntu Phone bude spuštěn v Evropě.

STARTUPY A EKONOMIKA

Sony Online Entertainment prodáno, kupujícím je investiční společnost Columbus Nova a Everquest teď provozuje Daybreak Game Company. Viz Sony sells Sony Online Entertainment, company's president excited to make Xbox One games

Twitter se chystá prodávat reklamu mimo Twitter. Na Flipboardu a v Yahoo Japan, tam se totiž ukazují tweety. A Twitter to Sell Ads on Flipboard and Yahoo Japan navíc znovu zmiňuje, že Twitter má velký problém, přesvědčit, že dává smysl, má uživatele a (skoro bych řekl) že vůbec funguje.

New tech companies say freelancing is the future of work. But there’s a downside for workers. Čtěte, pokud taky dumáte nad tím, jestli proměna všech ve freelancery bude fungovat. Washington Post tohle téma přináší i s nějakým tím příběhem. A dělá dobře. Jedna podstatná otázka samozřejmě vyvstává, co je to „podle potřeby“ udržitelné? A kde začíná náš oblíbený „švarcsystém“?

K předchozímu tématu ještě 10 Tips For Success In The 1099 Economy, kde řeší to, že tradiční model „jednoho plného zaměstnání“ vymírá. Nová ekonomika je prý důsledkem toho, že je omezené množství dobře placených plnočasových zaměstnání. ale také růstem  internetu. V USA je 34 % pracovní síly v podobě freelancerů.

A třetí, nepřímo související. V Japonsku zavádějí zákon, který tamním workoholikům nařídí si vzít dovolenou. Viz New law to require workaholic Japanese to take days off

Top 10 social media acquisitions of 2014 aneb kdo koho koupil v roce 2014. Zajímavé je, že nejvíce nakupoval Twitter (10 firem), Facebook (7) a Yahoo (5).

INFOGRAFIKA

Everything You Need to Know About Online Reviews [INFOGRAPHIC] je samozřejmě hodně poplatné USA, ale pořád se může hodit.

2015 Social Media Map: Updated Guide with Live Links je mapa dost rozsáhlá, ale tak to se sociálními médii je. Pro Česko máme samozřejmě jednu „výhodu“, řadu z nich vůbec nemusíte řešit. V článku je mapa dost nečitelná, když tak zkuste Social Media Map, ale o moc lepší to nebude, tvůrci poněkud zapomínají používat hlavu.

2015 State of Digital Marketing míchá dohromady řadu věcí, ale některé se vám budou hodit.

E-KNIHY

How to Upload eBooks and Documents to Your Kindle Account poslouží, pokud máte Kindle a nevíte, jak tam dostávat knížky a dokumenty.

Amazon India a nové reklamní spoty. https://www.youtube.com/wat­ch?v=eRak6RlgA2E a https://www.youtube.com/wat­ch?v=jatblE-51SI

ebf - partner 1

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se v uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. Vzniká průběžně celý týden.

Pokud chcete seriál sledovat, má vlastní štítek v podobě #TYDEN

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).