Hlavní navigace

Doména .cz včera, dnes a zítra

17. 12. 1998
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Správa domény .cz se v těchto dnech znovu dostává do centra pozornosti v souvislosti s výběrovým řízením na jejího provozovatele, které vypsal CZ-NIC. Současnému stavu kolem registrací a jeho nejvýznamnějším problémům se velmi zasvěceně věnuje Hynek Med.

Nová pravidla platí už rok a měsíc a 17 dní. CZ NIC jako právnická osoba, původně navržená jako a.s., nyní z.s.p.o (že by převážil vliv nejmenovaného ISP se stejnou právní formou? :-), stále ještě nezačal fungovat.

Co se událo od doby vzniku nových pravidel? Vzniklo mnoho nových domén (jak jsme psali v pondělí), velká část zjevně z čistě spekulativních důvodů. Mezitím EUnet, současný správce domény nejvyšší úrovně .cz, průběžně vylepšoval scripty na registraci domén. Toto vylepšování je třeba pochválit, scripty opravdu fungují čím dál lépe; nyní je možné používat standardního formuláře i pro změny domén a podobně.

Pár drobných výhrad a možných vylepšení by se ale přeci jen našlo. Celý systém by mohl běhat poněkud rychleji, a to jak odpovědi od e-mailového robota (ty jsou zvláště nepříjemné pro nové zájemce o registraci domény, těm by ostatně pomohly i poněkud více popisné chybové zprávy), tak i z hlediska zkrácení doby která uplyne od úspěšného přijetí registračního formuláře do skutečného přidání domény do nameserverů domény .cz (nač se zde vlastně čeká?). Další myšlenkou pro vylepšení celého systému je zavedení webového interface a lepší autentizace, po vzoru Internicu, viz ostatně také nedávný případ neautorizovaného převodu domény. I přes tyto drobné problémy si myslím, že vítěz nadcházejícího výběrového řízení na správu domény nejvyšší úrovně je jasný.

Mimochodem, nechápu, proč bylo třeba hrát si na výběrové řízení, když je vítěz předem známý. Nebo se očekává, že by správu správu naší národní domény převzal Internic, nebo někdo, kdo od začátku napíše scripty na registraci domén? Současný provozovatel je, co si budeme povídat, v takovémto výběrovém řízení dost zvýhodněn, tak k čemu to všechno?

Situace je každopádně lepší než před zavedením nových pravidel a EUnet už snad neměří jiným metrem sobě než ostatním – viz legendární případ hp.cz (dvoupísmenná doména, zaregistrovaná v rozporu s tehdy platnými pravidly EUnetem pro svého zákazníka, jiné firmy nemohly dvoupísmennou doménu získat) a nemožnost mít více domén pro jednu „normální“ firmu, zatímco poskytovatelé připojení tuto možnost v době starých pravidel měli.

Jak už jsem zmínil, mnoho domén bylo zaregistrováno za čistě spekulativním účelem. Poměrně vysoký poplatek za provozování domény v nových pravidlech byl vysvětlován vytvořením jakési umělé bariéry právě proti spekulacím s doménami. Vzhledem k tomu, že CZ-NIC jako právní osoba neexistoval v době, kdy spekulativní registrace prožívaly boom, a nefunguje dodnes, je nyní smysl takto vysokých poplatků poněkud diskutabilní, vzhledem k tomu, že všechny zajímavé domény jsou už stejně dávno zaregistrované. Nehledě na to, že RIPE příliš vysoké poplatky přímo zakazuje, jak už se zde psalo.

Stálo by tedy za úvahu uvažovat o nižších poplatcích za registraci a provoz domény. Zajímavým námětem je i systém více registrátorů, obdobný systému navrženému v nových pravidlech pro obecné domény nejvyšší úrovně. Ale o tom snad někdy příště, třeba tehdy, až začne CZ-NIC opravdu posílat faktury za domény…

Ostatně tipnete si, kdy to bude?

Tipy C


Starší, související články a odkazy:

* Komu patří domény v .cz?
* CZ-NIC hledá provozovatele domény .cz. Zn: Jistý příjem zajištěn.
* Kolik na světě domén…
* Proč je kupčení s doménami nemravné
* Kdo co fakturuje za domény
* Co si myslí správci domény o zasedání představenstva CZ-NICu
* Bude CZ-NIC obracet peníze vidlemi?
* Dokument – kompletní stanovy CZ.NICu
* Správa domény .cz je stále ožehavé téma
* Domény se stávají doménou největších!?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je odborníkem na chřástala polního a Internet.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).