Hlavní navigace

Drahé Windows 365, Google vydá vlastní čip do telefonů, datacentrum Huawei v Moskvě

6. 8. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Google
Windows začnou blokovat nežádoucí aplikace. Ze starších Androidů se nepřihlásíte ke Googlu. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Microsoft spouští Windows 365, tedy virtuální počítač doručovaný z cloudu. Aktuálně jde o nabídku pro firmy a organizace. Do tenkého klienta je možné posílat Windows 10 a poté i 11. Z cloudu se pronajímá nejenom licence operačního systému, ale také hardwarové kapacity. Ty si lze naklikat zde, využít lze až osmi vCPU. Nejlevnější nabídka vyjde na více než dvacet dolarů měsíčně, zahrnuje ale pouze jedno jádro, 2 GB RAM a úložiště 64 GB. S nejvyšší nabídkou se lze dostat na 158 dolarů měsíčně.

Windows 10 začnou od srpna automaticky blokovat potenciálně nežádoucí aplikace (PUA). Tedy takové, o kterých si Windows Defender a Edge myslí, že mají blízko k malwaru a mohou škodit. Microsoft se tímto přibližuje macOS, který v instalaci programů z třetích zdrojů v posledních verzích přitvrdil. Funkci lze ve Windows vypnout.

Chystané smartphony Google Pixel 6 a Pixel 6 Pro budou mít vlastní čip Tensor. Dle názvu lze odhadovat, že půjde o iteraci TPU čipů, které Google už nějakou dobu používá ve svých datacentrech pro zpracování operací kolem strojového učení a podobně (vzešel odtud i framework TensorFlow). Google říká, že Tensor SoC dostane vylepšení právě ve strojovém učení, což pomůže rozpoznávání hlasu či práci s fotkami. Součástí bude i bezpečnostní čip Titan M2, obdoba T1 od Applu. Nové Pixely dorazí na podzim.

Huawei v Moskvě otevřelo datové centrum, kde využívá vlastní čipy a servery. Jde o servery TaiShan a procesory Kunpeng 920 postavené na ARMu (ARMv8, 64 jader na 2,6 GHz). V Číně jsme si je mohli prohlédnout, na Lupě máme k dispozici pár informací a galerii (plus serverové základní desky). Kunpeng je 7nm čip vyráběný u TSMC. Vzhledem k embargu nejspíše Huawei používá skladové zásoby. Datacentrum má sloužit zejména ke spolupráci s vědci, komunitou, pro rozvoj ekosystému a podobně. Huawei v Rusku od amerických sankcí investuje do R&D.

Huawei představilo telefon P50 Pro, letošní vlajkovou loď. Jde o nabušený model konkurující ostatním high-endům. Nemá ovšem Android, ale HarmonyOS 2.0. Huawei překvapivě telefon bude prodávat na globálním trhu a může tak otestovat nový systém i mimo Čínu. Verze se budou lišit. Domácí publikum dostane model s čipem Kirin 9000, tedy i skrze sankce ještě vyrobený kousek od Huawei. Globální trh se dočká Snapdragonu 888 od Qualcommu. Huawei u nás s HarmonyOS 2.0 začalo prodávat hodinky Watch 3. O HarmonyOS v našem rozhovoru s Martinem Děckým.

Z Androidu verze 2.3.7 (Gingerbread) a nižší se od 27. září nepůjde přihlásit do služeb Googlu. Loginy do YouTube, Gmailu a spol. budou hlásit chybu špatného jména či hesla. Minimální podporovaná verze Androidu bude 3.0 (Honeycomb).

Cloudový trh v druhém kvartálu meziročně vzrostl o 39 procent na 42 miliard dolarůuvádí čísla Synergy. Jde o kombinaci IaaS, PaaS a hostovaných privátních cloudů. SaaS v tom započítán není. Trhu s 33 procenty vládne AWS následované Microsoftem (20 procent) a Googlem (10 procent).

AMD oficiálně představilo grafiku Radeon RX 6600 XT, na trh dorazí 11. srpna. Oficiální cena má být 379 dolarů, ale víme, jak to už řadu měsíců je. Nový Radeon má být přímou konkurencí pro Nvidia GeForce RTX 3060 (ne silnější Ti). Nabídne 8 GB paměti GDDR6, Infinity Cache 32 MB, 2048 stream procesorů, 32 CU jednotek či frekvenci 2359 MHz.

AMD také ukázalo výkonné Radeony Pro. Jde o RDNA 2 a Navi 21 s 32 až 64 GB GDDR6, 7nm procesem od TSMC, 3840 až 7680 stream procesory nebo 60 až 120 CU. Výkon je 16 až 30,2 teraFLOPS. Modely jsou určeny do počítačů Apple Mac Pro a stojí hodně peněz. Samostatné moduly vyjdou na 84 až 180 tisíc.

Intel začne na trh dodávat procesory Xeon W-3300, tedy desktopovou verzi Xeonů a určitou konkurenci pro Threadrippery od AMD. Jde o 10nm produkci s 12 až 38 jádry a odpovídajícím počtem vláken (949 až 4499 dolarů). Model s 38 jádry dle testu AnandTech umí potrápit Threadripper 3975WX, ovšem za výrazně vyšší cenu. AMD zároveň chystá Threadrippery na Zen 3. Nijak nespěchá, protože nemá důvod a Intel v tomto segmentu téměř neexistuje.

Marvell za 1,1 miliardy dolarů kupuje firmu Innovium. Má doplnil loňský odkup Inphi za deset miliard dolarů. Innovium dělá síťové čipy do datacenter, používají je velcí hráči jako AWS. Společnost přímo soupeří s Broadcomem. Innovium má také SDK a síťový operační systém.

Rakuten zase kupuje Altiostar Networks, firma byla ohodnocena na více než miliardu dolarů. Altiostar je jednou ze společností zabývající se OpenRAN, a tedy nového, i když aktuálně poněkud nahypovaného přístupu k rádiovým částem mobilních sítí. Rakuten obchod označuje za „spojení dvou OpenRAN pionýrů“.

Lumen Technologies, dříve CenturyLink, prodává svojí americkou síť za 7,5 miliardy dolarů. Kupcem je Apollo Global Management a získává jak měď, tak trochu optiky. Síť dosahuje k šesti milionům domácností a firem. Více rozebírá Wall Street Journal.

Microsoftu se podařilo sundat domény jako micr0s0ft.com, které sloužily k podvodům a imitování jeho služeb. Redmond rozklíčoval síť domény využívajících typografické chyby a uspěl u soudu. Domén bylo minimálně 17 a často se obsluhovaly v Africe.

UX DAy - tip 2

Nové verze aplikací od CZ.NIC. Knot Resolver vyšel ve verzi 5.4.0 a má mimo jiné vylepšené logování či mechanismus pro ošetření chybových stavů. Knot DNS má verzi 3.1.0, která rozšiřuje využití XDP socketů o možnost zpracování DNS dotazů pro TCP.

ServiceNow získává berlínský startup Swarm64 zabývající se datovými modely a zrychlováním chodu databází.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).