Hlavní navigace

Dražice OKHE Smart 100: co vlastně umí „chytrý“ ohřívač vody?

20. 6. 2014
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Dražice
Zkoušíme pro vás chytrý bojler a zaměříme se na to, jak se liší od toho běžného a co od něj můžete očekávat. Zkušenosti z praxe, budou ale až později.

Ohřívače teplé užitkové vody (TUV) z Dražic jsou majitelům rodinných domků dobře známy už desítky let. V roce 2012 však firma, kterou od roku 2006 vlastní švédská skupina Nibe Industrier AB, přišla s bojlery takzvaně chytrými. Jde o řadu Smart vyráběnou v objemech 80, 100, 125 a 160 litrů vždy pouze v hranaté podobě a jako ohřívače svislé, přičemž „klasika“ se dělá i kulatá, a to jak ve vertikální, tak v horizontální verzi. Ke koupi jsou ještě další typy, ale těmi se zabývat nebudeme. Nás primárně zajímá chytrý bojler řady Smart OKHE a hlavně to, co by měl nabídnout navíc a zda se vám tudíž vůbec vyplatí. Propracovat se k poslednímu bodu ale bude pochopitelně pár měsíců trvat, takže po tomto úvodním seznámení bude ještě následovat článek z praxe.

Mě navíc ještě hodně zajímá i to, jak se provoz takového chytrého bojleru dotkne mě osobně, resp. co to znamená pro našince v domácnosti, kde je instalován. Ač člověk technologický, zavádění takovýchto věciček do bytu či domu jsem se vždy bránil. Mé maximum byl úsporný dům se slunečními kolektory a tepelným čerpadlem. Ten se ovšem staral sám o sebe, a tohle se mi na něm líbilo nejvíce! A pochopitelně i to, jak po nijak malé investici spoří penízky…

Ovládání, resp. nastavování jednotlivých režimů, se dělá přes šipkové klávesy a OK ve spodní části ohřívače vody.
Dražice

Ovládání, resp. nastavování jednotlivých režimů, se dělá přes šipkové klávesy a OK ve spodní části ohřívače vody.

V čem se vlastně „chytrý“ bojler liší od „hloupého“

Jako první vás možná napadne: „je asi dražší“. Je, ale tady vás hned úvodem čeká první příjemné překvapení, protože u kupříkladu zapůjčené „stovkové“ verze je to pouze o 1070 Kč (10 064 Kč vs. 8994 Kč) a obdobný rozdíl je udržován i u verzí dalších.

Je to rozhodně překvapení o to příjemnější, že výrobce v případě tohoto inteligentního ohřívače mluví o roční úspoře až 1500 Kč. „Až“ je v tomto okamžiku sice hodně důležité, ale počítat s tím, že se bojler s průměrnou dobou životností minimálně 10 let (v praxi spíše více – doba životnosti se neudává, hodně záleží na podmínkách u vás doma) zaplatí hned po roce, by bylo – poněkud – neuvážené. Nicméně naděje na pokrytí desetinového rozdílu v ceně tu zdá se opravdu je. Na výsledek ale musíme ještě chvíli počkat.

Pokud se vrátíme k meritu věci uvidíme, že „chytrý“ pochopitelně není smaltovaný bojler jako takový, nýbrž zabudovaný elektronický termostat. Na něm je nejdůležitější to, že se umí učit. A stačí mu k tomu týden!

V této fázi se teplota ohřívače TUV udržuje na konstantních 65 °C a sleduje se chování domácnosti, resp. odběr teplé vody. Informace se zaznamenávají a následně zpracovávají, čímž si „chytrý bojler“ pomalu, ale jistě zafixuje váš domácí rytmus a dále postupuje podle něj. Vždy si ovšem také vytváří malou rezervu, která však nespočívá v nějakém objemu, nýbrž v tom, že v režimu Smart nenechá teplotu vody klesnout pod 45 °C.

Můj dotaz pochopitelně směřoval na to, že týden je hodně krátká doba za kterou se sice může udát hodně, ale také se může hodně „neudát…“ Odpovědí je to, že OKHE Smart v učení pokračuje vlastně neustále, a to i po úvodním týdnu. Pokud navíc nastane nějaká anomálie, např. na víkend přijede návštěva, takže odběr je výrazně vyšší, počítá příští víkend taktéž s návštěvou a prostě připraví více teplé vody. Pokud ale návštěva nepřijede, odvodí si z toho, že šlo o anomálii a další víkend už to neřeší. (Tomu říkám „chytrá věcička“!)

Jak vidíte, nejdůležitější ze všeho je, že ohřívač vody i ve své druhé fázi, tedy po úvodním učícím týdnu, neustále sbírá data, vyhodnocuje je a proces ohřevu vody upravuje. „Chytrý bojler“ tak vlastně neustále monitoruje vaše potřeby, včetně velmi malých odběrů či víkendových anomálií, a neustále se snaží celý proces vyladit k dokonalosti podobně, jako se inteligentní domácnost snaží snížit teplotu vzduchu, když zjistí, že nejste doma.

Druhá generace ohřívače vody OKHE Smart, je na trhu zhruba rok, a od předchozí se liší především v optimalizaci režimu Smart a také v přepracovaném režimu Smart HDO, který nejspíše bude většina českých zákazníků používat.

Vysvětlení údajů zobrazovaných na displeji. „Bargraf“ (bod 4) berte jen jako ukazatel fáze nahřívání bojleru, kdy 100 % představuje plný bojler vody ohřátý na teplotu 65 °C.
Autor: Dražice

Vysvětlení údajů zobrazovaných na displeji. „Bargraf“ (bod 4) berte jen jako ukazatel fáze nahřívání bojleru, kdy 100 % představuje plný bojler vody ohřátý na teplotu 65 °C.

S jakými vlastnostmi můžete počítat?

Klasické kapilárové termostaty běžných ohřívačů TUV při nastavené teplotě jednoduše vypnou přívod elektrické energie do tělesa a jakmile teplota v bojleru poklesne o 4 °C, zase ho zapnou. V bojleru se tak udržuje stále stejná teplota vody, kolísající o +/- 2 °C. Pokud se stane, že jednou, dvakrát do týdne teplá voda dojde, je přirozenou reakcí každého z nás prostě přidat na termostatu, což vede ke zbytečně vysokým ztrátám a značné neúspornosti.

OKHE Smart 100 funguje jinak. K dispozici je několik režimů, mezi nimiž najdete i ten klasický, který znáte z běžného bojleru. Vše si nastavujete přes displej s klávesnicí a zde také vidíte zprávu o aktuálním stavu, například o nahřívání vody.

OKHE Smart 100 standardně pracuje v pěti režimech:

  • Normal – neustále udržuje nastavenou teplotu v rozmezí 5 až 65 °C bez ohledu na cokoliv;
  • Eco – à la Normal, tedy neustále udržuje nastavenou teplotu bez ohledu na cokoliv, avšak tentokráte pouze v rozmezí 5 až 55 °C,
  • HDO – udržuje teplotu v rozmezí 5 až 65 °C pouze v okamžiku, kdy je detekován nízký cenový tarif (HDO), tedy populárně řečeno, „noční proud“;
  • Smart – po prvním týdnu, kdy se ohřívač učí (viz výše) se přejde do druhé fáze s cílem – cituji – „ušetřit minimálně 10 % elektrické energie oproti režimu Normal“. OKHE Smart se pak snaží připravit pouze takové množství vody, které v daném čase spotřebujete (samozřejmě s výše zmiňovanou rezervou pro případ nečekaného odběru). Ohřívač při režimu Smart nesmí vychladnout pod 45 °C.
  • Smart HDO – pracuje stejně jako výše uvedený režim Smart, avšak pouze s levnou elektřinou tarifu HDO (tzv. noční proud). Učící fáze pak pochopitelně probíhá jinak a termostat si porovnává stav až při zapnutí HDO.
Porovnání nákladů běžného ohřívače vody s ohřívačem Smart (vše Dražice).
Autor: Dražice

Porovnání nákladů běžného ohřívače vody s ohřívačem Smart (vše Dražice).

K dispozici máte výborné informace

Bojler samozřejmě bude zapojovat odborník (i když takovouto věcičku bude dělat poprvé). V praxi se ale od zapojení běžného bojleru nijak neliší, a i to je důležitá zpráva. Podle výrobce to zkrátka zvládne každý, kdo běžně ohřívače teplé užitkové vody montuje. I o tom se ještě zmíníme v druhém článku mapujícím praktický provoz.

Ještě jsme nezmínili o jedné důležité věci, totiž o tom, jaké informace jsou na displeji bojleru zobrazovány. 

Najdete tam následující:

  • teplotu,
  • spotřebovanou energii (kWh),
  • množství vody v litrech, kterou máte k dispozici po smísení na 40 °C,
  • datum a čas.

Na displeji je také zobrazováno pět základních režimů ohřívače, dále pak režim natápění, aktivace systému Antifrost (ochrana proti zamrznutí vody v ohřívači), aktivace mechanické tepelné pojistky a případné také chybové hlášení (Err plus číslo poruchy). A je tu ještě jedna věc, tzv. bargraf na kterém vidíte, jak je ohřívač vody – ve vztahu ke standardní provozní teplotě 65 °C – natopený. Sto procent tak představuje plný bojler vody ohřátý na zmiňovanou teplotu.

Pokud se ptáte do jaké třídy energetické účinnosti „chytré ohřívače“ patří, tak to momentálně není známo (označení na webu výrobce už neplatí), protože se – podle nové metodiky EU – právě zpracovává nový energetický štítek.

A ještě drobnost: většina českých zákazníků provozuje svůj bojler na tzv. noční proud. U bojleru chytrého to znamená nastavení režimu Smart HDO. Pak byste podle výrobce měli – ve srovnání s obdobných běžným bojlerem provozovaným taktéž na HDO – ušetřit minimálně oněch 10 %.

BRAND24

Stáhněte si návod:  Drazice_OKHE_Smart_navod

Jak máte připojen váš elektrický ohřívač vody?

Dražice OKHE Smart 100. Řada Smart se dělá pouze v hranaté podobě a jako bojlery svislé.
Autor: Dražice

Dražice OKHE Smart 100. Řada Smart se dělá pouze v hranaté podobě a jako bojlery svislé.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).