Hlavní navigace

Dreambox DM 7080 HD: špičkový výrobek za závratnou cenu

8. 4. 2015
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

V prodeji je od konce loňského roku nová verze luxusního Dreamboxu od německé firmy Dream Property, model DM 7080 HD. Jeho prodejní cena je v základním dvou tunerovém provedení cca 21 890 Kč.

Přesto se jedná o cenu přiměřenou například ve srovnání s předchozím modelem DM 8000, který se ve své době také prodával za cenu výrazně přes 20 tisíc Kč, a to ještě při výhodnějším kurzu koruny. Dreambox DM 7080 HD PVR je jeho modernizovanou a již osvědčenou verzí. Tento přijímač je vlastně velké multimediální centrum. Vybavením je nejlepším modelem na našem trhu.

Přijímač má velmi výkonný hardware – dvoujádrový procesor Broadcom BCM7435 7000 DMIPS s taktovací frekvencí 1,4GHz, velkou 4GB flash paměť, 2 GB RAM, HDMI 1.4 vstup a výstup, gigabitový LAN Ethernet, SATA3 a USB 2.0/3.0.

Základní verze disponuje jedním duálním DVB-S/S2 tunerem BCM4506. Pracuje s kompresí MPEG-2 a MPEG-4/H.264. Dále jsou zde dvě volné pozice pro tunery výměnné. Lze je osadit tunery DVB-S2 nebo DVB-T/C. T2 tuner zatím Dreambox nemá. Do přijímače můžete instalovat interní 3,5" i 2,5“ SATA pevné disky, které však nejsou součástí dodávky. Naopak součástí dodávky je USB WiFi dongle, který lze vložit i do USB portu, který je uvnitř přijímače. Tím zůstanou volné čtyři další vnější USB porty, které najdeme na předním a zadním panelu. Dva z nich jsou rychlé USB 3.0 SuperSpeed a další dva jsou USB 2.0. Přijímač má také jeden servisní port mini-USB, čtečku SD karet, jeden ethernetový port, jeden S/PDIF digitální audio výstup či 2× HDMI (1× vstup a 1× výstup).

Přední panel

Rozměry přijímače jsou opravdu úctyhodné: 372×232×75 mm (Š x H x V). Typický vzhled přijímače se nemění a při pohledu si jej můžete snadno splést s jinou verzí. Na předním panelu jsou vlevo od displeje dvě tlačítka na přepínání programů a vpravo jedno tlačítko StandBy. Nad ním je stavová LED dioda, která například při nahrávání modře pulzuje. Zcela nahoře je IR senzor pro komunikaci s dálkovým ovládáním.

Je zde také velký OLED displej (bílé písmo na černém podkladě). Pokud délka zobrazované informace přesahuje šířku displeje, rotují informace o kanálu a jeho názvu stále zprava doleva a opačně. Graf zobrazuje průběh pořadu. Ve spodním řádku je přesný čas a cifra času, který zbývá do konce pořadu. Displej dále zobrazuje stavy přijímače.

V levé části předního panelu pod odklopným víčkem najdeme dva CI sloty pro vložení modulů a dvě čtečky karet dekodéru Dreamcrypt. Vpravo je jeden port USB 3.0.

Zadní panel

• 1× kolébkový síťový vypínač
• 1× konektor Power – pro připojení síťového kabelu (zásuvka stejná jako u PC)
• 1× port USB 3.0 – vysokorychlostní port USB 3.0 slouží pro připojení USB komponent (je zpětně kompatibilní s pomalejším USB 2.0)
• 1× S/PDIF – digitální optický výstup slouží pro připojení přijímače k zesilovači nebo domácímu kinu optickým kabelem
• 1× HDMI 1.4a OUT – slouží k připojení přijímače k LCD nebo plazmové TV
• 1× HDMI IN – HDMI vstup pro připojení externího přijímače (Bluray, DVD apod. – tato funkce není zatím funkční)
• 2× port USB 2.0 – slouží pro připojení USB komponent
• Ethernet 1 Gb/s – vysokorychlostní připojení přijímače k internetu pomocí LAN kabelu
• USB mini – servisní port (na nouzovou obnovu software)
• SD-card – čtečka paměťových karet SD. Po zasunutí SD karty se soubory uložené na kartě zobrazí v adresáři media/mmc1
• Tunery A1 a A2 – 2× vstup satelitního tuneru slouží pro připojení satelitní antény
• 2× záslepky (na obrázku jsou již osazeny tunery) – podporované jsou satelitní tunery BCM4505, hybridní CXD1891, pozemní DVB-T (typ TU1216) a kabelové DVB-C (typ CU1216).

V plném osazení tak získáváme čtyřtunerový multimediální Full HD přijímač.

Dálkové ovládání RC 10

Je nezvyklého tvaru, který ale padne výborně do ruky, má černý matný povrch. Na bocích je lišta z leštěného hliníku. Směrem k prostoru baterií se tloušťka ovládání zvětšuje, je totiž nezvykle napájeno dvěma tužkovými AA bateriemi, které jsou větší než AAA. V poslední době se toto dálkové ovládání používá k několika typům přijímačů Dreambox. Má 43 gumových tlačítek.
Při stisku jakéhokoliv tlačítka se na chvíli rozsvítí nápis „dreambox“ jak je vidět na obrázku vlevo. Přepínání programů je max. do 2 vteřin.

Instalace

Přijímač Dreambox 7080 je od výrobce dodáván s již pevně osazeným duálním DVB-S2 tunerem a nabízí možnost rozšíření o další dva tunery (DVB-S2 nebo DVB-T/C).
Pro dnešní test jsem přijímač doplnil o jeden hybridní tuner DVB-T/C a interní 2TB HDD WD AV. Přijímač obsahuje tovární firmware, ale tak jako u ostatních linuxových přijímačů je ideální použit některý z alternativních firmwarů (Merlin, OpenPLi, Newnigma2 Oozoon, HDMU atd.). Já jsem pro dnešní test nahrál poslední image Merlin-4_OE-2.2-dm7080-experimental-20150208, ke stažení zde. Diskusní stránka je zde.

Pro rozšíření funkcí a možnost instalace emulátorů jsem doinstaloval Blue Panel od Gemini GP3.3. To lze provést několika způsoby, např. přes tento příkaz: wget http://download.blue-panel.com/gemini33/g3wizard0.30-r0.3_all.deb && dpkg -i g3wizard0.30-r0.3_all.deb.
Po restartu přijímače se nám v pluginech zobrazí položka GPWizard, kterou vybereme, čímž se provede instalace plugin GP3.3. Po dalším restartu již máme po modrým tlačítkem nabídku Blue panelu. Zde lze stahovat další doplňky a rozšíření od Gemini Teamu. Pro možnost instalace emulátoru z online feedu je třeba ještě stáhnout tzv. CAM feed v podobě DEB balíčku, který opět nainstalujeme do přijímače.
Poté je již možné přímo z menu instalovat různé verze emulátorů CCcam, OScam, Doscam, Mgcamd atd. Já jsem zvolil CCcam 2.3.0, pod kterém je možné použit karty Skylink ICE, a případně Doscam, kde je možnost použití i některých Irdeto karet, ale ne nových Standard M7. Nové M7 karty budou opět funkční pouze v licencovaném CA modulu, což není pro tento vícetunerový přijímač ideální řešení. Ve čtečkách přijímače lze po vhodném nastavení použít také jiné karty, jako např. freeSAT ICE nebo Cryptoworks nebo karty v systémech Viaccess, Conax atd.
Pro ukázku jsem do přijímače nainstaloval oblíbený skin HDGlass, jehož instalace pro OE2.2 je již k dispozici zde: http://www.hdglass16.eu/download.htm. Dalším doplňkem byl plugin ČSFD, který nám zobrazí informace k vysílanému pořadu z databáze tohoto stejnojmenného serveru. ČSFD plugin je ke stažení zde: https://googledrive.com/hos­t/0B7Qynqsk79JYdkxHYzVWN3VCUkk
Pro DM7080 a DM820 je třeba používat balíček s koncovkou DEB. Přímo z online feedu jsem instalovat plugin pro webový prohlížeč a tím také podporu HbbTV. Můj oblíbený plugin CZ/SK archivy zatím není pro systém OE2.2 k dispozici, takže si ještě musíme chvíli počkat nebo nahrát do přijímače firmware postavený na OE2.0.

Pohled do přijímače. Vlevo je zakytovaný síťový zdroj, který překvapí „miniaturními“ rozměry. Uprostřed je ventilátor, jehož otáčky zatím nelze softwarově regulovat. Pro test jsem přijímač doplnil o jeden hybidní tuner DVB-T/C a interní 2TB HDD WD AV. Dodávaný WiFi dongle, který podporuje přenos dle normy IEE 802.11n/g., což odpovídá rychlosti asi 125 Mb/s, jsem vložil do jednoho ze dvou portů USB, který je zapájen na plošném spoji přijímače. USB porty jsou umístěny severně od větráku nad sebou, detail na dalším snímku.

Výkon nového přijímače se pozná i na rychlém nabootování systému (cca 16 až 20 sekund v závislosti na vybavení, použitém image a instalovaných pluginech), což je velice nadstandardní rychlost. Přepínání kanálů a pohyb v menu jsou také velice rychlé.

Výběr programu

Všechny verze DM7080 osazené tunery, které se prodávají, najdete včetně cen zde:

Dreambox DM 7080 HD (2× DVB-S2) – základní provedení: http://www.tvdigitalne.cz/dreambox-dm-7080-hd.html

Dreambox DM 7080 HD (2× DVB-S2 + 1× DVB-T/C) : http://www.tvdigitalne.cz/dreambox-dm-7080-hd-2dvbs2–1dvbtc.html

Dreambox DM 7080 HD (2× DVB-S2 + 2× DVB-T/C): http://www.tvdigitalne.cz/dreambox-dm-7080-hd-2×dvb-s2–2×dvb-t-c.html

Dreambox DM 7080 HD (3× DVB-S2): http://www.tvdigitalne.cz/dreambox-dm-7080-hd-3dvbs2.html

Dreambox DM 7080 HD (4× DVB-S2): http://www.tvdigitalne.cz/dreambox-dm-7080-hd-4dvbs2.html

iVysílání ČT na přijímači Dreambox DM7080 HD

Další možná nastavení přijímače

Prohlížeč pluginů

Blue Panel Gemini 3.3 přinesl nové aplikace a usnadňuje obsluhu přijímače

Informace o programu. Toto je nový volný program na satelitní pozici 19,2 stupně východně. Jedná se o HD verzi zpravodajského kanálu BBC World News Europe, který začal vysílat minulý týden.

EPG

Elektronický programový průvodce v klasickém zobrazení

Podrobná verze EPG pro jeden program

PVR

Nahrávat se dá na instalované interní disky nebo na připojené externí USB flash disky s dostatečnou rychlostí pro zápis. Přijímač má celkem 6 USB portů. Dva pomalejší ve verzi 2.0, dva rychlé ve verzi 3.0. vně přijímače a další dva uvnitř na základní desce (jeden jsem využil na připojení WiFi dongle).
K nahrávání můžete použít i externí síťové úložiště NAS. Na záznam a čtení je možno použít také SD kartu. Čtečka SD karty se nachází na zadním panelu přijímače.

Přijímač je schopen pořizovat několik záznamů současně včetně dekódování programů, a to nezávisle z kterýchkoliv nainstalovaných tunerů. Zkoušel jsem nahrávat šest kódovaných, ale minimálně jednou tolik by jich přijímač měl ještě zvládnout, již ale pouze FTA.

Přijímač zobrazuje fotografie ve formátu BMP i JPEG. Umí přehrát audio soubory MP3 i WAV. Podporuje také přehrávání některých typů souborů: WMV, MKV, MOV, DIVX, TS, AVI, FLV, XVID, M2TS a další. Start pořízených záznamů je okamžitý. Zrychlení záznamu tam a zpět je možné v těchto násobcích: 2×, 4×, 8×, 16×, 32×, 64× a 128×. Zpomalený záznam je možno přehrávat v rychlostech 1/2×, 1/4× a 1/8×. Pokud se v záznamu chceme rychle přesunout na požadovanou část záznamu, použijeme k tomu numerická tlačítka. V záznamech je možné vytvořit záložky. Formátování disku je mimo nejběžnějších NTFS a FAT32 možné i s formáty EXT2, EXT3 a EXT4.

Program Dreambox Control Centrer (DCC) pro komunikaci přes FTP s přijímači Dreambox

Budete spokojeni

Provoz přijímače je tichý, i když zatím nelze regulovat otáčky větráku. Teplota uvnitř přijímače je nízká. Dále bych vyzdvihl výkonný hardware, kvalitu obrazu, WiFi připojení, možnost instalace 2.5" i 3.5" interních disků, zobrazení PIP včetně HD programů, možnost doinstalace tunerů podle přání, dva rychlé porty USB 3.0 a čtečka SD karet, gigabitový Ethernet, skvělá softwarová podpora a další. V hlubokém spánku přijímač odebírá méně jak 1 watt, v pohotovostním režinu 4 watty a v plném provozu s pevným diskem 25 wattů. Negativní zkušenost nemám, někomu může snad vadit velikost přijímače nebo pouze černobílý displej. Škoda, že přijímač hardwarově nepodporuje nový kompresní formát H.265/HEVC.
Pro aktualizaci přijímače je určena obrazovka webové stránky. Ta se spouští tak, že po zapnutí přijímače DM7080 podržíme tlačítko Power na předním panelu. Přijímač tak najede do RESCUE módu a přes IP adresu se dostaneme k této webové stránce.

Přijímač zapůjčila firma IPON, s.r.o. se sídlem v Rokycanech.
Email: info@tvdigitalne.cz

Manuál v němčině: http://www.dream-multimedia-tv.de/download/dm7080hd_be­dienungsanleitung.pdf

Balení obsahuje:

• 1× přijímač Dreambox 7080 HD
• 1× dálkové ovládání RC 10
• 1× síťový napájecí kabel
• 1× HDMI kabel
• 1× WiFi USB adaptér Dreambox
• 4× šroubky + podložky pro upevněni interního HDD (HDD není součástí baleni)
• *2× český návod na obsluhu
• 2× AA baterie

*Návody na obsluhu byly přiloženy ve verzi pro přijímače Dreambox 7020!

Je možno doobjednat a domluvit se s prodejcem o instalaci pevného disku (volitelně 0,5–2 TB) a i použitém image v přijímači již při koupi přijímače. Případně je možné domluvit i nastavení programů pro požadovaný satelit. Tyto nadstandardní úkony jsou poskytovány zpravidla zdarma.

Veškerá grafika je dílem autora s použitím třech upravených oficiálních fotografií.

Na YouTube se můžete podívat na některá videa přijímače:

http://www.youtube.com/wat­ch?v=3gpV_WRDD60

http://www.youtube.com/wat­ch?v=5tCcyIY7J10

http://www.youtube.com/wat­ch?v=0cEIzqiOw_Y&feature=pla­yer_detailpage

https://www.youtube.com/wat­ch?v=JijCLZxfb-M

Tipy C

https://www.youtube.com/wat­ch?v=3gpV_WRDD60&feature=pla­yer_embedded

http://mrvideo.in/en/vide­o/3pCwVX9yl4I/Dreambox-DM7080-HD-rozbalen%C3%AD-a-p%C5%99edstaven%C3%AD-p%C5%99ij%C3%ADma%C4%8De

Jaký satelitní přijímač preferujete?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).