Hlavní navigace

Dreamsky TS-80 Combo: skvělá pomůcka pro měření signálů DVB-S+S2/DVB-T+T2

11. 9. 2013
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Tento multifunkční analyzátor pro měření digitálních signálů je vhodný pro amatéry, a získal oblibu i u značné části profesionálů

Většina zákazníků si totiž instaluje satelitní i terestrický příjem individuálně. Inovovaný model měřícího přístroje oproti svému předchůdci TS-70, kterého jsme zde představili v prosinci loňského roku, je asi o 1000 Kč levnější. Musíme se však obejít bez možnosti měření signálů DVB-C, jehož funkce byla u tohoto modelu vypuštěna. Již seznámení s předchozím modelem vzbudilo u čtenářů velký zájem, a tak se dnes seznámíme s modifikovaným modelem. Přístroj je osazen tunerem GSTXXX /NEW) SHARP: BS2S7HZ8406 se vstupní impedancí 75Ω, má aktivní napájení terestrické antény 5V a pro ovládání LNB 13/18V. Dreamsky TS-80 Combo je určen pro měření signálů z pozemního a satelitního vysílání. Přístroj podporuje měření DVB-S+S2 MPEG-2+MPEG-4 SD a HD, DVB-T+T2 MPEG-2+MPEG-4 SD a HD. Nejprve se opět seznámíme s popisem přístroje.

Čelní panel

Barevný TFT – LCD displej je ve velikosti 3,5 palce (70×54mm.) Čelní panel je vybaven vlevo pod displejem červeným tlačítkem pro zapnutí a vypnutí přístroje z/do StandBy. Dále se zde nachází čtveřice funkčních tlačítek F1 až F4 s diodami, které indikují stavy a funkce (zapnutí, nabíjení akumulátoru, indikují signál, napájení LNB a 22kHz). Pod nimi jsou do kruhu situovaní směrová tlačítka s potvrzovacím středovým OK. V půlkruhu odleva jsou dále umístěna tlačítka pro menu a nastavení přístroje, dále pro nastavení antény, přístup k prohledání TP satelitu, vstup do hlavního menu přístroje, skenování signálu ze zdroje, ukončení aktuální nabídky a vstup do hlavního menu přístroje. Ve spodní části čelního panelu jsou ještě numerická tlačítka pro zadání hodnot (například kmitočtů). 

Boční panely

Vrchní panel je osazen dvěma F konektory pro vstup signálů. Vlevo z čelního pohledu je port pro DVB-T/T2, vpravo pro DVB-S/S2. U terestrického vstupu je možné v menu nastavit i napájení zesilovače (5V.)

Boční nejužší část přístroje odleva je osazena zdířkou pro externí napáječ, následuje síťový vypínač a USB port pro externí úložiště. 

Spodní část přístroje má vlevo nahoře reproduktor skrytý za vylisovanou mřížkou.

Spodní část přístroje má vlevo nahoře reproduktor skrytý za vylisovanou mřížkou.

Největší a nejhmotnější je velký akumulátor (Li-on baterie) 2 700mAh umístěný pod zasunovacím krytem, který se vysouvá směrem dolů. Zabírá téměř celý prostor zadní části přístroje. Je opatřen konektorem, a tak je jeho výměna velice rychlá a snadná. Plně dobitá baterie vydrží však značnou dobu. Po 5 hodinách měření terestrických signálů plně nabitá baterie stále nevykazovala úplné vybití. Při měření satelitních signálů se zapnutým napájením LNB je doba výdrže baterie asi o hodinu menší. Při sledování pouze televizního vysílání z terestriky je doba vybíjení baterie nejmenší a vydrží o něco déle. Při úplném vybytí baterie jste předem upozorněni slabým signálem načež se přístroj po 20 vteřinách vypne. Doba nabíjení akumulátoru se odvíjí od jeho stupně vybití, je velice rychlá a blíží se ke dvěma hodinám. Baterie má vydržet při extrémním používání minimálně 6 měsíců v dokonalém stavu, poté je její výdrž značně menší.

Napáječe

Vlevo na obrázku je externí síťový napáječ, vpravo automobilový. Síťový napáječ můžeme využít při práci v interiéru a tím současně dobíjeli vnitřní baterii. Při jízdě autem za zákazníkem si můžeme baterii dobíjet z automobilového napáječe. 

V balení najdete i dvě redukce F/IEC a odrušovací magnet v uzamykatelném pouzdře pro koaxiální kabel do průměru 5mm.

V balení najdete i dvě redukce F/IEC a odrušovací magnet v uzamykatelném pouzdře pro koaxiální kabel do průměru 5mm.

Na obrázku jsou popruhy pro zavěšení přijímače při práci v terénu a taška, která je zabezpečena suchými zipy na měřící přístroj. Očka úchytů na pruhy je po stranách tašky. Celá přední strana je opatřena průhlednou fólií a i přes ni lze ovládat tlačítka obsluhy a sledovat displej.

Na obrázku jsou popruhy pro zavěšení přijímače při práci v terénu a taška, která je zabezpečena suchými zipy na měřící přístroj. Očka úchytů na pruhy je po stranách tašky. Celá přední strana je opatřena průhlednou fólií a i přes ni lze ovládat tlačítka obsluhy a sledovat displej.

Vlevo je Hlavní menu přijímače. Nahoře na obrázku přepínáme mezi terestrickým a satelitním měřením. V dolní řadě volíme mezi sledováním televize on-line, nastavení základních funkcí a PVR a USB funkce. Vpravo ne obrázku je terestrické menu, které je podobné jako satelitní.

Vlevo je Hlavní menu přijímače. Nahoře na obrázku přepínáme mezi terestrickým a satelitním měřením. V dolní řadě volíme mezi sledováním televize online, nastavení základních funkcí a PVR a USB funkce. Vpravo na obrázku je terestrické menu, které je podobné jako satelitní.

Přehled síly a kvality jednotlivých terestrických muxů.

Přehled síly a kvality jednotlivých terestrických muxů.

Spektrální analýzu terestrického signálu (i satelitního) si můžete uložit na externí USB flash. Obraz se dá zobrazit v různém přiblížení, kdy uvidíte větší detaily.

Spektrální analýzu terestrického signálu (i satelitního) si můžete uložit na externí USB flash. Obraz se dá zobrazit v různém přiblížení, kdy uvidíte větší detaily.

Průběh ladění terestrických kanálů. V Praze analyzátor naladil 68 kanálů včetně zkušebního vysílání v DVB-T2 na K50.

Průběh ladění terestrických kanálů. V Praze analyzátor naladil 68 kanálů včetně zkušebního vysílání v DVB-T2 na K50.

Analýze signálů v pásmu do 858MHz. Vlevo K23 v DVB-T, vpravo K50 kde probíhá pražské zkušební vysílání v DVB-T2. Výborné je současné zobrazení barragrafů a BER (měření BER je u tohoto modelu daleko přesnější, než u jeho předchůdce). Přístroj reaguje velice rychle na změny příjmu.

Analýze signálů v pásmu do 858MHz. Vlevo K23 v DVB-T, vpravo K50, kde probíhá pražské zkušební vysílání v DVB-T2. Výborné je současné zobrazení barragrafů a BER (měření BER je u tohoto modelu daleko přesnější než u jeho předchůdce). Přístroj reaguje velice rychle na změny příjmu.

Na displeji můžete sledovat i uložené programy. Obraz lze zvětšit i na celou obrazovku bez navigačních nápisů. Spolu s obrazem lze také zobrazit jeho parametry.

Na displeji můžete sledovat i uložené programy. Obraz lze zvětšit i na celou obrazovku bez navigačních nápisů. Spolu s obrazem lze také zobrazit jeho parametry.

Automatické vyhledání neznámého satelitu a vyhledávání programů. Přístroj umožňuje editaci satelitů, frekvencí a další přidávání dat a jejich přesun.

Automatické vyhledání neznámého satelitu a vyhledávání programů. Přístroj umožňuje editaci satelitů, frekvencí a další přidávání dat a jejich přesun.

Měření více TP najednou

Měření více TP najednou

Vyhledávání satelitů a přehled dat

Vyhledávání satelitů a přehled dat

Vyhledávání a kontrola nastavení

Vyhledávání a kontrola nastavení

Nastavení systému vlevo a menu USB a PVR

Nastavení systému vlevo a menu USB a PVR

Spektrum satelitu Astra 23,5" V.

Spektrum satelitu Astra 23,5" V.

Změny software

Změny v nové odlehčené verzi TS-80 (bez DVB-C) jsou oproti TS-70 výsledkem připomínek zákazníků. Postupně jsou v novém firmware totiž implementovány úpravy podle zkušeností a připomínek uživatelů. Vylepšení se připravuje i do další aktualizace software. Připomínky k tomuto analyzátoru můžete vyjádřit v diskusi, kterou bude dodavatel opět pečlivě sledovat a přínosné podněty se bude snažit akceptovat.

V poslední verzi byla vylepšena stabilita přístroje. Zvýšena byla kritizovaná přesnost měření BER a nastaly i mírné úpravy v menu.

Na závěr

Tento měřící přístroj je vhodný jak pro amatéry, tak pro profesionální montéry. Využít se dá i při měření TV signálů v rozvodech. Jeho displej je přehledný a kontrastní. Dokáže například také nahrávat FTA pořady v SD i HD rozlišení na USB. Ty se ukládají ve formátu *.TS. Umožňuje také nahrávání kompletního přenosového toku na USB! Přehrává z USB i uložený multimediální obsah. Zvuk je při sledování programů při zesílení dostatečně silný, kvalitativně jako z malého tranzistorového radia. Umožňuje editaci seznamu transpondérů. Má funkci digitálního kompasu, umí výpočet pro nastavení satelitní antény, ovládá přepínače včetně natáčení sat. antény (USALSDiSEqC).

Negativně musím hodnotit jeho pomalost při některých funkcích. Musíte zkrátka chvíli čekat. Některá měření jsou pouze orientační, protože samozřejmě nemůžete předpokládat takovou přesnost, jako mají profesionální a několikanásobně dražší měřící a diagnostická zařízení. Splňuje však poloprofesionální požadavky. Kladně musím hodnotit i výdrž akumulátoru. Při provozu se analyzátor mírně zahřívá. Cena TS-80 je tedy s ohledem na jeho možnosti přiměřená.

Verze testovaného přístroje byla: HV V1.00, SW V.26.1352, Loader V1.00 z 8.Aug 2013. Rozměry měřáku jsou 167× 103× 46mm. Hmotnost cca 0,55 kg.

Parametry měřícího přístroj Dreamsky TS-80:

• Frekvenční rozsah S/S2 950MHz-2150MHz
• Vstupní konektor F -female
• Úroveň signálu –65dBm ~-25dBm
• Napájení LNB 13/18V, max400mA
• Ovládání přepínače LNB 22KHz
• DiSEqC 1.0 / 1.1 / 1.2
• Li-on baterie 2700 mA, životnost akumulátoru cca 6 měsíců
• Nabíječka 90–240V
• Rozměry (ŠxVxH) 102 * 166 * 45 mm
• Hmotnost cca 0,55 kg
• Provozní teplota 0°C až + 40°C (nechoďte s ním po střeše v zimě)

Balení obsahuje:

Měřicí přístroj s příslušenstvím je uložen v pevné papírové krabici potaženou průhlednou fólií s magnetickým zamykáním. Uvnitř jsou všechny komponenty uloženy v černé molitanové kazetě, takže jsou dobře zabezpečeny i proti případným otřesům, kterým se při neustálém přenášení nevyhneme.

• Multicombo Meter Dreamsky TSC-80
• Síťový napáječ. Vstup 100–240V~, 50–60Hz, 0.7A, výstup 12.6V, 1.7A
• DC adapter pro se zásuvkou pro automobilový zapalovač. Vstup 12V, výstup 12.6V, 1.5A
• Černá taštička se suchým zipem a očky na popruhy pro multimetr z velice odolného materiálu. Otvory pro všechny porty jsou také zakryty pevným zipem. Z čelního pohledu je průhledné okno.
• Popruhy k zavěšení na krk, nebo konstrukci stožáru s karabinkami na taštičku multimetru
• Dvě redukce F/IEC
• Krabička držáku kabelů
• Akumulátor (Li-on baterie) 2 700mAh- vložen do přístroje
• Český stručný manuál
• Anglický stručný manuál

Soubory firmware ke stažení: http://www.tvdigitalne.cz/fi­les/1488/FW_Dreamsky_TS-80_1.26.1352.rar
http://www.tvdigitalne.cz/fi­les/1488/FW_Dreamsky_TS-80_1.26.1351.rar, nebo zde: http://www.sapro.cz/ftp/in­dex.php?hidden=&direction=0&or­der=nom&directory=DREAMSKY%2FDRE­AMSKY%20%20COMBO%20FINDER%20TS-80%20%20S-T2%20S-S2&

Cena multimetru: 8 990 Kč včetně DPH
Přijímač zapůjčila firma IPON, s.r.o. se sídlem v Rokycanech.
email: info@tvdigitalne.cz

cif 24 - early cena - média

web přijímače: http://www.tvdigitalne.cz/dreamsky-ts-80-combo.html

Do článku bylo použito několik upravených oficiálních fotografií. Další foto a screenshoty autor.

Koupil byste si Dreamsky TS-80?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).