Hlavní navigace

Dreamsky TSC-70: multicombo meter pro měření signálů DVB-S/DVB-S2/DVB-T/DVB-T2/DVB-C

14. 12. 2012
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Konečně je zde relativně velmi levný a nebojím se říci i poloprofesionální a velmi žádaný combo finder, vhodný i pro amatéry

Dreamsky TSC-70 umožňuje zjistit úroveň signálu, spektrální zobrazení, kontrolu a náhled obrazu pro terestriku, satelit i kabel. Je řízen procesorem MB86H61, flash paměť 16Mbyte, DDRAM paměti 2× 1GB. Vzbudil zaslouženou pozornost ihned po začátku prodeje a první ohlasy jsou na tento multimetr velice kladné. Zaplnil totiž mezeru na trhu těchto měřících a diagnostických přístrojů.

Šířka čelního panelu je v oblasti displeje 100 mm, v oblasti tlačítek ovládání je 85 mm. Tloušťka je 45 mm a výška včetně konektorů 650 mm. Po stranách přístroje jsou také potřebné větrací otvory, které odvádějí teplo hlavně z prostoru pod displejem, kde je pravděpodobně umístěn procesor. Hmotnost je 0,5kg včetně baterií bez obalu.

Přijímač podporuje

• DVB-T + T2 MPEG-2 + MPEG-4 SD + HD
• DVB-S + S2 MPEG-2 + MPEG-4 SD + HD
• DVB-C MPEG-2

Čelní a boční panely

Přednímu panelu vévodí TFT- LCD displej o velikosti 3,5 palce (70×54mm). Odleva pod displejem je červené tlačítko zapnutí/vypnutí přístroje. Následuje pět diod indikujících stavy přijímače: červená (POWER) provozní stav, (LOOK) zablokování signálu, 22K, 13V a 16V indikují další stavy. Tlačítka F1 až F4 a šipky situované do kruhu se ovládají podle pokynů na displeji a mají také několik různých funkcí. Dále jsou zde tlačítka situovaná do půlkruhu: SYSTÉM (Menu nastavení), ANGLE (nastavení parametrů antény), FIND (přístup k prohledání TP satelitu), SCAN (skenování signálů ze zdroje), EXIT (ukončení aktuální nabídky) a MENU (vstup do Hlavního menu přístroje). Zcela dole jsou numerická tlačítka pro zadávání hodnot (například kmitočtů).

Přístroj je osazen tunerem GSTXXX /NEW) SHARP: BS2S7HZ8406 se vstupní impedancí 75Ω, má aktivní napájení terestrické antény 5V a pro ovládání LNB 13/18V.

Horní část přístroje je osazena dvěma F porty pro vstup signálů. Vlevo z čelního pohledu port pro DVB-T/T2 a C, vpravo pro DVB-S/S2.
Spodní část přístroje odleva je osazena zdířkou pro napáječ, následuje síťový vypínač a USB port pro externí úložiště. 

Zadní část přístroje má vlevo nahoře reproduktor skrytý za ozdobnou mřížkou. Největší a nejhmotnější je velká Li-on dobíjecí baterie umístěná pod zasunovacím krytem, který se otevírá směrem dolů. Zabírá téměř celý prostor zadní části přístroje.

Napáječe

Na obrázku jsou napáječe. Vlevo síťový, vpravo automobilový.

Na obrázku jsou napáječe. Vlevo síťový, vpravo automobilový.

Síťový napáječ můžeme využít nejen při práci v bytě, abychom současně dobíjeli vnitřní baterii. Při jízdě autem si můžeme baterii dobíjet z automobilového napáječe. Plně dobitá baterie vydrží však značnou dobu. Pracoval jsem s měřícím přístrojem cca 6 hodin bez nabíjení a baterie stále nevykazovala vybití. Doba nabíjení akumulátoru se odvíjí od jeho stupně vybití a je velice rychlá.

Další příslušenství

Dvě redukce F/IEC spolu s odrušovacím magnetem v uzamykatelné krabičce pro koaxiální kabel o průměru do 5 mm.

Dvě redukce F/IEC spolu s odrušovacím magnetem v uzamykatelné krabičce pro koaxiální kabel o průměru do 5 mm.

Na obrázku jsou popruhy pro zavěšení přijímače a taška se suchými zipy na měřící přístroj s očky úchytů.
Přední strana tašky je opatřena průhlednou fólií a i přes ni lze ovládat tlačítka obsluhy a sledovat displej.

Instalace a přehled Menu

Přístroj zapínáme červeným tlačítkem vlevo nahoře pod displejem. Je třeba jej podržet, dokud se displej nerozsvítí. Při práci v bytě, nebo na pracovišti použijeme externí napáječ. Po jeho připojení je třeba také přepnout na spodní straně přístroje přepínač do polohy ON. Po zapnutí a bootování se objeví úvodní Hlavní Menu s nabídkou (obr. vlevo). Z něj se dostaneme na další volby (obr. vpravo).

Pokud nemáte informace o signálu vybraného satelitu, přístroj sám satelit vyhledá. Vybere z uloženého seznamu, což trvá pár vteřin. Poté zobrazí jeho název a polohu. Pomůže i s nastavením LNB a DiSEqC

Vyhledání terestrických kanálů vlevo a grafický přehled síly a kvality jednotlivých kanálů.

Analýze signálů v pásmu od 107 MHz do 858MHz. Vlevo K50, kde probíhá zkušební vysílání v DVB-T2, vpravo K44 v DVB-T. Výborné je současné zobrazení barragrafů a BER. Přístroj reaguje velice rychle na změny.

Vlevo výběr satelitu z Menu, vpravo nastavení jednotlivých muxů. Můžeme zde zadávat další frekvence, mazat nepotřebné, zobrazit Souhvězdí a měnit typ LNB. Nastavení se projeví okamžitě v barragrafech na displeji dole.

Vlevo je okno se sledovaným terestrickým programem v DVB-T2 se všemi potřebnými údaji, vpravo satelitní kanál.

Vlevo je okno se sledovaným terestrickým programem v DVB-T2 se všemi potřebnými údaji, vpravo satelitní kanál.

Ukládání naměřených grafů a PVR

Dreamsky TSC-70 umožňuje také nahrávat na externí „klíčenku“ formátovanou na FAT32 záznamy vysílání z FTA kanálů, jak terestrických, tak satelitních. Ty jsou ukládány do adresáře PVR ve formátu *.TS. Ukládat můžete i rozhlasové stanice. Nahrávky spouštíme z MENU najetím na Ikonu USB funkce. Zaznamenané pořady můžeme přehrávat v PC, satelitních i terestrických přijímačích, nebo televizorech s video playerem. Nahrávky jsou ukládány ve vysílané kvalitě transportního toku.

Vlevo na obrázku spouštění PVR. V tomto Menu si můžete nastavit i časový posun nahrávky. Vpravo na obrázku se při nahrávání zobrazí i údaje o kapacitě a současném zaplnění disku.

Vlevo na obrázku spouštění PVR. V tomto Menu si můžete nastavit i časový posun nahrávky. Vpravo na obrázku se při nahrávání zobrazí i údaje o kapacitě a současném zaplnění disku.

Menu nahrávek vlevo, vpravo mazání, které iniciujeme tlačítkem F2, formátování disku provedeme tlačítkem F4. Zde také můžeme spouštět nahrávky z externího úložiště: uložený stream, hudbu, prohlížet obrázky, nebo aktualizovat nový software.
Přístroj zobrazuje uložené obrázky ve formátech BMP a JPEG, video formáty AVI, MKV, MP4, 3GP, MPG, DAT, VOB, TS, M2TS a FLV.

Při sledování programu se zobrazí Menu, kde můžete iniciovat zobrazení funkčního kompasu, dále Ztišení zvuku, zobrazit informace o právě sledovaném kanále a nebo iniciovat nahrávku.

Při sledování programu se zobrazí Menu, kde můžete iniciovat zobrazení funkčního kompasu, dále Ztišení zvuku, zobrazit informace o právě sledovaném kanále a nebo iniciovat nahrávku.

Takto vypadá SPEKTRUM uložené na externí disk. Ukládáme jej zeleným tlačítkem (F4) Je uloženo ve formátu *.BMP. Rozlišení uložených obrázků je 720 x 576 bodů.

Takto vypadá SPEKTRUM uložené na externí disk. Ukládáme jej zeleným tlačítkem (F4) Je uloženo ve formátu *.BMP. Rozlišení uložených obrázků je 720×576 bodů.

Takto vypadá terestrické a satelitní SPEKTRUM na displeji. Spektrální analyzér zobrazuje kvalitu a sílu jednotlivých kanálů. Grafy si můžete přiblížit, nebo oddálit aby byl zobrazen při silném signálu celý.

Takto vypadá terestrické a satelitní SPEKTRUM na displeji. Spektrální analyzér zobrazuje kvalitu a sílu jednotlivých kanálů. Grafy si můžete přiblížit, nebo oddálit aby byl zobrazen při silném signálu celý.

Tovární nastavení a Menu při uvádění měřicího přístroje do provozu. Přijímač si do paměti uloží až 8 000 kanálů. V Menu je možno vybrat z bohaté nabídky jazyků i češtinu. Menu systém umožňuje výběr jazyka, přepínání audiostop, zapínání/vypínání zvuku, změnu nastavení kanálu Prázdné/Zmrazit, Auto Standby umožňuje zapnout automatické vypnutí přístroje po určeném čase, Level Unit je položka, kde přepínáme volbu zobrazované jednotky (dBuV/dBm), Poslední položka je Tuner 5V: zapnutí/vypnutí napájení antény.

Ze specifikace ještě vybírám

Demodulace: QPSK, 8PSK, 16QAM, 64QAM, 256QAM QPSK, 8PSK
Šířka pásma: 6/7/8MHz 1 až 45Mbaud přenosové rychlosti
DiSEqC: 1.0 / 1.1 / 1.2

V Menu si můžete zkontrolovat informaci o verzi hardware, software a loadreu přístroje s datem poslední aktualizace.

V Menu si můžete zkontrolovat informaci o verzi hardware, software a loaderu přístroje s datem poslední aktualizace.

Měřák je příjemným pomocníkem

Nejdříve jedna osobní zkušenost. Při proměření mých příjmových podmínek z antén, jak už terestrických, tak satelitních jsem zjistil, že jejich nastavení a nasměrování jsem měl před měřením tímto přístrojem ne zcela ideální, ač jsem byl se svým příjmem víceméně spokojen. Zkreslení signálu, které se díky dobrým přijímačům částečně kompenzuje se ale vždy nejvíce projevuje až při zhoršení příjmových podmínek. S přístrojem je vše jednodušší a hlavně daleko přesnější. Měření je dostatečně rychlé a zobrazování informací je svižné. Měřící přístroj má příjemný vzhled grafiky, diagramy i písmo se z displeje dobře čtou. Je zde také dobré a pohodlné ovládání vstupního atenuátoru. Některé stavy a funkce jsou doprovázeny i akustickým signálem. 

Hmotnost měřícího přístroje je velice důležitá vzhledem k tomu, že jej někdy můžeme držet v ruce i několik desítek minut, pokud jej nelze na něco zavěsit. V tomto směru se hmotnost 0,5 kg jeví jako jeho velké plus. Jako u většiny těchto zařízení se s ním špatně pracuje za slunečného počasí, které četnost displeje značně ztěžuje a musíte si pomáhat jeho zastíněním. Operační teplota přijímače je 0 °C až 40 °C, skladovací teplota je od –40 °C do +65 °C.

Přístroj je vhodný pro montážníky satelitních, terestrických antén a kabelových rozvodů. Myslím také, že jeho cena je optimální. 

Balení obsahuje:

Měřicí přístroj s příslušenstvím je uložen v pevné krabici potaženou průhlednou fólií s magnetickým zamykáním. Uvnitř jsou všechny komponenty uloženy ve tmavé molitanové kazetě, takže jsou dobře zabezpečeny i proti případným otřesům, kterým se při neustálém přenášení nevyhneme.

• Multicombo Meter Dreamsky TSC-70
• Síťový napáječ. Vstup 100–240V~, 50–60Hz, 0.7A, výstup 12.6V, 1.7A
• DC adapter pro se zásuvkou pro automobilový zapalovač. Vstup 12V, výstup 12.6V, 1.5A
• Černá taštička se suchým zipem a očky na popruhy pro multimetr z velice odolného materiálu. Otvory pro všechny porty jsou také zakryty pevným zipem. Z čelního pohledu je průhledné okno.
• Popruhy k zavěšení na krk, nebo konstrukci stožáru s karabinkami na taštičku multimetru
• Dvě redukce F/IEC
• Krabička držáku kabelů
• Akumulátor (Li-on baterie) 2 700mAh- vložen do přístroje
• Český manuál
• Anglický manuál

Obsah balení si můžete prohlédnout i na tomto videu zde: http://www.youtube.com/wat­ch?feature=player_embedded&v=b7BqAn­Scr7s

Přijímač zapůjčila firma IPON, s.r.o. se sídlem v Rokycanech.
email: info@tvdigitalne.cz

BRAND24

web přijímače: http://www.tvdigitalne.cz/dreamsky-tsc-70-multicombo.html

Do článku bylo použito několik upravených oficiálních fotografií. Další foto a screenshoty autor.

Jakým způsobem jste si instalovali svůj přijímač?

  • Pomocí montážní firmy
    11 %
  • S pomocí kamaráda
    4 %
  • Vlastními silami
    81 %
  • Žádný přijímač nemám
    4 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).