Hlavní navigace

Dropbox má cenu více než 5 miliard dolarů

14. 8. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Služba na sdílení souborů Dropbox zřejmě už zná svou cenu. Ne tu, za kterou nabízí více jak 2GB místa pro sdílení souborů mezi počítači, ale tu, za kterou jsou do ní investoři ochotni investovat.

Kolik je to přesně, se zatím neví, ale podle posledních informací TechCrunche se hodnota Dropboxu má zatím pohybovat mezi 5 a 6 miliardami dolarů. Takové ohodnocení společnosti nyní nastavila investice, která se zřejmě pohybuje ve výši 200–300 milionů dolarů. Zatím jen není jisté, kdo do Dropboxu nakonec investuje, to by mělo být oznámeno v nejbližší době. Zdroj: TechCrunch.

ebf - partner 1

Dropbox založili v roce 2007 Drew Houston a Arash Ferdowsi. Služba slouží k jednoduchému přenosu souborů mezi více počítači, má klient pro řadu mobilních telefonů a je velmi populární. Zatím byla zainvestována ve výši 7,2 milionů dolarů, investici v roce 2008 vedl Sequoia Capital. Dropbox má 25 milionů uživatelů, kolik z nich službu užívá zdarma s limitem 2GB pro sdílení dat, není známo. Má řadu konkurentů, nad nimiž vede uživatelskou jednoduchostí a přívětivostí, nově mu ale roste konkurence v Google Docs a iCloudu Apple. 

Zhruba šestimiliardová cena firmy může být překvapivá (cena Yahoo je dneska cca 15 miliard dolarů), ale v kontextu toho, že například Pandora je hodnocena na 2,16 miliardy a LinkedIn přes 8,5 miliard, není to u nových firem tak překvapující a jen to potvrzuje trend růstu cen nových internetových společností.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).