Hlavní navigace

Dum, dum dum. Vznikne nová politická strana?

21. 2. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pole možných způsobů využití a zneužití Internetu je poměrně široké, skoro až nedozírné. Zase o krůček dál však nyní posunuje hranice Radio Limonádový Joe se svojí akcí Vyhraj Dům. Domek dostane od této stanice člověk, který založí do rok a do dne nejúspěšnější politickou stranu. Podrobnosti přináší Ondřej Bojar.

Řádný občan České republiky roku dvoutisícího se právem dožaduje nejen moderních vymožeností technických, ale i moderní a především technicky způsobilé vládní garnitury a politických špiček. Řádný a zvídavý občan čte občas nějaké (třeba Politické) noviny a sleduje televizi. Řádný a nespokojený občan pak podepisuje petice Děkujeme, odejděte, případně diskutuje s obdobně nespokojenými řádnými občany v místním hostinci, nebo třeba působí v elektronickém Chlívku. Řádný, zvídavý a nespokojený občan pak sleduje aktivity ostatních (Impuls 99 ap.), aby je mohl kriticky hodnotit, zavrhout nebo se k nim dokonce připojit. Naproti tomu aktivní a zodpovědný občan zakládá vlastní politické strany (Ateistická strana, Alternativa 2000).

Chytrý občan České republiky chce vyhrát dům.

Rozhlasová stanice Rádio Limonádový Joe rok od roku zesiluje svůj pozitivní vliv na kulturu veřejné zábavy a veřejného života vůbec. Až dosud se však má oblíbená stanice přímým výpadům na politickou scénu vyhýbala. (O nepřímých narážkách ovšem nikdo nemluví.) Akce Vyhraj dům je tedy typicky unikátním vstupem na vratké politické pole.

Hra, která již po přečtení pravidel vyvolává v tváři radostný úsměv, se nemůže minout účinkem. Zvlášť, když na její dokončení zbývá ještě celý rok času. (Ovšem za rok si na dům dnes dokáže vydělat málokdo…)

Oč tedy ve hře vlastně běží? (O dům přece!) Postup je prostý: založte vlastní politickou stranu a naberte dostatek členů. Největší polobotická strana získá dům. Jak s domem naloží, záleží na stanovách strany. Strana vůdcovského typu dům věnuje svému vůdci, strana volebního typu šťastného výherce zvolí ze svých řad a konečně strana občanského typu dům společně zdevastuje.

Život polobotických stran ovšem není tak sladký jako život stran skutečných. Nepříjemné telefénní Namátkové KOKO prověřuje angažovanost členů jednotlivých stran a může stranám způsobit nepříjemné bodové ztráty. A ještě nebezpečnější je Vnitrostranické KOKO vyžadující na členech strany dobrovolný veřejný projev na vlně 90,3 FM.

BRAND24

Osobně jsem přesvědčen, že stejně jako každá zprvu jen kratochvilná hříčka limonádových moderatizátorů i tato akce citlivě, leč nevybíravě zasáhne hluboká niterná přesvědčení a představy většiny z nás. Mám dobré důvody věřit, že za ten rok se mezi polobotiky vynoří řada dosud skrytých tváří, jež nám pohled na obrazovky počítačů zpříjemní.

Ondřej Bojar

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).