Hlavní navigace

DVB-T2 v Česku nabírá zpoždění, ke startu přechodných sítí v červnu nedojde

10. 3. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Strategie rozvoje terestrické televizní platformy v České republice zatím nedorazila na vládu. Původní představa byla, že se tak stane již 22. února. K dokumentu přišlo skoro sto připomínek.

Fotbalové Euro bez DVB-T2

Původně to mělo být překvapení k letošnímu Mistrovství Evropy ve fotbale. Začátkem června měly v Česku začít vysílat dvě přechodné pozemní televizní sítě v novém standardu DVB-T2, nástupci dnešního DVB-T. Diváci by v nich naladili více televizních programů v HD rozlišení a to je mělo motivovat ke koupi nových televizorů s tunerem DVB-T2, nebo alespoň set-top-boxů, které by jim umožnily sledovat nové vysílání na „starých“ televizorech s integrovaným tunerem DVB-T. Červnový termín je stále součástí Strategie rozvoje terestrické televizní platformy v České republice, již měla už koncem února obdržet vláda. Dokument se ale „zasekl“ v meziresortním připomínkovém řízení a na Úřad vlády zatím nedoputoval.

V meziresortu dorazilo více jak 90 připomínek. Nyní pracuji s expertní skupinou na vypořádání, sdělil serveru DigiZone.cz Pavel Dvořák, předseda expertní skupiny ministerstva průmyslu a obchodu, jež se zabývá přípravou tohoto strategického dokumentu. Počet připomínek je podle Dvořáka standardní, například ve srovnání s meziresortním připomínkovým řízením k Plánu sítí nové generace jde o pouhou pětinu připomínek. Nejvíce podnětů přišlo od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), který bude přechod na vysílání ve standardu DVB-T2 řídit v praxi. Překvapivé je mlčení velkých komerčních televizí, které se první digitalizaci před osmi lety citelně bránily. Tentokrát však nepodaly žádnou připomínku.


Zdroj: UEFA

Původně mělo DVB-T2 v Česku startovat k fotbalovému Euru

Bude HD opravdu tahákem nové digitalizace?

Z komerčních televizí se v rámci meziresortního řízení neozvali, pouze Prima odeslala stanovisko k Rámcové pozici shodné s Návrhem rozhodnutí 700 MHz, uvedl Dvořák, pod jehož taktovkou – ještě v roli předsedy Rady ČTÚ – proběhla první televizní digitalizace v letech 2008 až 2012. Nezájem komerčních televizí o zdržování procesu přechodu na nový vysílací standard DVB-T2 je ale pochopitelný. Přechodem na nový typ vysílání totiž ušetří náklady na šíření signálu. Pokud i v DVB-T2 zachovají vysílání ve standardním rozlišení obrazu, vyjde je distribuce v celoplošných sítích levněji než v současných multiplexech DVB-T. Pokud by chtěly vysílat v HD rozlišení, dostanou se na stejné náklady jako s SD verzemi v dnešních sítích DVB-T.

HDTV má být největším lákadlem pro diváky, aby přecházeli na příjem nového typu digitálního vysílání v DVB-T2. Jenže v reálu příliš mnoho programů v HD kvalitě zdarma v sítích DVB-T2 nenaladí. Komerční televize zvolily obchodní model, že HD verze svých programů zpoplatnily a poskytují je pouze operátorům kabelové, satelitní a IP televize. V DVB-T2 to nebude jinak, možná uvolní jeden program v HD kvalitě jako takovou ochutnávku a zbytek nechají zpoplatněný, říká zástupce jednoho provozovatele televizních vysílačů. Jedinou televizí, která v DVB-T2 výhledově zpřístupní všechny své programy v HD kvalitě zdarma, bude veřejnoprávní ČT. V terestrice se tak po ČT 1 HD, ČT 2 HD a ČT Sport HD objeví i ČT 24 HD a ČT :D HD/ČT art HD.


Foto: archiv DigiZone.cz

„Pan DVB-T2“ – bývalý předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák má na starosti přípravy přechodu na nový televizní standard DVB-T2

Start zřejmě až v příštím roce

Pro Českou televizi to bude znamenat stejné náklady jako na provoz současného veřejnoprávního multiplexu 1, a ještě jí v nové celoplošné síti zbude místo na další nový program. Navíc plánuje využívat ještě jednu síť pro svoje regionální vysílání, které chce postupně odpojovat až pro pět větších regionálních celků (nyní se odpojují pouze Čechy, severní a jižní Morava). První kroky v tomto smyslu ČT ohlásila již tento týden: vybuduje nová regionální zpravodajská studia v Hradci Králové a Českých Budějovicích. Zda bude i toto regionální vysílání od začátku v HD kvalitě, však není jisté. ČT by ho měla realizovat prostřednictvím sítě Radima Pařízka – stejně, jako nyní šíří tři své programy v HD kvalitě v Pařízkově Regionální síti 7, jež vysílá v dosluhujícím standardu DVB-T.

A kdy by tedy mělo v Česku začít řádné televizní vysílání ve standardu DVB-T2, když se původně deklarovaný červnový termín nestihne? Kvůli lhůtám s vydáváním individuálních oprávnění pro využívání kmitočtů připadají v úvahu letošní Vánoce, reálnější je ale spíš začátek příštího roku. České Radiokomunikace, které usilují o možnost provozovat dvě první přechodné celoplošné sítě DVB-T2, předpokládají, že celoplošného pokrytí by tyto multiplexy měly dosáhnout rok po spuštění, tedy někdy začátkem roku 2018. Nyní zatím s DVB-T2 experimentují v Praze a nedávno se jim podařilo od ČTÚ získat svolení s prodloužením tohoto testu na další rok. Pražský experiment DVB-T2 by tak měl plynule přejít do řádného vysílání jedné z přechodných sítí DVB-T2.

BRAND24

Také Regionální síť 12, jak se nový multiplex Czech Digital Group označuje, bude vysílat z pražského Žižkova, stejně jako multiplexy 1 až 3.
Foto pro DigiZone.cz: Čestmír Polák

DVB-T2 lze v Česku zatím naladit pouze z pražského vysílače na Žižkově

Souběžné vysílání jen po dva roky?

Jestliže se start DVB-T2 v Česku oddaluje, vypínání současných celoplošných sítí DVB-T se patrně bude muset urychlit. Evropská unie totiž tlačí na rychlejší uvolňování kmitočtového pásma 700 MHz pro mobilní operátory: televize by jej neměly opustit v polovině roku 2021, ale už o rok dříve, tedy v červnu 2020. Strategie rozvoje terestrické televizní platformy ale zatím počítá s vypínáním celoplošných sítí DVB-T až k 1. únoru 2021. Pokud by nový termín uvolňování pásma 700 MHz skutečně prošel a start přechodných sítí DVB-T2 by se posunul až na příští rok, výrazně by to zkrátilo období souběhu vysílání v obou digitálních standardech. Původně mělo být vysílání DVB-T a DVB-T2 dostupné souběžně téměř čtyři roky, nově má jít o maximálně dva roky (což je ale maximální doba souběhu, k němuž docházelo při vypínání analogového televizního vysílání u nás).

Doba souběžného vysílání ale nakonec nebude tak důležitá, protože podle zkušeností s první digitalizací většina diváků nechá koupi nového televizoru nebo set-top-boxu na poslední chvíli před vypnutím sítí DVB-T. Pokud k němu dojde skutečně v roce 2020, mělo by se časově „trefit“ do období, kdy bude končit životnost televizorů, které si čeští diváci pořizovali kvůli přechodu z analogového na digitální televizní vysílání. K přirozené obměně televizních přijímačů dochází v českých domácnostech v průměru jednou za šest let. Přechod na digitální vysílání ve standardu DVB-T skončil před čtyřmi lety, v roce 2012. Už o rok dříve bylo možné digitální vysílání přijímat v celé České republice.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).