Hlavní navigace

Dvořákovy změny ve vedení ČT jsou jen mezikrokem. Hlavní nastanou v lednu

7. 10. 2011
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Tři ze čtyř uvolněných míst v managementu České televize stačil během necelého týdne po rezignaci čtyř manažerů obsadit nový generální ředitel ČT Petr Dvořák. Podle všeho jde ale jen o mezikrok před přechodem na novou organizační strukturu, kterou Dvořák slíbil ve svém kandidátském projektu. Oproti očekávání tak ve funkci zatím zůstává výkonný ředitel programu ČT 1 Radan Dolejš, i když Dvořák chtěl jeho pozici spojit s obnovenou funkcí programového ředitele celé ČT. Místo toho jmenoval Milana Fridricha ředitelem programových okruhů.

Hašení největších požárů. A příchod klíčových spojenců

Asi tak lze pojmenovat Dvořákovo rozhodnutí přivést si do nejužšího vedení České televize Milana Cimirota, Milana Fridricha a Zdeňka Šámala. Nového generálního ředitele ČT čeká dost práce a nebude se moci tolik rozptylovat pouze zpravodajstvím nebo programovými změnami na ČT 1, které jsou pro celou veřejnoprávní televizi klíčové. Nepopulární kroky uvnitř Kavčích hor si žádají Dvořákovu plnou pozornost, proto potřeboval obsadit důležité funkce lidmi, kterým může plně důvěřovat. Navíc potřeboval hasit „požár“, který mu způsobili čtyři členové předchozího vedení Jiřího Janečka, když se rozhodli den před jeho nástupem do ČT odejít. Dvořák tak mohl Radě ČT i veřejnosti demonstrovat svoji rozhodnost.

Ve skutečnosti však byl nový šéf ČT s budoucími manažery už nějaký ten pátek domluven a odchod šéfa ČT 24 Romana Bradáče, finanční ředitelky Lujzy Oravcové a ředitele programových okruhů Radka Žádníka mu padl do noty. Dvořák by se zcela jistě rozešel i s obchodním a marketingovým ředitelem Robertem Kvapilem, v jeho případě ale zřejmě počítal s určitým obdobím předávání agendy, což mu Kvapil úprkem z Kavčích hor překazil. Najít vhodného obchodníka, který byl zároveň dobrým marketérem, není zase tak jednoduché, Dvořák ale už naznačil, že s několika adepty „mluví“ a nejpozději na konci roku představí toho pravého Radě ČT.

Rada České televize, 5.10.2011 - 3

Nový generální ředitel České televize Petr Dvořák na prvním zasedání Rady ČT po svém zvolení. Na tomto místě jsme posledních osm let vídávali Jiřího Janečka.

Milan Fridrich v nové roli, ale ne programového ředitele

Zajímavé je, že jmenováním tří nových manažerů, kteří do svých nových funkcí nastoupí příští pondělí 10. října, Dvořák do puntíku potvrdil spekulace médií. Ta už dopředu informovala o tom, že ČT 24 po Romanu Bradáčovi převezme Zdeněk Šámal, že finančním ředitelem bude bývalý šéf financí a výkonný ředitel Novy Milan Cimirot a že programovým ředitelem ČT bude Milan Fridrich, nynější šéf divize Nová média. U Fridricha se ale média zmýlila. Dvořák jej nejmenoval programovým ředitelem ČT, nýbrž ředitelem programových okruhů. Nejde přitom jen o slovíčkaření, protože programový ředitel by měl podle Dvořákovy představy zároveň vést program ČT 1 a podléhat by mu měli i šéfové ČT 2 a ČT 4. Pro Jedničku by tedy byl zároveň vrchním dramaturgem.

ČT 1 ale svého šéfa má – Radana Dolejše. Toho Dvořák neodvolal, ačkoli se to očekávalo. Fridrich se stal ředitelem programových okruhů, nahradil tedy Radka Žádníka, z jehož ročního působení na Kavčích horách nebylo příliš patrné, co tam vlastně dělá. Bývalý generální ředitel ČT Jiří Janeček chtěl, aby ředitel programových okruhů dohlížel na vzájemné synergie všech čtyř programů ČT, jejich propagaci a také na dodržování rozpočtů. Žádníkovi přímo podléhali výkonní ředitelé ČT 1, ČT 2, ČT 4, ČT 24 i Nových médií, a pokud by Janečkova restrukturalizace došla do zdárného konce, zmizeli by z prvního stupně řízení, kde by zůstal právě jen šéf programových okruhů. K tomu ale nikdy nedošlo.

Milan Fridrich 500

Milan Fridrich byl největším spojencem Petra Dvořáka v minulém managementu ČT, nový generální ředitel jej tedy logicky povýšil na ředitele programových okruhů

Tříměsíční náběh aneb jak se zbavit Dolejše

Jaké tedy budou Fridrichovy nové kompetence, když není přímo programovým ředitelem? V první fázi bych měl mít kompetence stejné, jako měl Radek Žádník, ale jak avizoval generální ředitel, to by se mělo rychle změnit tak, abych mohl promluvit do vznikajícího programového schématu jednotlivých programů ČT na rok 2012 a rovněž do vánočního schématu, říká sám Fridrich. Ačkoli do funkce nastupuje až v pondělí, již nyní je podle svých slov v předběžném kontaktu s řediteli programů ČT 1 a ČT 2 a řeší s nimi pořady, které navrhují do výroby a vysílání. V současnosti je to tak, že k navrhovaným pořadům připravím připomínky pro generálního ředitele, který přípravu schématu ČT 1 a ČT 2 už sleduje a bude na jeho podobu reagovat, vysvětluje budoucí šéf programových okruhů ČT.

Zároveň zpracuji audit předvýroby, dlouhodobějších projektů a zahraniční akvizice. Schéma na rok 2012 se chystá od počátku letošního roku, takže je jasné, že nyní, v říjnu, razantní změny na jaro dělat už nyní nejdou. Výroba mnoha pořadů už běží. Uděláme vše pro to, aby se ČT nemusela za žádný pořad na kterémkoli programu stydět, slibuje Fridrich. A dodává, že na novou organizační strukturu by mělo vedení ČT přejít od ledna příštího roku, kdy by se jeho funkce měla změnit na Dvořákem deklarovaného programového ředitele. To by ale znamenalo, že dny Radana Dolejše jako výkonného ředitele ČT 1 jsou sečteny, neboť programový ředitel zároveň povede Jedničku. Nejpozději na konci letošního roku by tak Dolejš skončil – přinejmenším v současné funkci.

Radan Dolejš 500

Dny šéfa programu ČT 1 Radana Dolejše jsou patrně sečteny, ač se sám odejít nechystá. Jakmile ale Petr Dvořák „transformuje“ nového ředitele programových okruhů Milana Fridricha na programového ředitele, převezme vedení ČT 1 on.

Je Fridrich nad Šámalem, nebo jsou si rovni?

Další otázka, kterou nabízí současná organizační struktura vedení ČT. Jestliže se Zdeněk Šámal stane výkonným ředitelem programu ČT 24 a Milan Fridrich ředitelem programových okruhů, měl by být Šámal přímým podřízeným Fridricha. Jenže podle Dvořáka i Fridricha tomu tak není. Tyto vztahy jsou stejné, jaké byly mezi ředitelem programových okruhů a výkonným ředitelem ČT 24 dosud. K žádné změně kompetencí ani nové organizaci manažerů zatím nedošlo. To, co bylo v (Dvořákově) projektu, je přece věc, která nastane až s celkovou restrukturalizací vedení ČT, říká Fridrich. Tedy opět až od ledna příštího roku. Šámal by tedy měl být fakticky pod Fridrichem, ale protože šéfové jednotlivých programů nikdy neklesli ve vedení ČT na druhý stupeň, jak to plánoval Janeček, neklesne ani Šámal.

Dvořák navíc na středečním veřejném zasedání Rady ČT, kde informoval o jmenování tří nových manažerů ČT, mluvil o Šámalovi jako o „výkonném řediteli zpravodajství“, nikoli „výkonném řediteli ČT 24“. A to je rozdíl. I ve svém projektu totiž Dvořák počítá s obnovením funkce ředitele zpravodajství ČT, která zanikla ke konci loňského roku a která byla na stejné úrovni jako rovněž loni zaniklá funkce programového ředitele celé ČT. Už během vystoupení při výběrovém řízení Petr Dvořák říkal, že do konce roku bude fungovat současná manažerská struktura. Od 1.1.2012 se pozice ředitele zpravodajství má vymezit jinak, potvrzuje Fridrich. Na rozdíl od situace před rokem by ale ředitel zpravodajství neměl být přímým nadřízeným šéfovi sportovního kanálu ČT 4.

Zdeněk Šámal 500

Zdeněk Šámal se vrací do České televize po čtyřech letech, které strávil na Nově, zpravodajské televizi Z1 a pražské Metropol TV

Šámal patrně odvolá šéfredaktora ČT 24 Nováka

Návrat Zdeňka Šámala do čela zpravodajství ČT patrně povede k odvolání současného šéfredaktora ČT 24 Karla Nováka. Zatím není jasné, zda si Šámal Nováka ponechá ve zpravodajství na jiné pozici, „převelí“ ho do některého z mimopražských studií (jako se to stalo před lety, kdy Novák odešel dělat šéfa zpravodajství do ostravského studia ČT), nebo Novák z ČT úplně odejde. Poslední varianta je asi nejméně pravděpodobná. Téměř jisté ale je, že struktura zpravodajství ČT dozná dalších změn. Od letošního ledna z ní totiž zcela odešla redakce aktuální publicistiky, která připravuje například pořad Reportéři ČT. Publicistika nyní spadá pod ředitelku vývoje nových formátů Andreu Majstorovičovou, zatímco zpravodajství pod výkonného ředitele ČT 24, kterým bude od pondělí Zdeněk Šámal.

Návrat aktuální publicistiky z „velkých Kavek“ do „ótéenky“ (Objekt Televizních novin – původní název zpravodajské budovy ČT ještě z dob socialismu, pozn. red.) by byl víc než logický, a pakliže by k němu došlo, pod ředitele zpravodajství by pak spadali dva šéfredaktoři: jeden pro zpravodajství a druhý pro aktuální publicistiku. Oproti tomu sportovní kanál ČT 4 patrně zůstane mimo přímý vliv ředitele zpravodajství a pojede si po „svojí koleji“. Povede jej nadále výkonný ředitel (otázkou zůstává, zda to bude Jiří Ponikelský jako nyní, ale zatím nic nenasvědčuje tomu, že by neměl být), který bude od Nového roku podléhat programovému řediteli ČT. Fridrich a Šámal by tedy měli být v topmanagementu ČT, šéfové programů ČT 2 a ČT 4 nikoli.

Karel Novák

Rovněž šéfredaktor ČT 24 Karel Novák zřejmě ve své funkci nevydrží. Dokáže se se Zdeňkem Šámalem domluvit a zůstane v ČT?

ČT 24 čeká „očista“ od nezpravodajských formátů

Jednou z priorit, kterou si staronový ředitel zpravodajství Šámal určil pro první týdny ve funkci, je „očištění“ ČT 24 od nezpravodajských formátů. Mám pocit, že na ČT 24 je mnoho pořadů jenom proto, aby někteří redaktoři mohli něco moderovat, nastínil Šámal serveru DigiZone.cz. Redaktoři zpravodajství by podle něj měli prioritně dělat to, co je potřeba a ne to, co chtějí. Na dotaz DigiZone.cz, zda za takový nezpravodajský formát, který neodpovídá zaměření ČT 24, považuje například magazín Tah dámou, Šámal přitakal: Nemyslím si, že prioritní diváckou skupinou ČT 24 jsou ženy. To však neznamená, že by se některé magazíny nemohly přesunout na jiné programy ČT, pokud se na tom šéf zpravodajství dohodne s jejich řediteli. Redaktoři zpravodajství by ale podle Šámala měli vytvářet hlavně zpravodajství.

Výraznou změnu slibuje Šámal hlavní zpravodajské relaci Události, kterou už při veřejných slyšeních před volbou generálního ředitele ostře kritizoval i Dvořák. Šámal se kloní k zachování Událostí na hlavním programu ČT 1, zatímco zpravodajská ČT 24 by měla po sedmé hodině večer vysílat něco jiného. Co? Na to podle budoucího šéfa zpravodajství ČT existuje mnoho názorů. V úvahu prý připadají reprízy některých pořadů ČT 24, zpravodajský souhrn z kontinuálního vysílání tohoto programu, nebo třeba dokumenty, které v tomto čase vysílala jako alternativu vůči hlavním zpravodajským relacím ČT, Novy a Primy dnes již zaniklá soukromá zpravodajská televize Z1, již Šámal vedl do letošního ledna. Událostem na Jedničce pak Šámal slibuje komplexní změnu a nevylučuje ani výměnu jejich moderátorů (více o tom v rozhovoru, který DigiZone.cz přinese příští týden v úterý).

Rada České televize, 5.10.2011 - 4

První veřejné zasedání Rady České televize po zvolení Petra Dvořáka generálním ředitelem proběhlo tuto středu na Kavčích horách

Milan Cimirot – šedý muž v pozadí, který Dvořákovi vedl Novu

Třetí manažer, který nastoupí v pondělí do vedení ČT, budoucí finanční ředitel Milan Cimirot, je veřejnosti nejméně známý. Ale to už je úděl finančních a provozních šéfů. Ve skutečnosti je ale tato funkce pro každou televizi, stejně jako pro jakoukoli firmu, klíčová. Cimirot vedl finance Novy od jejího vzniku v roce 1994 (s přestávkou v době, kdy Vladimír Železný od Novy odstřihl amerického investora, skupinu CME, která si Cimirota do této televize přivedla) až do roku 2010, kdy se jej CME, stejně jako Dvořáka, zbavila (přesněji řečeno, kdy se obě strany „po zralé úvaze rozešly“). Za Dvořákova vedení byl i výkonným ředitelem Novy, vedl tedy veškerý její provoz. Kromě toho byl jedním z jednatelů společnosti CET 21, která je držitelem vysílacích licencí Novy a jejích tematických kanálů.

Letité zkušenosti z Novy může Cimirot na Kavčích horách zúročit, přichází však do mnohem většího molochu, než na jaký byl zvyklý z barrandovských filmových ateliérů (jen na počet stálých zaměstnanců vede ČT nad Novou nejméně sedm ku jedné). Jsou to vlastně hned tři televize v jedné (a to nikoli na počet kanálů), protože studia v Brně a Ostravě operují jako samostatné jednotky a žádná jiná regionální televize se jim velikostí ani produkcí nemůže rovnat. Cimirot může v mnohém navázat na éru Janečkova finančního a vrchního ředitele Františka Lamberta, který v ČT zavedl jasná pravidla a finanční morálku, jež se po jeho odchodu ne vždy dařilo dodržovat. Správné procesy jsou tedy uvnitř ČT nastaveny a je třeba jenom bedlivě dohlížet na jejich naplňování.

Rada České televize, 5.10.2011 - 2

Petr Dvořák sleduje na zasedání Rady České televize, co o změnách ve vedení ČT píše server DigiZone.cz

BRAND24

Další manažeři už nemusí být „Dvořákovi koně“

Koho dalšího si Petr Dvořák přivede do nejužšího vedení ČT a kdy? Sám na středečním zasedání Rady ČT prohlásil, že nyní dá šanci stávajícím manažerům, aby předvedli, co umí a zda se dokáží ztotožnit s jeho vizí dalšího směřování ČT. Dopředu je ale jisté, že stejně jako jeho předchůdce Janeček bude muset při obsazování pozic v managementu uspokojit i zájmy těch, kdož mu napomohli ke zvolení generálním ředitelem ČT. Můžeme se tedy ještě dočkat překvapivých jmen, která nemusí být v souvislosti s ambicemi vstoupit na Kavčí hory úplně neznámá. Pro Dvořáka však bude klíčové, aby takto sestavený tým držel pohromadě a nerozdrolil se mu pod rukama jako Janečkovi. To se ukáže hned v prvních měsících příštího roku.

Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Čí jmenování do vedení České televize vítáte nejvíc?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).