Hlavní navigace

eBay se na podzim otevře obchodníkům z Ruska

30. 5. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nyní je možné v Rusku nakupovat na portálu pouze zboží ze zahraničí. eBay také spustil španělskou a portugalskou verzi, chce tak posílit svoji pozici v Latinské Americe.

Od září se aukční portál eBay otevře i obchodníkům z Ruska. Internetovému serveru Oborot.ru to sdělil šéf ruské pobočky Vladimir Dolgov. eBay je sice dostupný v ruštině, ale jedná se pouze o překlad mezinárodní verze portálu. Firma v Rusku zpřístupnila svůj marketplace v roce 2010, zpočátku ale pouze v angličtině. 

eBay cítí na rychle rostoucím ruském trhu obrovskou příležitost. Vždyť jen v roce 2012 (tedy ještě před spuštěním verze v ruštině) na něm zákazníci z Ruska utratili více než 400 milionů dolarů. Šéf firmy John Donahoe v květnu deníku Financial Times prozradil, že eBay má v Rusku milion aktivních uživatelů. Rusové loni v zahraničních e-shopech utratili 3,4 miliardy dolarů.

Situace se ale může zkomplikovat kvůli novému systému osvobozování zásilek ze zahraničí od cla. Dosud totiž měli Rusové možnost si ze zahraničí nechat každý měsíc poslat zboží v celkové hodnotě do 1000 eur, aniž by museli platit clo. Nově bude clu ve výši 30 % podléhat každá zásilka v hodnotě vyšší než 150 eur. Snížení limitu s sebou přineslo i zostřenější kontroly celníků a zpožďování zásilek ze zahraničí. DHL či FedEx v reakci na tento krok přestaly zásilky pro soukromé osoby do Ruska doručovat.

eBay se těmto problémům rozhodl čelit dohodou s ruským serverem, konkurentem Dostami.ru (dříve BayRu). Ten vznikl v roce jako prostředník mezi zboží chtivými Rusy a americkými obchodníky na eBay, Amazonu a dalších e-komerce platformách, kteří nenabízeli možnost zaslání zboží na ruskou adresu. Pokud si zákazník z Ruska prostřednictvím Dostami u takového prodejce zboží objedná, putuje nejdříve do skladu Dostami v americkém Chicagu a odtud je pak expedováno na ruskou adresu. 

Na základě nynější dohody budou moci zákazníci z Ruska, Kazachstánu, Ukrajiny a zemí bývalého Sovětského svazu ve střední Asii využívat služeb Dostami přímo při nákupu na eBay.

V ruském e-komerce sektoru se v roce 2013 protočilo 17,1 miliardy dolarů, což je o 31,5 % více než v roce 2012.

Otevření se ruským obchodníkům je tak pro eBay logickým krokem, obzvláště poté, co se firmě loni podařilo od ruských úřadů konečně získat licenci pro platební systém PayPal.

Právě účet na PayPalu bude pro ruské obchodníky podmínkou, aby mohli začít prostřednictvím internetové aukční síně prodávat své zboží. Prodávat bude možné jak na území Ruska, tak pochopitelně i do zahraničí. Právě prodej mimo území Ruské federace ale s sebou přináší pro eBay nové starosti. Bude totiž muset obchodníkům vystavovat dokumenty nutné pro žádosti o vrácení daně z přidané hodnoty.

UX DAy - tip 2

„Vykazování dokumentace pro nás představuje především další práci a je to něco, s čím se eBay nemusel nikdy předtím potýkat. Byla to jedna z nejtěžších věcí, kterou jsme v souvislosti s otevřením aukcí pro ruské prodejce museli řešit,“ uvedl Dolgov.

Rusko ale není jedinou zemí, kde chce eBay posílit svoji pozici. V poslední době se stále intenzivněji zaměřuje na perspektivní trhy v Latinské Americe. Před dvěma týdny se objevila verze eBay ve španělštině a portugalštině. Do brazilské portugalštiny byla také lokalizovaná mobilní aplikace. V současné době má eBay v Latinské Americe zhruba 2 miliony uživatelů

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).