Hlavní navigace

EuroTel nabízí 43,2 kb/s!

10. 3. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Datové přenosy prostřednictvím mobilních telefonů měly odjakživa svůj půvab v tom, že se člověk mohl připojovat (třeba k Internetu) odkudkoliv, kamenem úrazu však byla nízká přenosová rychlost a částečně i cena. V obou těchto směrech včera EuroTel oznámil rázné vylepšení.

Klasická rychlost, kterou lze prostřednictvím GSM přenášet, činí 9,6 kb/s každým směrem. To souvisí s velikostí tzv. slotů, které jsou standardně používány pro hlasové hovory. Díky vylepšení protokolů, které jsou pro přenos používány, se GSM operátorům podařilo zvýšit kapacitu každého slotu na 14,4 kb/s, ani to však pro klasické přenosy dat není příliš optimální.

Pokud není možné protlačit více dat jedním slotem, řešení spočívá v jejich sdružování. Právě na tomto principu funguje technologie HSCSD, kterou EuroTel používá, a díky tomu může nabízet dvojnásobnou rychlost oproti dřívějšku. Namísto dvou slotů totiž uživatel obsadí hned čtyři, což dohromady odpovídá 57,6 kb/s. Tuto kapacitu je pak nutné rozdělit do obou směru s tím, že je možný buď synchronní varianta (oběma směry 28,8 kb/s), nebo asynchronní (jedním směrem rychleji, druhým pomaleji). Typickým případem, kdy je výhodnější druhá možnost, je běžná práce s Internetem: směrem k uživateli zpravidla přichází mnohem více dat než v opačném směru, kudy proudí zpravidla jen krátké příkazy, které stránky se mají stáhnout. Naopak pro příjem a odeslání elektronické pošty může být výhodnější synchronní režim. V případě asynchronní varianty je tedy možné nastavit pro odchozí kanál použití jednoho slotu (14,4 kb/s) a v opačném směru slotů tří (zmiňovaných 43,2 kb/s). Tato rychlost je už v podstatě srovnatelná s rychlostí při použití klasického dial-upu z pevné sítě, a to i při dnešním rozšíření 56 kb/s modemů, jejichž úspěšnost závisí na kvalitě sítě.

V současné době mohou této služby EuroTelu využít jen vlastníci zvláštní karty CardPhone 2.0 od firmy Nokia, která je v prodejní síti EuroTelu k dostání za 15.990 korun s DPH, což je poměrně dost. V podstatě jde přitom o integrovaný mobilní telefon s modemem ve formátu PCMCIA karty, do které se přímo vkládá také SIM karta. Další zařízení by měla být k dispozici až v horizontu několika měsíců. Ty by měly navíc přinést další možné rozšíření: omezení na 4 sdružené sloty totiž nevychází přímo z použité technologie, ale je dáno pouze omezenou schopností této karty. V budoucnu se tak dozajista dočkáme ještě zajímavějších rychlostí.

Druhým problémem, o kterém jsem hovořil v úvodu, je finanční náročnost. Přestože by se dalo očekávat, že když uživatel této služby zabere dvakrát tolik pásma, bude také tato služba o něco dražší, není tomu tak: oproti klasickým datovým službám není v ceně žádný rozdíl. EuroTel naopak včera oznámil snížení cen za připojení k Internetu prostřednictvím jeho sítě (dále je podle našich informací připojena k IOL). Od 1. dubna by měla stát jedna minuta na Internetu 2 koruny, ovšem s tím, že zahrnuje jak poplatek za vlastní datové spojení, tak poplatek za připojení k Internetu. Vztahuje se přitom i připojení touto novou rychlostí.

Tento tarif je podle mého názoru vysoce konkurenční, pokud ho srovnám s voláním v pevné síti v klasickém tarifu, je jen asi o 50 procent dražší a přitom nabízí zhruba stejnou kvalitu. Domácí uživatelé mu pochopitelně přednost nedají, ale na cestách se rozhodně může vyplatit.

MMF24

S tím, jak se zvýšily rezervy v kapacitách jednotlivých operátorů, se podle mého názoru před technologiemi sdružování kanálů otevírá růžová budoucnost. Záhy se jistě dočkáme ještě vyšších rychlostí – ovšem vyšší bude také jejich finanční náročnost.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).