Hlavní navigace

Evropská komise doporučuje dát službám jako Uber nebo Airbnb šanci

2. 6. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

K úplným zákazům provozování služeb jako je Uber nebo Airbnb by měly podle komisařů unijní země přistupovat jen v krajních případech.

Uber a Airbnb jsou postrachem taxikářského a hoteliérského cechu. Velká města po celém světě hledají recepty, jak se startupy, které ničí roky zaběhlé praxe, vyjít. Informovala o tom agentura Reuters.

Evropská komise se naopak snaží ekonomiku sdílení podpořit. A tak vyzývá členské státy, aby se novému fenoménu přizpůsobily. Obecně problém stojí tak, že jak Uber, tak Airbnb poskytují pouze prostor, ve kterém se potkává poptávka a nabídka. Ale bez jakékoliv městské regulace. Tím pádem taxikářům vadí, že začínají za peníze jezdit i řidiči bez licence, a hoteliérům zase vadí konkurence v podobě Airbnb. 

Členské státy by podle komise měly umět rozlišovat mezi lidmi, kteří služby poskytují jen příležitostně, a profesionálními poskytovateli, například tím, že v dotčených oborech stanoví nové úrovně profesionality. Zároveň úřady nemají ukládat nepřiměřené povinnosti soukromým osobám, které poskytují služby jen příležitostně.

„Ekonomika sdílení je příležitostí pro spotřebitele, podnikatele a podniky – této šance je však třeba umět náležitě využít,“ míní například eurokomisařka pro vnitřní trh Elžbieta Bieńkowská

Služby jako Uber nebo Airbnb se ale podle Komise nemají vyhýbat placení daní. Hrubé tržby z podobných platforem a souvisejících služeb v EU podle odhadu komise loni dosahovaly 28 miliard eur.

V Praze se k sobě snaží najít cestu Uber a vedení metropole. Ačkoliv americký startup zaslal během jara městu dopis, kde nabízí pomoc s nepoctivými taxikáři, odpověď je zatím negativní. Podle posledních informací deníku E15 primátorka Adriana Krnáčová v odpovědi požaduje od Uberu legalizaci činnosti. Jinými slovy – chce nahradit službu Uber Pop, v jejímž rámci se v taxikáře bez licence promění v podstatě kdokoliv s autem, klasickou službou Uber Taxi. 

BRAND24

Uber se reakci magistrátu podivuje. „Jsme překvapeni postojem magistrátu, deklarovaným včerejším dopisem primátorky Adriany Krnáčové, ve světle dnes zveřejněného přístupu a instrukcí Evropské komise, která jednoznačně uvádí, že zákaz služeb sdílené ekonomiky, tedy i služby UberPop, není řešení,“ tvrdí mluvčí místní pobočky Uber Barbora Polachová.

Podobně jako Uber už o spolupráci s magistrátem a ministerstvy jedná i tuzemské Liftago, které zprostředkovává jen služby licencovaných taxikářů. „S ministerstvem dopravy aktivně konzultujeme budoucí potřebné změny pro snadnější efekt technologických služeb na trh,“ tvrdí Ondřej Krátký z Liftaga. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).