Hlavní navigace

Evropská komise se zase chystá na Google. Tentokrát kvůli Androidu [AKTUALIZOVÁNO]

19. 4. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Google
Vyhledávač prý v licenčních dohodách s výrobci chytrých telefonů zajišťuje nefér výhodu svým aplikacím.

Aktualizováno 20.4.: Doplněny informace o krocích Evropské komise

Přetahovaná Evropské komise s americkými firmami pokračuje. V hlavní roli už ale není Microsoft, jako tomu bylo na přelomu tisíciletí, ale Google. Podle zdrojů agentury Reuters si bruselští komisaři chtějí posvítit především na smlouvy s výrobci a operátory ohledně operačního systému Android. 

Spekulace se potvrdily a komise oznámila společnosti Google své předběžné stanovisko, podle něhož firma zneužívá v rozporu s antimonopolními pravidly EU svého dominantního postavení tím že ukládá omezení výrobcům přístrojů a operátorům mobilních sítí využívajícím systém Android.

Podle komisařky pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové se komise obává, že Google by mohl omezovat přístup spotřebitelů k novým aplikacím tím, že požaduje po výrobcích a operátorech, aby do telefonů předinstalovávali jeho aplikace.

Google to odmítá. „Každý může využívat Android, ať už s našimi aplikacemi, nebo bez nich. Výrobci i operátoři se mohou rozhodnout, jak Android používat, a konečné slovo ve výběru aplikací mají uživatelé,“ komentoval situaci mluvčí americké společnosti. 

Android podle Googlu naopak pomohl vytvořit udržitelný ekosystém, založený na open-source softwaru a otevřených inovacích. „Budeme nadále spolupracovat s Evropskou komisí, abychom prokázali, že Android je dobrý pro hospodářskou soutěž a dobrý pro spotřebitele,“ dodává viceprezident firmy Kent Walker.

Podobný případ už Google řeší v Rusku. Kde je jeho mobilní operační systém trnem v oku především místnímu portálu Yandex. Tomu se povedlo dostat americkou konkurenci k soudu, podle kterého Google zneužil dominantního postavení Androidu. Důvod je v podstatě stejný, jako v případě Bruselu – předinstalované aplikace Googlu. 

Podobně jako v Rusku, kde Android pohání kolem 86 procent mobilů a tabletů, je dominantním operačním systémem i globálně. V případě, že by vyhledávač v případném sporu prohrál, může dostat pokutu až ve výši 7,4 miliardy dolarů.

prohlášení o námitkách Brusel uvádí, že společnost Google porušila antimonopolní pravidla EU tím, že:

  • jako podmínku pro udělení licence k některým proprietárním aplikacím Google od výrobců požaduje, aby do přístrojů předinstalovávali vyhledávač Google Search a prohlížeč Google Chrome a aby nastavovali Google Search jako výchozí vyhledávač,
  • výrobcům brání v tom, aby prodávali chytré mobilní přístroje, jež využívají konkurenční operační systémy na základě otevřeného zdrojového kódu Androidu,
  • finančně motivuje výrobce a operátory mobilních sítí za podmínky, že budou do svých přístrojů výhradně předinstalovávat vyhledávač Google Search.

Podle předběžného stanoviska EK toto chování v konečném důsledku poškozuje spotřebitele, protože nemají tak širokou možnost volby, jakou by mohli mít, a potlačuje inovace.

Tipy C

Není to přitom jediná bolest, která Google v Evropě pálí. Na krku má totiž obvinění ze systematického zvýhodňování svého cenového srovnávače. 

A už loni v dubnu se v Bruselu začalo skloňovat jméno operačního systému Android. A Google se bránil stejně jako teď. „Operační systém je zdarma pro všechny. A ve smartphonech jsou vedle služeb od Googlu předinstalované i aplikace, které jim přímo konkurují, jako je třeba Facebook, Amazon nebo Microsoft Office,“ tvrdil loni Hiroshi Lockheimer, viceprezident pro vývoj Androidu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).