Hlavní navigace

Evropská komise začala po stížnostech Microsoftu a Apple vyšetřovat Motorolu

3. 4. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Evropská komise dnes oficiálně zahájila vyšetřování společnosti Motorola. Chce zjistit, zdali Motorola nezneužívá svých patentů k narušení hospodářské soutěže a k poškození svých konkurentů. Na chování Motoroly si u Evropské komise v únoru stěžovaly Apple a Microsoft. Oběma firmám se nelíbí, v jaké výši Motorola vybírá poplatky za patenty, které vlastní a které Microsoft i Apple využívají. Microsoft tvrdí, že Motorola požaduje poplatek 2,25 procenta z koncové ceny zařízení. Takový podíl je…

Evropská komise dnes oficiálně zahájila vyšetřování společnosti Motorola. Chce zjistit, zdali Motorola nezneužívá svých patentů k narušení hospodářské soutěže a k poškození svých konkurentů.

Na chování Motoroly si u Evropské komise v únoru stěžovaly Apple a Microsoft. Oběma firmám se nelíbí, v jaké výši Motorola vybírá poplatky za patenty, které vlastní a které Microsoft i Apple využívají. Microsoft tvrdí, že Motorola požaduje poplatek 2,25 procenta z koncové ceny zařízení. Takový podíl je podle Microsoftu nepřiměřený.

Microsoft přitom už delší dobu vybírá poplatky za využívání patentů od výrobců mobilních telefonů s operačním systémem Android. U některých značek je poplatek vyšší než 10 dolarů. Podle některých odhadů je tak Android nejvýnosnější mobilní divizí Microsoftu.

Zdroj: The Wall Street Journal

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).