Hlavní navigace

Facebook navrhuje, abyste se nechali dobrovolně odposlouchávat mobilem

Jan Beránek

Nová funkce funguje podobně jako populární Shazam a rozpozná písničku nebo film, který majitel facebookového účtu a zároveň mobilního telefonu sleduje.

Během pár týdnů vypustí Facebook novou verzi mobilních aplikací, která posouvá koncept soukromí zase o kus blíž k zániku. Novinka má rozvíjet sdílení pocitů, které se stalo během posledního roku populární – sociální sítí už proteklo pět miliard postů s vyjádřením aktuálních nálad uživatelů. 

Ti, kteří si myslí, že jejich přátelé musí vědět i o tom, jaká hudba nebo seriál právě hraje v jejich okolí, se mají na co těšit. Stačí totiž funkci v aplikaci aktivovat (ve výchozím stavu bude naštěstí vypnutá) a pak nechat při psaní statusu zapnutý mikrofon.

Aplikace v takovém případě nabídne uživateli, že zkusí rozpoznat, co zrovna slyší hrát v jeho okolí (pokud má třeba puštěné rádio nebo televizi). Pokud se mu to podaří, připojí k postu třicetivteřinovou ukázku identifikované písničky nebo informace o sérii a epizodě seriálu. 

Funkce bude v následujících týdnech dostupná v mobilních aplikacích pro iOS a Android, zatím jen pro uživatele v USA. 


Autor: Facebook

A k čemu je něco takového vlastně dobré? Samozřejmě hlavně ke sbírání dat. Facebook sice ujišťuje, že nebude ukládat žádné nahrané zvuky, už ale přiznal, že chce využít údaje, které pomocí funkce o uživatelích zjistí. A ty může samozřejmě propojit se všemi daty, které už o nich ví.

Pokud uživatel nechá funkci zapnutou, aktivuje se vždy, když začne psát status (upozorněním bude ikona, která se zobrazí na displeji). Data o tom, co slyší, pak bude firma zjišťovat a uchovávat i v případě, že uživatel nakonec žádný status nenapíše nebo k němu nebude chtít ukázku písničky připojit.

Nové nastavení soukromí

Ve světle této novinky vypadá načasování oznámení, které přišlo jen den po ní, jako snaha o mediální kouřovou clonu, byť je vlastně krokem správným směrem.

Facebook totiž oznámil, že upraví výchozí nastavení soukromí při sdílení příspěvků. Příspěvky nových uživatelů na Facebooku už nebudou veřejné (Public), ale naopak, v základu budou nastaveny tak, aby je viděli jen jejich přátelé (Friends).

„Chceme vrátit kontrolu nad svým profilem do rukou uživatelů,“ stojí ve vyjádření Facebooku s tím, že díky novince si budou moci nováčci na sociální síti vytvořit publikum podle svých potřeb. 

MIF17

Změna to sice není velká a přichází až s mnohaletým zpožděním, takže její reálný dopad nebude asi tak velký, ale díky za ni.  

Stávající uživatelé se zase mohou v následujících týdnech těšit na prověrku soukromí (Privacy Checkup), ve které si budou moci zkontrolovat svá nastavení.

Našli jste v článku chybu?