Hlavní navigace

Facebook nutí uživatelům Moments a hrozí smazáním fotografií

14. 6. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Facebook
Je to takový trochu učebnicový moment. Facebook, vědom si své dominance, ignoruje, co chtějí uživatelé, a hledí jen na své zájmy.

We are the Borg, you will be asimilated. Stačí si za „Borgové“ dosadit „Facebook“ a vychází to prakticky nastejno. Jen poněkud chybí Kapitán Picard a Federace, které se nakonec podaří Borgy zlikvidovat. Tedy samozřejmě s nějakým tím „ale“, protože to není až tak jednoduché. Podobně jako to není jednoduché s Facebookem.

Před týdnem Facebook ze své mobilní webové verze odstranil to, co je (nejspíš prozatím) stále dostupné v klasické webové verzi – možnost přijímat zprávy a chatovat (viz Běžte si povídat do Messengeru. Facebook maže chat z mobilního webu). Pokud na mobilním telefonu potřebujete chatovat na Facebooku, musíte si pořídit přímo aplikaci Messenger. Použít www.messenger.com také nemůžete, na mobilním telefonu zde není možnost přihlášení tak, jak je to na počítači.

Aby toho nebylo málo, začíná Facebook vnucovat uživatelům také aplikaci Moments. V Evropě je dostupná jenom v omezené podobě, bez té nejpodstatnější části: automatického označování přátel. Jenže Facebook ji zřejmě velmi nutně potřebuje co nejvíce rozšířit. A jakkoliv tato funkce v Evropě automaticky nefunguje, stejně při případném pořízení Moments pamatujte na to, že to kdesi na pozadí pravděpodobně fungovat bude.

Přejděte na Moments, nebo vám smažeme fotky

S Moments na to jde Facebook ještě ostřejší cestou, uživatele upozorňuje, že jim smaže fotografie, které se na Facebook synchronizovaly z jejich mobilu. Což je, mimochodem, jedna z funkčností, na kterou miliony uživatelů už dávno zapomněly a ani moc netuší, že na jejich profilu na Facebooku jsou nahrané (běžně i) desítky tisíc fotografií.

Facebooku ta zastrašovací taktika vychází natolik, že se Moments staly nejstahovanější aplikací na App Store. Ostatně, obdobná taktika posloužila dobře i pro Messenger, který má dnes přes 900 milionů aktivních měsíčních uživatelů.

Prozatím to vypadá tak, že pokud si uživatelé Facebooku (v USA nutno dodat) do 7. července nestáhnou a nenastaví Moments, všechny jejich fotografie na Facebooku pocházející z automatické synchronizace zmizí. Což se netýká fotografií nahraných na Facebook či pořízených Facebookem, ale těch, co tam kdesi leží v „soukromém“ albu (o kterém navíc možná už ani nevíte a netušíte ani to, že má maximální kapacitu 2 GB).

POZNÁMKA: Automatická synchronizace fotografií se z Facebooku ztratila v prosinci 2015. Takže se vůbec nedivte, že poslední fotky synchronizované z vašeho mobilu jsou z listopadu či října 2015.

Stáhnout, smazat, nebo přejít na Moments

A pokud byste si z Facebooku třeba chtěli ony synchronizované fotografie stáhnout, až tak moc toho nezískáte, jsou už poškozené (vysokou kompresí) a i výrazně zmenšené (protože maximální rozměr fotky na Facebooku je 2048 bodů). Podívat se na ně můžete snadno, stačí přes Fotky/Photos na vašem profilu přejít do Synced from Phone. Pokud tam tuto volbu nemáte, nemáte žádné synchronizované fotky.

Pokud tam vstoupíte, dozvíte se, že 26. června budou všechny vaše fotky přesunuty do Moments, tedy něco trochu jiného, než co píše Facebook v e-mailu uživatelům v USA (těm udává 7. červenec a něco o tvrdém smazání). A také to, že si je můžete stáhnout nebo je kompletně smazat.

Pokud se rozhodnete fotky stáhnout, nejprve pamatujte na to, že může trvat velmi dlouho, než vám je Facebook připraví ke stažení. Čím více fotografií tam máte, tím déle to bude trvat (v mém případě šlo o obsazení 53 % z 2 GB a o pár desítek minut). Že je příprava hotová, se dozvíte v upozorněních a výsledný archiv může mít samozřejmě až ony 2 GB, takže při stahování pamatujte i na takové maličkosti, jako je FUP, ale také počítejte s tím, že se balík bude stahovat velmi pomalu.

TIP: Osobně velmi doporučuji všechny synchronizované fotografie smazat, ale už tím stejně nenapravíte to, že je měl Facebook k dispozici a dokázal z nich dostat vše potřebné. Což byly hlavně obličeje lidí.

Stažené fotografie budou sekvenčně číslované, ale datum fotografie nebude respektovat datum pořízení. A jak už je napsáno výše, nejsou to původní fotografie z vašeho mobilu, ale jsou zmenšené a poškozené vysokou kompresí.

Než přejdete na Moments

Pokud uvažujete o pořízení Moments, měli byste vědět, že není možné vypnout synchronizaci. Nastavit můžete jen to, že bude probíhat po Wi-Fi. A ani to není přednastavené, takže si po instalaci Moments dejte velký pozor na to, aby vás aplikace během chvíle nepřipravila o FUP. Nahrávat se budou i videa, přes Wi-Fi maximálně pětiminutová, přes mobilním připojení to lze nastavit na vždy, nikdy, nebo jen kratší 30 sekund.

V Evropě je sice automatické rozpoznávání vašich přátel v Moments zakázáno, ale stejně je možné a vaši přátelé ho asi bohužel budou používat, takže si nezapomeňte správně nastavit vlastní Facebook, aby vás na podobné věci upozorňoval. Sice to už nebude nic platné, ale aspoň budete vědět, kdo to dělá.

UX DAy - tip 2

Moments budou do 26. června fotky navíc synchronizovat i na Facebook, což ale je možné vypnout. Nezabráníte tím ale synchronizaci v Moments. A pokud si povolíte i tuto druhou synchronizaci, budou probíhat obě.

Ptáte se na konečně doporučení? Smažte synchronizované fotografie z Facebooku, stejně jsou poškozené. Do mobilu si Moments nepořizujte, žádnou použitelnou funkčnost nenabízí a jediný smysl této aplikace je získávání fotografií s identifikovanými lidmi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).