Hlavní navigace

Facebook o vás kreslí podrobnou mapu. Co jste mu do ní povolili zanést?

Daniel Dočekal

Nová podoba facebookového profilu (Timeline) obsahuje funkci, která zveřejňuje lokační data uživatelů v podobě přehledné a snadno použitelné mapy. Řada uživatelů přitom netuší, že pokud si nedají pozor, může se na tyto údaje podívat prakticky kdokoli.

Zavedení Timeline pro soukromí uživatelů znamená to, co je u Facebooku tradiční – rozšíření okruhu informací, které Facebook o uživateli udržuje i zveřejňuje, navíc v podobě, která případné jednotlivě dostupné informace dokáže poskytnout v praktičtější a použitelnější (ale také zneužitelnější) podobě. Pro uživatele, kterým je Timeline přidělena bez jejich rozhodnutí, to pak znamená, že získají novou „funkčnost“ s dopadem, který jim Facebook  zapomněl vysvětlit.

Facebook představil Timeline loni v září.Trvalo mu ale prakticky rok, než začal uživatele na novou podobu profilu převádět automaticky – probíhá to právě v současné době, takže se i ti, kteří odolávali dobrovolnému přechodu, prostě Timeline nevyhnou.

Součástí Timeline je nově i specifický pohled na mapu obsahující všechny statusy (textové, fotografie, odkazy, cokoliv) s připojenou lokační informací. Každý uživatel má takovouto mapu na adrese svého profilu – postačí k základní adrese přidat„/map“. V praxi tedy například www.facebook.com/milos.cermak/map. V závislost na nastavení soukromí a také na způsobu zveřejňování informaci na Facebooku pak takováto mapa může obsahovat řadu informací – dost často takových, o kterých uživatel netušil, že jsou v takto přehledné formě dostupné.

Jak můžete vidět na příkladu profilu novináře Miloše Čermáka, jeho profil byl již také převeden na Timeline podobu. A jedním z automaticky zobrazených prvků je odkaz právě na mapu – u příkladu Miloše Čermáka poměrně obsažnou a také veřejně přístupnou. Odkaz na mapu lze sice z profilu odstranit (řeč je o onom prvku pod záhlavím profilu), ale samotnou mapu zakázat nelze – vždy se k ní jde dostat přímo, použitím přímého odkazu.

WT100

Co ale možné je, a co by možná „běžní“ uživatelé Facebooku měli udělat? Podívat se, co se na jejich mapu dostalo, a jestli tam náhodou není něco, co by rozhodně nemělo být veřejně a volně přístupné. Nejjednodušší způsob je použít „Záznamy o aktivitách“ („Activity Log“) a s pomocí filtrace (v pravém horním rohu) zvolit „Příspěvky s umístěním“ („Posts with location“). Za pomoci zobrazeného přehledu  všech příspěvků s lokační informací je potom možné u nechtěných příspěvků tato data odstranit. Případně smazat kompletní příspěvky.

Do budoucna pak nezapomeňte, že při vkládání nového příspěvku je nutné si pohlídat vypnutí připojené lokační informace. Na Facebooku najdete řadu uživatelů, kteří sice ve svém profilu skrývají své bydliště, ale bez jakýchkoliv omezení ke všem svým příspěvkům připojují lokační informace.

Našli jste v článku chybu?
4. 9. 2012 11:18
pb (neregistrovaný)

Sociální síť je to, že když se dostanete do těžké životní situace (ztratíte práci, onemocníte), tak se o Vás stát postará - sociální síť Vás zachytí a nedopadnete až na dno.

Bohužel někdo na začátku blbě přeložil termín společenská síť jako sociální síť, a ujalo se to.

4. 9. 2012 9:06

Ne-e. Uvedené rozšíření Timeline "zruší" pouze ve _Vašem_ počítači -- všichni ostatní (pokud si rovněž nenainstalují rozšíření, což IMHO dělá málokdo) však Váš profil nadále uvidí jako Timeline.