Hlavní navigace

Facebook otevírá Instant Articles. Na světě je plugin pro WordPress

8. 3. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Facebook
Služba, která propojí vydavatelství a sociální síť, se rozjede naplno během letošní vývojářské konference f8.

Otevřeme Instant Articles všem. A webům na WordPressu zjednodušíme přístup. Dostanou vlastní plugin. Prozradil to vývojář Chris Ackermann na blogu sociální sítě. Facebook tak pro svou službu získá rázem potenciál obsahu čtvrtiny všech webových stránek. 

Podle Ackermanna Facebook dokončuje plugin, který by měl zjednodušit propojení redakčního obsahu a nejrozšířenějšího redakčního systému s Instant Articles. Plugin je už i otestován na malé skupině médií, která běží na WordPressu.

Instant Articles se pro všechny otevřou 12. dubna a články mohou začít proudit. Plugin bude opensource a uživatelé mohou komentovat jeho provoz na GitHubu s tím, že ostrá verze by se měla objevit až během konference f8.

Pro koho je to výhodné 

Podle Facebooku jsou Instant Articles výhodným obchodem pro obě strany. Vydavatelé získají více čtenářů, protože odpadne jejich frustrace z dlouhého načítání a z otvírání textů mimo facebookovou aplikaci. A Facebook udrží uživatele déle ve svém světě, kde je umí dobře monetizovat.

BRAND24

Jde navíc „jen“ o uživatele Facebooku – firma totiž vyžaduje, aby články měly i svou tradiční podobu na webech vydavatele. Instant Articles fungují jen v jejích mobilních aplikacích, takže pokud uživatel odkaz pošle někomu, kdo ji nemá, bez klasické webové verze by si jej nemohl zobrazit. 

Vydavatelé mohou u článků dále zobrazovat svou reklamu a ponechat si celý příjem z jejího prodeje. Nebo mohou za třicetiprocentní provizi nechat prodej reklamy na Facebooku. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).