Hlavní navigace

Facebook ruší možnost uzamknout profily zemřelých jen pro přátele

24. 2. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa
Dost špatná zpráva, Facebook mění pravidla, jak bude zacházet s profily zemřelých lidí. A navrch nabízí, že jim vytvoří virtuální videopomníček.

Pokud jste se někdy setkali s tím, že zemřel někdo, koho jste znali a „potkávali“ jste se s ním na Facebooku, víte jak mohla být vzniklá situace nepříjemná. Facebook profily zemřelých lidí odmítá smazat a ty dál žijí podivným životem. 

Herní aplikace na nich spamují, jako kdyby zemřelý stále hrál, nic netušící přátelé tam píší vzkazy a nechápou, proč se dotyčný či dotyčná neozývá. Pokud měl zemřelý příbuzné, mohou se jen marně snažit Facebook přimět ke smazání profilu – většinou totiž neznají heslo a Facebook jejich žádosti ignoruje.

Bohužel bude hůř. Doposud pozůstalí (když měli to štěstí, že Facebook uznal, že jsou pozůstalí) mohli alespoň požádat o to, aby byl účet tzv. zvěčněn (memorialized), což znamená, že byl uzamčen a viditelný „jenom pro přátele“. To se teď mění: podle nových podmínek užívání účty zemřelých zůstanou otevřené v původním nastavení. Facebook to zdůvodňuje tím, že „respektuje volbu zemřelého v době, kdy byl naživu“.

Facebook zároveň začal pozůstalým nabízet, že na jejich žádost může na profilech zemřelých uživatelů vytvořit tzv. „Look Back“ videa, která shrnou jejich posty a sdílené fotografie a zůstanou dostupná na jejich profilech. Zavedení vizuálních videopomníčků Facebook zdůvodňuje jako něco, co po něm „více uživatelů chtělo“. Vyznívá to ale spíš jako snaha, jak využívat data na profilech zesnulých pro vlastní marketing.

MMF24

Chcete si být jisti, že Facebook nebude váš profil pro vlastní komerční a marketingové účely po vaší smrti využívat? Pamatujte na to a poskytněte pozůstalým přístup k vašemu profilu. Tak, aby ho mohli smazat a nemuseli se pořád dokola dívat na upozornění od Facebooku s fotografií jejich zemřelého příbuzného či známého.

Zdroj: Remembering Our Loved Ones

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).