Hlavní navigace

Facebook slibuje, že vám umožní lépe nastavit, co na něm vidíte

Autor: Facebook
Daniel Dočekal

Jestli čekáte vývoj k lepšímu, tak ne. Facebook vám prostě neumožní vidět všechno, co chcete, přišel by o způsob, jak si vynucovat platby za zviditelnění.

Facebook vám v News Feedu ukazuje jen pár procent toho, co jste si „objednali“ ke sledování a musí tedy nějak řešit vlnu negativních reakcí, které jeho algoritmus přináší. Můžete si sami nastavit, co chcete vidět, slibuje teď uživatelům.

Updated Controls for News Feed ale zjistíte, že uvedl něco tak složitého, že to stejně nedává smysl používat. A ta nejzásadnější možnost, tedy opravdu ale opravdu chci vidět všechno (jako třeba na Twitteru), stále neexistuje.

Ve výše odkázaném oznámení Facebook „novinku“ ukazuje hlavně v její mobilní podobě, ale na desktopu ji najdete také. Přejděte na www.facebook.com (což je váš newsfeed) a vlevo najdete položku Vybrané příspěvky. To je to místo, kde možná často přepínáte na Nejnovější a stále nadáváte, proč si Facebook vaši volbu nedokáže zapamatovat.

Ve skutečnosti je zde ale ještě malé ozubené kolečko, které se objeví vlevo, pokud dáte kurzor na položku Vybrané příspěvky. Klikněte na něj a přes Upravit předvolby se dostanete k nastavení Předvolby kanálu vybraných příspěvků. Pokud se mimochodem domníváte, že tohle už přece Facebook nějakou dobu má (a není to tedy novinka), myslím si, že máte pravdu. Ale Facebook to právě teď jako novinku začal „prodávat“.

Můžete si zde nastavit lidi, stránky, skupiny a aplikace (které jste skryli). Můžete přestat někoho/něco sledovat nebo přepnout na Zobrazit jako první. A tady asi přichází ten trik, protože to rozhodně neznamená, že uvidíte všechen obsah takto označených lidí nebo stránek, pouze to, že jej uvidíte na začátku News Feedu. Nastavení vám může také posloužit k lepšímu přístupu k lidem, které jste přestali sledovat (nebo jste je skryli – v případě aplikací).

Mimo tohoto nastavovátka ještě Facebook mírně aktualizoval menu, které se objevuje v pravém horním rohu příspěvku. Tam bývávalo kdysi plné Skrýt/Hide, dnes je tato funkčnost plně nahrazena ukončením sledování (Přestat sledovat). Skrýt příspěvek vám moc nepomůže, protože jste přeci jen ten příspěvek již viděli, ale slouží to Facebooku jako negativní signál, čím více nějaký příspěvek nasbírá takovýchto označení, tím méně ho bude ukazovat dalším lidem.

Zapnout upozornění je užitečná věc, pokud chcete sledovat dění (komentáře) pod určitým příspěvkem, ale sami nechcete zanechat komentář ani lajkovat. Pokud jste komentovali, tak je zde naopak možnost Vypnout upozornění. Čímž se můžete zbavit obtěžujících upozornění o nových komentářích pod něčím, co vás již nezajímá.

WT100

Změna se dotkla i profilu uživatele, kde ve sledování je také doplněna již zmíněná volba „zobrazit jako první“.

Nečekejte, že by cokoliv z výše popsaného znamenalo jakoukoliv změnu v algoritmu Facebooku. Ten vám nadále bude ukazovat pouze zlomek toho, co chcete vidět (tím, že jste s někým v přátelském vztahu či něco sledujete). Celá tahle komedie je jenom pokus o pozitivní PR, které uchlácholí ty, kteří netuší, o co jde.

Našli jste v článku chybu?