Hlavní navigace

Facebook zavádí sdílená fotoalba, snímky do nich může nahrávat až 50 lidí

27. 8. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Alba, do kterých mohou fotky vkládat společně až desítky lidí, Facebook zprovozňuje postupně. Nejdříve jsou na řadě uživatelé, kteří Facebook používají v angličtině.

Nová funkce Sdílená alba (Shared Albums), kterou Facebook bez větší reklamy začal uživatelům zapínat v pondělí, umožňuje spolupráci na skládání facebookového fotoalba. „Když vytvoříte sdílené album, můžete k němu přiřadit přispěvatele z řad svých přátel. Tím jim povolíte prohlížet, přidávat a editovat snímky v tomto albu,“ popisuje novou funkci Facebook

Podle informací serveru Mashable může zakladatel do jednoho sdíleného alba pozvat až 50 přispěvatelů a každý z nich do něj může nahrát až 200 fotek – celkem se tak počet snímků v jednom albu může teoreticky vyšplhat až k 10 000. 

Komentář: K takovým extrémů asi jen tak docházet nebude, ale i v případě několika stovek snímků už mohou vznikat problémy s tím, jak je v albu uspořádat a jak se v nich budou uživatelé orientovat.


Autor: Facebook

V nastavení můžete také ovlivnit to, komu se fotografie se sdíleného alba zobrazí – ovšem jen pokud jste zakladatelem alba, přispěvatelé tuto možnost nemají. Na výběr máte ze tří variant: 

  • Jen přispěvatelé (Contributors Only) – fotky uvidí jen spolutvůrci alba a lidé, kteří jsou na fotkách označeni
  • Přátelé přispěvatelů (Friends of Contributors) – snímky se zobrazí navíc přátelům přispěvatelů na jejich Timeline
  • Veřejné (Public) – fotografie může vidět kdokoli

Nastavení vám samozřejmě nepomůže, pokud jsou na fotografiích někteří uživatelé označeni. V takovém případě se fotka automaticky zobrazí jim i jejich přátelům. 

Přispěvatelé ve sdíleném albu mohou upravovat nebo mazat pouze fotografie, které do alba sami přidali. Mohou také k albu přidávat další spoluautory (pokud zakladatel tuto možnost povolí). Pokud zakladatel sdíleného alba některého přispěvatele odstraní, může dotyčný z alba smazat snímky, které do něj přidal. Přispěvatel také může ze sdíleného alba sám odejít.

MKT nástroje 2 tip

Nová funkce se dá použít například v případě, že více lidí chce na Facebooku sdílet fotografie ze stejné akce. Doposud musel každý založit vlastní album a maximální počet snímků byl nastaven na 1000.

Novou funkci začal Facebook v pondělí zapínat nejprve malé skupině uživatelů z anglojazyčných zemí, postupně ale má být dostupná všem uživatelům. A poslední informace, která je důležitá zejména pro správce stránek: sdílená alba budou podle Mashable dostupná pouze pro osobní profily, fotoalb na stránkách se update netýká.

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn