Hlavní navigace

Financial Times začaly prodávat reklamu podle času, který s ní čtenář stráví

18. 5. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Počty zobrazení nikoho nezajímají, důležité je, jak dlouho se reklama uživatelům zobrazuje. Financial Times a Chartbeat přicházejí s metrikou „cost per hour“.

Zobrazení stránek je nekonečně mnoho, jedinými vzácnými komoditami na internetu jsou dnes čas a pozornost čtenářů, vysvětlovali loni na podzim v inspirativním rozhovoru pro Lupu Jon Slade z Financial Times (FT) a Tony Haile z Chartbeatu. 

Bylo to krátce poté, co FT.com začal s desítkou vybraných klientů testovat prodej reklamy podle nové metriky. Cost per hour (CpH) je v podstatě cenu za hodinu času, kterou aktivní čtenáři stráví na stránce s reklamou. FT dnes oznámily, že přecházejí od testů k ostrému provozu nového prodeje bannerů. Prvními klienty mají být například Microsoft nebo iShares.

„Testy prokázaly, že metrika vede k výraznému nárůstu znalosti značky (brand recognition a brand association) mezi čtenáři, navíc klientům zaručuje 100% viditelnost reklamy po dobu nejméně pěti sekund,“ chlubí se FT. Dodejme, že za viditelnou reklamu považuje podle standardu IAB banner, u kterého je vidět nejméně 50 % pixelů.

Pět sekund je podle testů FT čas, po jehož uplynutí výrazně (až o 50 %) stoupá šance, že si uživatel zhlédnutou reklamu zapamatuje. Měření kampaní na základě času, který s ní čtenář stráví, navíc podle FT podporuje kvalitní obsah – s tím totiž uživatelé stráví na webu více času, což se pak projeví v CpH.

ebf - partner 1

Do času se přitom započítává jen tzv. aktivně trávený čas – ne tedy například doba, kdy sice uživatel nechá otevřené okno prohlížeče, ale odejde od počítače pryč. Přesné měření má zajišťovat právě Chartbeat, který má aktivitu prověřovat například na základě pohybů myši nebo aktivity klávesnice.

Podrobnější informace o fungování metriky najdete v této studii:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).