Hlavní navigace

Firefox 4.0 Beta 1: novinky v GUI, podpora pro Direct2D i WebM

7. 7. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Byla uvolněna první betaverze prohlížeče Mozilla Firefox 4.0, o jejíchž přípravách na červenec jsme vás již informovali. Pokud jste nesledovali předešlé vývojové verze (noční buildy či alfaverze), tak vězte, že novinek je opravdu hodně. Došlo například na změny v uživatelském rozhraní: pod Windows Vista a Windows 7 je hlavní nabídka ve výchozím nastavení nahrazena speciálním tlačítkem podobně jako v Opeře 10.5 a vyšší. Lišta s panely se pak ve výchozím nastavení přestěhovala nad řádek s adresou…

Byla uvolněna první betaverze prohlížeče Mozilla Firefox 4.0, o jejíchž přípravách na červenec jsme vás již informovali. Pokud jste nesledovali předešlé vývojové verze (noční buildy či alfaverze), tak vězte, že novinek je opravdu hodně. Došlo například na změny v uživatelském rozhraní: pod Windows Vista a Windows 7 je hlavní nabídka ve výchozím nastavení nahrazena speciálním tlačítkem podobně jako v Opeře 10.5 a vyšší. Lišta s panely se pak ve výchozím nastavení přestěhovala nad řádek s adresou, což má být součástí přípravy na využití panelů i pro různá okna prohlížeče včetně nového správce doplňků, do nějž se například přestěhovalo i nastavení vyhledávacích modulů.

Řádek s adresou Smart Location Bar nyní umí v rámci našeptávání nabízet i již otevřené panely, což ocení uživatelé pracující najednou s jejich větším množstvím. Tlačítka Stop a Reload se spojila do jednoho a lištu s panely nahradilo nové speciální tlačítko. Oddělený běh vybraných plug-inů se již týká všech podporovaných platforem, tedy i Linuxu. Přibyla částečná podpora pro CSS Transitions, nový parser HTML 5, podpora WebGL (zatím je však vypnuta) a Direct2D či podpora WebM pro přehrávání multimediálního obsahu. Zapomenout nelze ani na podporu Websockets a novinek ve formulářových prvcích z HTML 5.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).