Hlavní navigace

Firefox: denně je v provozu přes milion do češtiny lokalizovaných instalací

8. 12. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Každý den je v provozu přes milion instalací do češtiny lokalizované verze prohlížeče Mozilla Firefox. Vyplývá to ze statistik, které Mozilla Corporation poskytuje autorům lokalizací. Neznamená to ale, že by Firefox měl v České republice milion uživatelů. Jde o počet instalací, takže jeden uživatel používající Firefox na více počítačích, je započten hned několikrát. Navíc jde o čísla týkající se konkrétně české lokalizace. Čeští uživatelé, kteří používají z nějakého důvodu třeba Firefox v…

Každý den je v provozu přes milion instalací do češtiny lokalizované verze prohlížeče Mozilla Firefox. Vyplývá to ze statistik, které Mozilla Corporation poskytuje autorům lokalizací. Neznamená to ale, že by Firefox měl v České republice milion uživatelů. Jde o počet instalací, takže jeden uživatel používající Firefox na více počítačích, je započten hned několikrát. Navíc jde o čísla týkající se konkrétně české lokalizace. Čeští uživatelé, kteří používají z nějakého důvodu třeba Firefox v anglickém jazyce, započítáni nejsou.

Zajímavé je rozložení verzí. Firefox 3.5 používá aktuálně 54 % uživatelů Firefoxu, následuje Firefox 3 s 43,6 % a Firefox 2 s 2,1 %. Týdně je pak staženo necelých 125 tisíc instalačních balíčků. Do tohoto čísla nejsou samozřejmě započítávány automatické aktualizace, říká Pavel Cvrček z Mozilla.cz. První ostrá verze Firefoxu se objevila před pěti lety. Od začátku je k dispozici v české lokalizaci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).