Hlavní navigace

Telefony ZTE Open s Firefox OS se na eBay vyprodaly za víkend

22. 8. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Jenže to byla jen omezená série necelých dvou tisíc kusů, kterou patrně skoupili zvědavci a překupníci. Telefony jsou jinak v nabídce na několika španělsky mluvících trzích v síti Telefóniky.

Může z Firefox OS vzejít významný hráč na poli mobilních operačních systémů? Zaměřuje se totiž na telefony levné, pro které je Android příliš náročný; uživatelská zkušenost s Androidem na nevýkonném telefonu nestojí za mnoho. Ve světě i u nás je přitom ještě mnoho uživatelů telefonů obyčejných, které lze získat jako prvokupce smartphonu.

Alespoň tak nedávno popsal cíle Firefox OS Brendan Eich, CTO Mozilly, pro magazín The Verge. Tvrdí, že zatímco procesor v droidu musí obsluhovat linuxové jádro Androidu, k tomu Dalvik — virtuální stroj spouštějící aplikace v Androidu — a webový WebKit, na telefonu s čistě webovým Firefox OS musí procesor podle Brendana Eicha „obsluhovat jen Gecko“ (ale linuxové jádro ovšem též).

Zjednodušení pro uživatele má přinést i to, že do webového Firefox OS se aplikace neinstalují — prostě se uživateli nabídnou, když hledá souvisící výraz. (Zda tento přístup hromadně přivítají cíloví uživatelé, to se však teprve musí ukázat.)

Podle osobní zkušenosti Seana Hollistera z The Verge je však zkušenost s telefonem s Firefox OS přinejmenším stejně bídná jako s levným androidem. Google se prý navíc snaží poslední verze Androidu odlehčit tak, aby byly přijatelnější právě i pro hardware levný. Sotva by si chtěl nechat sebrat tržní podíl. Jenže stavba Androidu je už do značné míry dána.

ZTE Open se na eBay vyprodal za víkend

ZTE One v provedení oranžovém
Autor: ZTE

ZTE Open v provedení oranžovém

Čínský výrobce ZTE uvedl v pátek 16. na eBay v Británii a v USA nezamčené kusy modelu Open; prodával je za šedesát liber, respektive za osmdesát dolarů. Do pondělí bylo vyprodáno. Vypovídací hodnota toho je ovšem sporná, šlo o omezený počet kusů — 990 v Británii a 985 v USA — které si patrně rozebrali zvědavci a techničtí nadšenci.

Anebo překupníci, kteří je nyní na eBay obratem nabízejí za více. Od ZTE přijdou nové, teprve až se vyrobí další série.

MMF24

ZTE Open se kromě toho prodává v síti Telefóniky ve Španělsku (za €70; operátor Movistar), a také ve Venezuele a Kolumbii. Další modely na trhu s Firefox OS jsou Geeksphone Peak+ a Alcatel One Touch Fire.

ZTE Open má výbavu odpovídající telefonu na spodním konci cenového spektra: 3,5″ displej 320 × 480, gigahertzový procesor (Cortex A5), 256 MB RAM, slot na kartu microSD (v dodávce bývá 2GB nebo 4GB).

Alcatel One Touch Fire
Autor: TCL Communication

Alcatel One Touch Fire

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).