Hlavní navigace

Flash je opět děravý. Co do nového roku pokračovat bez něj?

30. 12. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Adobe
Adobe vypustil mimořádnou opravu řešící další díru ve Flashi, která je prý aktuálně zneužívána k cíleným útokům. Hodně štěstí v novém roce.

Jestli ještě máte v počítači Flash, tak byste měli do nového roku vyrazit s čistým štítem a téhle chronicky děravé a extrémně nebezpečné věci se zbavit. Jenom letos se ve Flashi objevilo 316 chyb a skoro dvě desítky čerstvých záplatuje Adobe právě teď mimořádnou opravou.

Ta opravuje závažnou zranitelnost, která je použitelná pro útok na počítač. Adobe sice opět ujišťuje, že je zneužívána pouze v omezeném objemu a pouze pro cílené útoky, ale můžete to brát i jako klasické chlácholení. A také to, že pokud je teď používána omezeně, za pár týdnů bude součástí všech pomůcek na vytváření útočného kódu.

Dnes už se Flashe tak trochu zříká i samo Adobe, které vývojáře přesvědčuje, aťpřejdou na „nové webové standardy“. Čímž je samozřejmě myšleno HTML 5. Nejčastější použití Flashe (vedle her) pro přehrávání videa už je také postupně na ústupu. Google s YouTube už dávno přešly na HTML 5, Facebook to udělal v prosinci (teď ještě aby se Česká televize zachovala stejně zodpovědně a přestala Flash tlačit).

Odstranit Flash je přitom velmi jednoduché (viz Jak zakázat Flash ve vašem prohlížeči) a skutečnost je taková, že vám bude chybět velmi málo (podloženo odstraněním Flashe v červenci tohoto roku). Zbavíte se navíc zbytečných a otravných reklam, ale také podstatně snížíte riziko, že se vám bude někdo snažit napadnout počítač. Když už budete v tom odstraňování, tak podobně zbytečné a nebezpečné věci, co máte nejspíš v počítači, je Java (pryč s Javou), Adobe Air (pryč s ním) a Apple QuickTime (také pryč s ním).

BRAND24

Flashi bohužel to umírání jde velmi pomalu, uvážíte-li, že prvním vlivným a aktivním zastáncem jeho konce byl Steve Jobs. Před pouhými šesti lety se přitom řešilo, že Adobe dostane v roce 2010 Flash všude. To mimochodem už v době, kdy iOS dal Flash do klatby a začínalo být jasné, že Adobe ho nikdy nedokáže zprovoznit pro Android. A zhruba v té době vznikaly weby (a hnutí) jako www.isflashdeadyet.com (dnes mrtvější než Flash) či Occupy Flash (nejspíš už také dlouho mrtvý).

Už jste odstranili Flash ze všech počítačů, kde to můžete udělat? Na co ještě čekáte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).